Elkészítési idő: 240 perc
Sörben sült csülök
Hozzávalók:
- 1,5 kg-os nyers hátsó csülök
- 0,5 liter sör
- 1,5 kg burgonya
- 2 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- őrölt bors
- őrölt kömény
- só
Elkészítése:
- A römertopfot fedelével együtt 1/2 órára hideg vízbe áztatjuk.
- A csülköt megmossuk, megszárítjuk és egy éles késsel átlósan beirdaljuk a bőrét.
- 1,5 dl olajba belenyomjuk a fokhagymát, pici sót, őrölt borsot és köményt teszünk hozzá, ecsettel megkenegetjük vele mindenhol a csülköt, hagyjuk, hogy a beirdalt részekbe is jól bele folyjon a fűszeres olaj. Ezután minden oldalát körös-körül alaposan megsózzuk. Kicsit állni hagyjuk, hogy jól átjárják a fűszerek.
- Beletesszük a römertopfba, aláöntjük a sört és hideg sütőbe toljuk. Fokozatosan emeljük a hőmérsékletet, hogy az agyagedény nehogy szétrepedjen.
- Kb 3 óra a sütési idő, ezalatt a csülköt többször meglocsoljuk a sörös-zsíros szafttal, amely sütés közben kiolvad a csülök bőréből és egyszer meg is fordítjuk, hogy minden oldala szép pirosra tudjon sülni.
- Befejezés előtt kb. fél órával az edény fedelét levesszük, elforraljuk a sörös szaft nagy részét.
- A nyers burgonyákat karikára vágjuk, sózzuk, hozzákeverjük a fél karikákra vágott vöröshagymát és a csülök köré halmozzuk a tálban, összeforgatva a maradék fűszeres szafttal. Fedő alatt tovább sütjük.
- Amikor a burgonya is megpuhult, a sütőt grill fokozatra állítjuk és ropogós pirosra megsütjük a csülök bőrét.
Nea!
VálaszTörlésEgyszerűen szuper!
Pont holnap én is ilyesmit készülök sütni, már bepácoltam a husit:-)))
Ez merénylet, mert ma még nem is ebédeltem. Gyönyörű.
VálaszTörlésCsoda guszta!:)
VálaszTörlésMost csak nyelek és nyelek nagyokat
VálaszTörlésJézusoooom... pont ma beszéltük, hogy mennyire vágyunk egy kis csülökre... erre tessék itt van, istenien néz ki!
VálaszTörlésEl is döntöttem, hogy mégis költözik velünk a Römertopf... de hogy csülköt honnan varázsolok bele?:-))