Azt hiszem eluralkodott rajtam a tavaszi fáradtság. Azt veszem észre magamon, hogy olyan ételek próbálok sütni-főzni, ami nem jár túl sok energia-ráfordítással. A hentes pultban egy jókora szép sovány karajt szemeltem ki. Mivel a nagy darab húsokat nehezebb átsütni, gondoltam újra előveszem a jó öreg römertopfomat és így biztosan puhára sül majd benne a hús. Hogy szaftos is és ízes is legyen tegnap este bepácoltam, ma pedig megtömködtem mindenféle magyaros finomsággal: kolbásszal, szalonnával, sajttal és hagymával. Mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána.
Elkészítési idő: 150 perc
Pácolás: 8 óra / 480 perc
Zsebes karaj
Hozzávalók:
- 1,5 kg csont nélküli karaj egyben
- 10 dkg szeletelt bacon szalonna
- 1 húsleveskocka
- 20 dkg trappista sajt
- 1 szál kolbász
- 1 vöröshagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
pác:
- olaj
- magyaros sültek fűszerkeveréke
- vegeta
- só
- őrölt bors
- pirospaprika
1. A karajt 1-1,5 centinként bevagdossuk úgy, hogy az alja egyben maradjon.
Az olajból és a fűszerekből pácot készítünk, mindenütt jól bekenegetjük vele a húst, főleg a zsebecskéket, becsavarjuk alufóliába, légmentesen lezárjuk és éjszakára a hűtőbe tesszük érlelődni.
2. Másnap a zsebecskékbe vastagabbra szelt sajtot, bacon szalonnát, kolbász karikákat és vöröshagyma szeleteket rakosgatunk, majd az egészet beletesszük az előzőleg 1/2 óráig hideg vízben áztatott römertopfba
.
3. A tetejét még csíkokra vágott kaliforniai paprikával kirakosgatjuk, aláöntünk 2 dl vizet, melyben feloldunk 1 húsleveskockát. Hideg sütőbe tesszük, folyamatosan emeljük a hőfokot és kb 2 óra hosszat sütjük.
4. Mikor a hús puha, levesszük a römertopf tetejét és pirosra sütjük. A húst ferdén szeletelve, a saját szaftjával meglocsolva, krumplipürével tálaljuk.
Ez gyönyörűen néz ki! Nekem is ki kell próbálnom.
VálaszTörlésNea!
VálaszTörlésIstenien néz ki.
Pont karajhoz kerestem holnapra receptet, és meg is találtam.
Köszi az ötletet!:-))
De gyönyörű!!!!Megvan a jövő hétvégi ebéd!:))
VálaszTörlésEz káprázatos!!! Isteni is lehet. Holnapra pulykát vettem elő a fagyasztóból, és tojással gondoltam feltekerni, de lehet, hogy átkonvertálom az egészet e recept szerint. A krumplipüré mindenesetre szent és sérthetetlen lesz mellette, mert a férjem kifejezetten kérte, hogy: "mikor csinálsz már valami finomat krumplipürével"?:)
VálaszTörlésKöszönöm a receptet (mert ki lesz próbálva így is), az ötletet (holnapra) és a gyönyörű színeket!:)
Lányok, asszonyok!
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik a recept. Kipróbálás után örülnék a visszajelzésnek, hogy kinek hogy ízlett. Remélem a kedvencek közé kerül majd.
Gyönyörű képek, fensége étel el is mentem magamnak
VálaszTörlésEzek a képek!!teljesen odavagyok,pedig most ebédeltem!!Ki fogom próbálni!! :)
VálaszTörlésNea!
VálaszTörlésMa ebédre elkészítettem, csak annyit mondhatok, hoyg régen ettem finomabbat. Egy picit változtattam rajta, mert a kisfiam nem szereti a vöröshagymát, köszi a receptet:-)))
Nagyon jól néz ki! Elmentettem magamnak, ki fogom próbálni! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésGesztenye, örülök, hogy nektek is ízlett.
VálaszTörlésMónika, szívesen.
Irén
VálaszTörlésA zsebes karaj,egyszerű,de fenséges.
imádta a családom.
Köszi a receptet.!
Szuper! Köszi ezt ki kell próbálni.
VálaszTörlésVéletlen eltévelyedés eredményeként érkeztem, de rájöttem, hogy imádok itt lenni nálad. Gratulálok az oldaladhoz.
VálaszTörlésJujj, de örülök! Köszönöm!
TörlésMa megcsináltam ebédre és isteni finom volt! Köszi a receptet és gratulálok az oldalhoz!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett, köszönöm a kedves szavakat!
TörlésMa én is elkészítettem, meg volt elégedve vele a csapat :) köszi a receptet!
VálaszTörlésÖrülök, hogy sikert aratott :))
TörlésNagyon finom én már többször csináltam!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett, köszönöm a visszajelzést!
TörlésSzorol szora elkeszitve, a csereptal utolso cseppig kinyalva. Ilyenkor nagyon buszke vagyok a magyarsagomra pedig az USA-ban elek. Szalonna, hagyma, krumpli.... kell ettol tobb? Koszonom az isteni receptet!
VálaszTörlésNagyon szívesen, örülök, hogy ennyire ízlett!
TörlésHolnap szeretném elkészíteni! Jénaiba hány fokon és meddig kell sütni? Köszönöm a választ
VálaszTörlésKb 2-2,5 óra 200°C-on, de függ a hús vastagságától is. Akkor van kész, ha a hús megpuhult. Sok sikert az elkészítéséhez!
TörlésNagyon finom lett! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésSzívesen. Örülök, hogy ízlett!
TörlésEzt a receptet már a 80-as években is készítettem annyi módosítással, hogy a karaj mellé karikára szeletelt burgonyát, sárgarépát,lilahagymát tettem. Így a köret is megvolt. Nagyon finom étel!
VálaszTörlésMa fogom pácolni. Ez lesz a holnapi ebéd. Köszönöm az ötletet. Szabóné Klári
VálaszTörlésKedves Klári, örülök, hogy elkészíted, nem fogsz csalódni a receptben. Nagyon finom, gazdag ízű étel, garantáltan mindenki jól fog lakni vele.
Törlés