Csipetnyi kényeztető luxus az ünnepekre. Kiváló alapozó előétel, amely után majd jól esnek a tartalmasabb fogások. A fánkocskákat előre is megsüthetjük, de a krémet közvetlen tálalás előtt tegyük csak bele, mert felpuhul a tészta. Én, aki nem rajongok annyira a halas ételekért, ilyen formájában szívesen fogyasztom. Kellemes, pikáns vendégváró, jól csúszik utána valamilyen itóka is.
Lazackrémes sajtfánkocskák
Hozzávalók:
tészta:
- 2,5 dl víz
- 2 mk só
- 1 mk cukor
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg liszt
- 3 tojás
lazackrém:
- 20 dkg füstölt lazac
- 12,5 dkg mascarpone
- 2 ek tejföl
- 1-2 ek kapribogyó (elhagyható)
- frissen őrölt bors
- citromlé
Elkészítése:
- A sajtfánkkal kezdjük, hogy legyen ideje kihűlni.
- Égetett tésztát készítünk: a vizet, sót, cukrot, zsiradékot, lassú tűzön összeolvasztjuk.
- Hozzáadjuk a lisztet, folyamatosan kevergetjük, míg a tészta össze nem áll egy gombóccá, és elválik az edény falától
- Egy tálba tesszük kicsit hűlni, majd amikor már csak langyos, egyenként, mindegyiket jól elkeverve, hozzáadjuk a tojásokat.
- A tésztát csillagcsöves habzsákba kanalazzuk.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomunk, helyet hagyva, mert sütés közben megnőnek.
- A fánkokat kevés hideg vízzel megspricceljük.
- Előmelegített 180°C-os sütőben kb 25-30 percig sütjük. (sütőfüggő!)
- Amíg a fánkok sülnek elkészítjük a lazackrémet.
- Robotgépbe tesszük a hozzávalókat, pulzálva a kívánt állag eléréséig turmixoljuk.
- A kihűlt fánkokat megtöltjük a krémmel, tetejüket kevés kaporral vagy snidlinggel díszíthetjük.
Nekem ez főételnek is beillene! Nagyon jól néz ki, és nagyon finom lehet!
VálaszTörlésBizony van benne alapanyag. Ez még nekem is ízlett, aki nem szereti annnyira a halakat.
Törlés