Az egyik legkiválóbb nyári étel az olaszok toszkán kenyérsalátája. Csak néhány egyszerű, de minőségi alapanyagot igényel, édes, lédús paradicsomot, rusztikus ropogós kenyeret, illatos bazsalikomot, olívaolajat. Tökéletes saláta a perzselő, forró hónapokra. Érdemes ilyenkor elkészíteni, mert most van szezonja az ízben gazdag, élénk színű, különböző méretű és fajtájú paradicsomoknak, amiket én mindig a piacon, hazai termelőktől vásárolok, az áruházakban kaphatók hiába tűnnek érettnek, gyakran ízetlenek, abból nem lesz jó ez a saláta. Olasz szokás szerint a kenyeret előzetesen ecetes vízben megáztatják, úgy keverik a paradicsomhoz, de nekem ez a verzió nem igazán tetszett, mert ki szeretne elázott, savanykás ízű kenyérre ráharapni a salátájában? Ezért én a sütőben ropogósra pirítottam a ciabatta-krutonokat. A szikkadt kenyér jobban fel tudja szívni a leveket úgy, hogy közben nem ázik totyakossá. Ezt a salátát gyakran készítik halas változatban is, de nálam krémes mozzarella került bele, melynek semleges íze nagyon jól passzol a paradicsomhoz. Grillezett húsok mellé vagy magában is fogyaszthatjuk.
Panzanella
Hozzávalók:
- 20 dkg enyhén szikkadt ciabatta (vagy más rusztikus kenyérféle, bagett)
- 50 dkg paradicsom (lehet különböző fajtájú, színű, koktél is)
- 1 kisebb lilahagyma
- 1 marék fekete magozott olajbogyó
- 1 ek kapribogyó
- 1 cs mozzarellagolyó
- só
- bors
- olívaolaj
Vinaigrett mártás:
- 2 ek fehér,- vagy vörösborecet
- 2 g zúzott fokhagyma
- 1 dl olívaolaj
- só
- bors
Elkészítése:
- A ciabattát nagyobb kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk.
- Sütőpapíros tepsire téve, 200°C-os sütőben kb 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A lilahagymát félkarikára vágjuk.
- Kapribogyót, olajbogyót, mozzarellát lecsepegtetjük.
- A paradicsomokat felnegyedeljük, - a koktélt csak félbe vágjuk - sózzuk, összekeverjük a hagymával, kapri,- és olajbogyóval, a kihűlt kenyérkockával, meglocsoljuk a vinegrettel, óvatosan átforgatjuk.
- Kb 30 percet pihentetjük, hogy a kenyér magába tudja szívni a paradicsomok levét és az ízeket.
- Sokáig nem kell állni hagyni, mert a kenyér nagyon elázik és nem lesz annyira ropogós.
- Tálalás előtt rátesszük a mozzarella golyócskákat és a bazsalikom levélkéket.
De finom lehetett, a látványa is csodás! Milyen sokféle paradicsomod van, finomak lehetnek, gondolom mindegyiknek más az íze. Nagyon szeretem a paradicsomot, nekem önmagában is megfelelne amit készítettél 😊😊😊
VálaszTörlésMár annyi féle fajta paradicsom létezik, és én szeretem a különlegesebbeket is megkósolni. Van már savmentes is, de az nekem nem ízlett, viszont a fekete paradicsom nagyon finom édes, az most a kedvenc.
Törlés