2019. december 27., péntek

Rumos meggyes gesztenyetorta + 10. blogszülinap.













Pont ma 10 éve, hogy útjára indítottam Az otthon ízei blogot. Már a névválasztás sem volt egyszerű, mert először a KonyhamÁGIa vagy a Konyha-show neveken gondolkodtam, de végül a mostani neve mellett döntöttem és nem bántam meg, mert ez a név fémjelzi azóta is leginkább azt, ami a blog célja volt: hitelesen átadni a családi, baráti, saját magam által kikísérletezett vagy más nemzetek receptjeit úgy, hogy közben kedvet csináljak, ötleteket, tanácsokat adjak az otthoni sütéshez-főzéshez, immár 40 év konyhai tapasztalatával a hátam mögött. Azt hiszem, hogy elhagyván a 4,5 milliós oldalletöltést, ez talán sikerült is. Tudom, hogy a mai rohanó, időhiányos világunkban egyszerűbb és gyorsabb ételfutártól ebédet rendelni vagy a közértben egy kész pizzát a kosarunkba rakni, mint este, fáradtan nekiállni a főzésnek. De higyjétek el, hogy egyre nagyobb  "kincs" a mai világban a házi koszt, mert kevés jobb dolog van annál, amikor ízletes, egészséges, változatos ételeket ehetünk. Szeretnék köszönetet mondani azoknak, aki ezen a hosszú úton velem tartottak, olvastak, főztek tőlem vagy csak kedvtelésből nézegettek be hozzám. Remélem tart még egy darabig a lelkesedésem és újabb receptekkel örvendeztethetlek meg benneteket. A szülinaphoz torta is jár, így e jeles napra készítettem az én kedvenc alapanyagaimból egy kis tortát. Ha csak gondolatban is, de szeretettel kínálok meg belőle minden erre járót.   

Rumos meggyes gesztenyetorta

Hozzávalók:
18 cm-es tortaformához

alap: 

  • 7-8 db babapiskóta (Savoiardi)

krém:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 2-4 ek porcukor (vagy ízlés szerint)
  • 1 dl a rumosmeggy levéből
  • 1 cs Dr. Oetker expressz zselatin

tetejére:

  • néhány szem házi rumos meggy (lehet sima meggybefőtt is)
  • csokoládé reszelék
  • kb 2-3 dkg olvasztott csokoládé

Elkészítése:

  1. A kiolvasztott gesztenyemasszát lereszeljük.
  2. A tejszínt kemény habbá verjük, menet közben hozzáadjuk a zselatin fixet.
  3. A tortaforma alját kirakjuk a babapiskótával, minnél jobban kitöltve a réseket is.
  4. A gesztenyemasszát összekeverjük a cukorral, mascarponével, meggylével, majd fellazítjuk a felvert tejszínnel. 
  5. Óvatosan összekeverjük.
  6. A krémből keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit a piskótára kanalazzuk, elsimítjuk, majd fóliával lefedve, 4-5 óra hosszára - még jobb, ha egy éjszakára - a hűtőbe tesszük.
  7. Tálalás előtt a félretett krémmel, rumos meggyel, melyet félig olvasztott csokiba mártunk, csokireszelékkel díszítjük.  

TIPP: babapiskóta helyett kekszmorzsás alapot vagy 2 tojásos piskótát is használhatunk. 




4 megjegyzés:

  1. Köszönöm a kínálást, ilyen finom tortát nem lehet visszautasítani! 😊
    Nagyon mutatós édességet készítettél a 10. év megünneplésére! Kívánom hogy ezután is süss, főzz és fényképezz ilyen lelkesedéssel és szakértelemmel a családod és a mi örömünkre!

    VálaszTörlés
  2. Isten éltesse a blogodat és téged! Meglepett a 40 év tapasztalat. Sokkal fiatalabbnak gondoltalak a blog stílusa alapján.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ani! Köszönöm szépen! Az igazsághoz tartozik, hogy a konyhai tevékenységet én egész fiatalon, 10-12 éves korom körül kezdtem.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!