2011. április 16., szombat

Medvehagyma pesto



Még mindig a mackó hagyma bűvöletében telnek a napjaim. Péntek reggel beszaladtam a piacra, hogy beszerezzem hétvégére a szükséges zöldségeket, gyümölcsöket. Az egyik árusnál hatalmas kupacokban állt a frissen szedett, dundi csokrokba kötözött medvehagyma, ráadásul akciós áron volt. Nem tudtam nem észrevenni, ahogy harsogó zöld levelei csak úgy integetnek felém. A kedvező árat kihasználva végül 5 csomag landolt belőle a szatyrom tetején. Délután hazaérve nekiláttam a feldolgozásnak. Az egyik nagy csokorból elkészült életem első pesto-ja. A blogokon nézelődve láttam, hogy ez is szinte mindenkinél másképp készül. Van, aki nem tesz bele parmezánt, és a drága fenyőmag helyett, dióval, kesudióval vagy mogyoróval, mandulával dúsítja. De petrezselymes, rukkolás változattal is találkoztam. Így első nekifutásra én elégedett vagyok a sajátommal, de azt hiszem lesz még mit kipróbálnom a sok változat közül.

Elkészítési idő: 20 perc

Medvehagyma pesto

Hozzávalók:

  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • 5 dkg fenyőmag
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • olívaolaj
  • bors

Elkészítése:

  1. A medvehagymát megmossuk, leszárítjuk, a vastag levélnyelet - úgy, mint a sóskánál - lehúzogatjuk róla.
  2. A fenyőmagot szárazon megpirítjuk egy teflon serpenyőben, vigyázva, hogy oda ne égjen.
  3. Ha kihűlt, beletesszük a turmixba és kissé darabosra turmixoljuk.
  4. Hozzáadjuk a kisebb darabokra tépkedett medvehagymát, reszelt parmezánt, sózzuk, borsozzuk és turmixolás közben hozzácsorgatunk annyi olívaolajat, hogy kellemesen krémes állaga legyen.
  5. A pesto-t sterilizált üvegekbe rakjuk, tetejére olívaolajat öntünk, így néhány hétig eláll a hűtőben.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A komment nem tartalmazhat linket