2020. július 25., szombat

Serpenyős káposztás lepény












Maradék kis fej káposzta felhasználására jött az ötlet. Lapcsánkát sokszor készítettem már krumpliból vagy cukkiniből és répából, gondoltam, hogy akkor talán káposztával is működni fog. Most azonban nem kis lapcsánkákat sütöttem, hanem egy serpenyőbe öntöttem az egész masszát és finom, kívül ropogós, belül puha lepényt készítettem. Mivel vastagabb tésztáról van szó, kicsit több sütési időt igényel, hogy jól át tudjon sülni, puhulni, de közben lehet mást is csinálni. A végén a tetejére egy kis sajtot olvasztottam, nyári zöldségekkel kínáltam, de egy kis fokhagymás-tejfölös mártogatóst is készíthetünk még hozzá. Kiadós, egyserpenyős étel, alig néhány hozzávaló felhasználásával.

Serpenyős káposztás lepény

Hozzávalók:

  • 50 dkg fejes káposzta
  • 1 vöröshagyma vagy néhány szál újhagyma
  • 8 dkg liszt
  • 3 tojás
  • bors

tetejére:
  • reszelt sajt
sütéshez:
  • kevés olaj
díszítéshez:
  • paradicsom
  • paprika

Elkészítése:

  1. A káposzta torzsáját kivágjuk, vékony laskákra aprítjuk vagy legyaluljuk.
  2. A vöröshagymár félkarikákra vágjuk.
  3. A tojásokat enyhén felverjük, sózzuk, borsozzuk.
  4. A káposztához hozzáforgatjuk a hagymát, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a tojást és a lisztet, alaposan összeforgatjuk.
  5. Teflonserpenyőben kevés olajat hevítünk, egyenletesen belesimítjuk a masszát, kis-közepes lángon, lefedve kb 20-25 percig sütjük, míg szép pirosra sül az alja. 
  6. Egy tányért ráteszünk a serpenyőre, ráfordítjuk a lepényt, visszacsúsztatjuk a serpenyőbe és lefedve a másik oldalát is ropogósra sütjük még kb. 10-15 perc alatt.
  7. Néhány perccel a sütés befejezése előtt megszórjuk a tetejét reszelt sajttal, lefedve megvárjuk, míg kicsit megolvad.  

TIPP:

Ne süssük nagy lángon a lepényt, mert a külseje hamar megég, belül pedig nyers és sületlen marad.

Megsüthetjük úgy is, mint a lapcsánkát, kis halmokat tegyünk a serpenyőbe, lapítsuk el, majd néhány perc alatt süssük ropogósra mindkét oldalát. 




2 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztát sütöttél, finom lehetett sajttal és a sokféle zöldséggel. Nagyon jó ötlet volt ezt megsütnöd 😄

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy hiszem fogom még készíteni, ha a káposztás tésztát már únjuk.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!