2011. március 15., kedd

Hidegtál - franciasaláta, kaszinótojás, tormás sonkatekercs





Ünnepekre, névnapokra, családi eseményekre szeretek hidegtálat készíteni, mert nem csak rettentően mutatós, de praktikus is. Előző nap már elkészíthető és másnap a vendégek elismerő pillantásai mellett csak be kell érte gyűjteni a dicséretet. Most ez a tál a hosszú hétvégére készült, reggelire, vacsorára eszegettük. Aki még nem próbálta, annak a közelgő Húsvét tökéletes alkalom arra, hogy elkészítse.

Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók:

Franciasaláta:

3 sárgarépa
2 fehérrépa
20 dkg zöldborsó
2 közepes savanykás alma
3-4 ecetes uborka

Kaszinótojás:

5 tojás
tartármártás
petrezselyem

Tormás sonkatekercs:

20 dkg gépsonka
besamelmártás

őrölt bors
pici cukor
ecetes torma

díszítés:

1 kígyóuborka
1 piros kaliforniai paprika
petrezselyem

FRANCIASALÁTA:

Elkészítése:

1.  Azzal kezdjük az egész műveletet, hogy 3 tojásból sűrű majonézt készítünk, amit összekeverünk 1 dl tejföllel, ízesítjük mustárral, cukorral, őrölt borssal, pici sóval és citromlével. ( =  tartármártás)
2.  A sárgarépát, fehérrépát kis kockákra vágjuk és enyhén sós forrásban lévő vízben megfőzzük. (Vigyázzunk, ne főzzük szét!). Szűrőkanál segítségével egy mély tálba szedjük a megfőtt répakockákat, majd a vízbe szórjuk a borsót. Ha az is megfőtt kiszedjük és a burgonyákat is megfőzzük a vízben.
3.  Ha a zöldségek kihűltek, hozzákockázzuk a főtt burgonyát, az almát és az uborkát, majd leöntjük a tartármártás 2/3-ad részével, alaposan összekeverjük. (A maradék 1/3-ad tartár a kaszinótojáshoz kell majd)
4. Egy szép üvegtálra elrendezzük a salátát.

KASZINÓTOJÁS:

Elkészítése:

1. A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, félbevágjuk, majd a sárgájukat kikaparjuk, sózzuk, borsozzuk és annyi tartárt adunk hozzá, hogy krémes állagú legyen, az apróra vágott petrezselymet hozzáadva habosra keverjük.
2.  A tojáskrémet visszatöltjük a tojásfehérjék üregébe és a töltött felükkel lefelé a franciasalátára rakosgatjuk őket, majd a maradék 1/3-ad tartármártást vékony sugárban rájuk csorgatjuk, úgy, hogy mindenütt befedje.

SONKATEKERCS:

Elkészítése:

1.  Besamel mártást készítünk: 2 dkg vajon megpirítunk 2 evőkanál lisztet, felengedjük 2 dl hideg tejjel és állandóan kevergetve sűrű mártássá forraljuk. Ha kihűlt ízlés szerinti mennyiségben hozzákeverjük az ecetes tormát, picit cukrozzuk, sózzuk és borsozzuk.
2. Az ízesített besamellel megtöltjük a sonkaszeleteket, felgöngyöljük roládnak, a tálra rakjuk.
3.  A maradék krémet habzsákba tesszük, a sonkatekercs végeit és tetejét megdíszítjük vele.






AZ OTTHON ÍZEI




7 megjegyzés:

  1. Nekem is nagy kedvencem. Mindenestül! :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép gusztusos tálalás! Minőségi kivitelezés!:)

    VálaszTörlés
  3. Imádom, és a kedvenc tálam mindenestül.:)) A tálalás a színek, gyönyörűek:))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails