Minden kedves olvasómnak nagyon boldog új évet kívánok!
Legyen mindenkinek "malaca", 2022-ben is!
Szilveszteri szerencsemalackák
Hozzávalók:
kb 32-35 db-hoz
tészta:
- 35 dkg liszt
- 1/2 tk cukor
- 1,5 tk só
- 5 gr porélesztő vagy 2 dkg friss (nem kell felfuttatni)
- 10 dkg hideg vaj
- 5 dkg zsír
- 1 tojás
- 10 dkg tejföl
tetejére:
- 1 tojás
- késhegynyi pirospaprika
valamint:
- néhány szem feketebors
Elkészítése:
- A lisztet és a cukrot egy tálba átszitáljuk.
- Egyik oldalára öntjük vagy morzsoljuk az élesztőt, másikra a sót, majd összekeverjük.
- Közepébe rakjuk a felkockázott hideg vajat és zsírt, apró morzsásra eldolgozzuk a liszttel.
- Hozzáadjuk a tojást, tejfölt, sima, feszes tésztává gyúrjuk.
- A tésztát enyhén lisztezett felületen 1 cm vastagra kinyújtjuk.
- A tészta 2/3-át egy 4-5 cm-es kör alakú kiszúróval kiszúrjuk, ezek lesznek a fejek.
- A maradék tésztát vékonyabbra (kb 1/2 cm) kinyújtjuk, 1,5-2 cm-es kiszúróval azonos mennyiségű korongot készítünk az orrhoz.
- A fülekhez 2-2,5 cm-es kiszúróval feleannyi korongot szúrunk ki, mint fejek, a tésztát negyedeljük.
- A leeső tésztadarabokat újra gyúrjuk és szaggatjuk.
- A malacfejeket egymástól jó távol, sütőpapíros tepsire helyezzük.
- Mindenhol alaposan lekenjük a felvert paprikás tojással, hogy az orr és a fülek hozzá tudjanak tapadni.
- Az orrok közepébe saslik pálcával két lyukat fúrunk, ráhelyezzük a fej alsó részére.
- A füleket hozzáragasztjuk - élével kifelé - a fejhez, kicsit hozzá is nyomkodjuk.
- Újra lekenjük mindenütt a felvert tojással.
- Szemes feketeborsot teszünk a szemeknek, kicsit belenyomjuk a tésztába.
- Előmelegített 180°C-os sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. (sütőfüggő!)
Recept forrása: itt
Nagyon aranyosak lettek a malackáid, velük csakis szerencsés lehet az új esztendő! Én is kívánok boldog, egészségben gazdag 2022-t, továbbra is sok-sok finomsággal!
VálaszTörlés