2021. december 25., szombat

Kacsamáj zsírjában sütve

 

















Talán nem is létezik ünnepibb előétel, mint a zsírjában sült hízott kacsa,- vagy libamáj. Rá kell szánni az időt az elkészítésére, de különben sok munka nincs vele és mindenki imádni fogja. Sem nem olcsó, sem nem diétás, de az év legszebb ünnepén megéri áldozni rá. Nagyon laktató, napokig rá lehet járni. Két dologra érdemes odafigyelni, az egyik, hogy sütéskor ne legyen túlhevítve a zsiradék, mert a máj nagyon hamar meg tud égni, a másik, hogy ne süssük túl, mert kemény lesz. Igazi ínyenc fogás, mely megalapozza az ünnepi hangulatot.     
   

Kacsamáj zsírjában sütve

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg hízott kacsamáj 
  • 1 kg kacsaháj (nálam bőrös, hogy legyen töpörtyű is)
  • 1 vöröshagyma negyedekbe vágva
  • 1 fej fokhagyma gerezdekre szedve (nem kell megpucolni)

valamint:

  • 1 l tej az áztatáshoz

Elkészítése:

  1. A kacsamájat 1 éjszakára tejbe áztatjuk.
  2. Másnap papírtörlővel óvatosan felitatjuk róla a nedvességet.
  3. A felkockázott hájhoz kevés ( kb 1/2 dl) vizet adunk, kis lángon - hogy ne égjen meg - kiolvasztjuk a zsírját.
  4. A töpörtyűt kivesszük, papírtörlőre téve leitatjuk róla a felesleges zsiradékot.
  5. A zsírt átszűrjük, felhevítjük, óvatosan belehelyezzük domború felével felfelé a májat, mellédobjuk a hagymákat. 
  6. Lefedve, gyöngyöztetve a zsírt, oldalanként 7-8 perc alatt megsütjük.
  7. A májat egy megfelelő méretű (jénai) edénybe tesszük, rászűrjük a zsírt, beledobjuk a héjából kinyomkodott sült fokhagymát.
  8. Fontos, hogy a zsír ellepje a májat, mert a kiálló részek kiszáradnak.
  9. Ha kihűlt, hűtőbe téve hagyjuk megdermedni.
  10. Zöldhagymával, lilahagymával, paradicsommal, paprikával kínálhatjuk.
  11. Friss bagettre vagy pirított kalácsra kenve a legfinomabb.


TIPP:

A májat sütés előtt 1/2 órával vegyük ki a hűtőből, hogy kicsit felmelegedjen.

Félbevágott almát is tehetünk hozzá sütéskor.

Fogyasztáskor sózzuk, meghinthentjük pici pirospaprikával.



Áldott, békés, örömteli, finomságokban bővelkedő 
karácsonyi ünnepeket kívánok minden kedves látogatómnak, olvasómnak, bloggertársamnak! 





2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, most megennék belőle egy szeletkével!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin szívesen adnék, van még bőven belőle, mert nagyon laktató.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!