Elkészítési idő: 70 perc
"Pokol tüze" pizza
Hozzávalók:
pizza tészta:
- 40 dkg (pizza) liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- 1 - 1,5 dl langyos víz
- 4 ek. olívaolaj
- 1 tk. só
- 1 vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 doboz chilis pizzaparadicsom-konzerv (vagy konzerv + chili szósz)
- só
- frissen őrölt bors
- oreganó
- bazsalikom
- 10 dkg pokol tüze szalámi vagy valamilyen csípős szalámi
- kockázott bacon szalonna
- csípős pepperóni paprika
- pizza sajt ( ami már lereszelve kapható)
Elkészítése:
- A lisztet mikróban langyosra melegítjük, majd egy nagy tálba átszitáljuk, így a tésztája könnyű állagú lesz és gyorsabban kezd el kelni, belekeverjük a sót.
- Az élesztőt langyos(!) cukros tejbe morzsoljuk és felfuttatjuk, majd a liszthez öntjük. Hozzáadjuk az olajat és annyi langyos vizet, hogy kelt tészta állagú legyen.
- A kézi robotgép dagasztó spiráljával 6-8 perc alatt hólyagosan simára keverjük.
- Cipót formázunk belőle, kevés liszttel megszórjuk és letakarva meleg helyen kb 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a szószt: kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd belenyomjuk a fokhagymát, ráöntjük a paradicsomkonzervet, fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal, oregánoval és bazsalikommal.
- Addig főzzük míg a paradicsom szétfő és a szósz besűrűsödik.
- Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk, majd megfelezzük.
- 2 kerek pizza lesz belőle a lyukas aljú kerek pizzaformában sütve.
- A pizzasütő formát kiolajozzuk és belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepe vékonyabb, a szélei pedig kicsit vastagabbak legyenek. Néhány percet még hagyjuk kelni.
- Megkenjük a pizzaszósszal és rárakjuk a feltétet, megszórjuk a sajttal és forró sütőben sütjük, de vigyázunk, hogy a tészta ne száradjon ki. Sütőtől függően 220 C-on kb 20-25 perc kell hozzá.
Atya-gatya csorog a nyálam, most kénytelen vagyok este pizzát sütni
VálaszTörlésJaj de gyönyörű ! Egy kérdésem lehetne? A pizza sütőd alul lukacsos ?
VálaszTörlésÉn tegnap készítettem egy pizzát, és a bagettsötőre tettem, mert annak lukacsos az alja. Hát olyan vékony ropogós lett, hogy alig tudtunk betelni vele. A tészta széleibe pedig sajtot csavartam. Hát valami mennyi volt.
Viki, igen lyukacsos az alja. Nagyon praktikus, nagyon szeretem. Átnéztem hozzád, nagyon jó, hogy a bagettsütőt ennyi mindenre lehet használni. Nagyon irigylem is tőled. Talán az idei Jézuska engem is meglep vele. Legközelebb kipróbálom a sajtos változatot is. Mennyei lehet.
VálaszTörlés