2011. március 19., szombat

Sörben sült csülök römertopfban




Nagyon szeretjük a csülköt, ennek ellenére ritkán adódik alkalom a sütésére , mert a jó csülök elkészítéséhez bizony idő kell. Kemencében sütve lenne az igazi, de hát kemence hiányában marad a sütő. Volt idő, mikor kuktában előfőztem és utána megsütöttem, de nem volt az igazi, az íze gyakran kifőtt belőle. Mióta van cseréptálam csak is abban készítem, mert a römertopf tökéletesen alkalmas arra, hogy megőrizze az ízeket. Sok tennivaló nincs vele, a munka nagy részét a sütő, no meg a cseréptál végzi. Az ízletes végeredménnyel pedig tökéletesen elégedett voltam: a csontról finoman leomló szaftos hús, piros -ropogósra sütött kéregben. Mennyei volt.

Elkészítési idő: 240 perc

Sörben sült csülök

Hozzávalók:

  • 1,5 kg-os nyers hátsó csülök
  • 0,5 liter sör
  • 1,5 kg burgonya
  • 2 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • őrölt kömény

Elkészítése:

  1. A römertopfot fedelével együtt 1/2 órára hideg vízbe áztatjuk.
  2. A csülköt megmossuk, megszárítjuk és egy éles késsel átlósan beirdaljuk a bőrét.
  3. 1,5 dl olajba belenyomjuk a fokhagymát, pici sót, őrölt borsot és köményt teszünk hozzá, ecsettel megkenegetjük vele mindenhol a csülköt, hagyjuk, hogy a beirdalt részekbe is jól bele folyjon a fűszeres olaj. Ezután minden oldalát körös-körül alaposan megsózzuk. Kicsit állni hagyjuk, hogy jól átjárják a fűszerek.
  4. Beletesszük a römertopfba, aláöntjük a sört és hideg sütőbe toljuk. Fokozatosan emeljük a hőmérsékletet, hogy az agyagedény nehogy szétrepedjen.
  5. Kb 3 óra a sütési idő, ezalatt a csülköt többször meglocsoljuk a sörös-zsíros szafttal, amely sütés közben kiolvad a csülök bőréből és egyszer meg is fordítjuk, hogy minden oldala szép pirosra tudjon sülni.
  6. Befejezés előtt kb. fél órával az edény fedelét levesszük, elforraljuk a sörös szaft nagy részét.
  7. A nyers burgonyákat karikára vágjuk, sózzuk, hozzákeverjük a fél karikákra vágott vöröshagymát és a csülök köré halmozzuk a tálban, összeforgatva a maradék fűszeres szafttal. Fedő alatt tovább sütjük.
  8. Amikor a burgonya is megpuhult, a sütőt grill fokozatra állítjuk és ropogós pirosra megsütjük a csülök bőrét.







5 megjegyzés:

  1. Nea!
    Egyszerűen szuper!
    Pont holnap én is ilyesmit készülök sütni, már bepácoltam a husit:-)))

    VálaszTörlés
  2. Ez merénylet, mert ma még nem is ebédeltem. Gyönyörű.

    VálaszTörlés
  3. Most csak nyelek és nyelek nagyokat

    VálaszTörlés
  4. Jézusoooom... pont ma beszéltük, hogy mennyire vágyunk egy kis csülökre... erre tessék itt van, istenien néz ki!
    El is döntöttem, hogy mégis költözik velünk a Römertopf... de hogy csülköt honnan varázsolok bele?:-))

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!