2011. március 26., szombat

Zsebes karaj



Azt hiszem eluralkodott rajtam a tavaszi fáradtság. Azt veszem észre magamon, hogy olyan ételek próbálok sütni-főzni, ami nem jár túl sok energia-ráfordítással. A hentes pultban egy jókora szép sovány karajt szemeltem ki. Mivel a nagy darab húsokat nehezebb átsütni, gondoltam újra előveszem a jó öreg römertopfomat és így biztosan puhára sül majd benne a hús. Hogy szaftos is és ízes is legyen tegnap este bepácoltam, ma pedig megtömködtem mindenféle magyaros finomsággal: kolbásszal, szalonnával, sajttal és hagymával. Mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána.

Elkészítési idő: 150 perc
Pácolás: 8 óra / 480 perc

Zsebes karaj

Hozzávalók:

  • 1,5 kg csont nélküli karaj egyben
  • 10 dkg szeletelt bacon szalonna
  • 1 húsleveskocka
  • 20 dkg trappista sajt
  • 1 szál kolbász
  • 1 vöröshagyma
  • 1 piros kaliforniai paprika

pác:

  • olaj
  • magyaros sültek fűszerkeveréke
  • vegeta
  • őrölt bors
  • pirospaprika


 Elkészítése:


1.  A karajt 1-1,5 centinként bevagdossuk úgy, hogy az alja egyben maradjon.
Az olajból és a fűszerekből pácot készítünk, mindenütt jól bekenegetjük vele a húst, főleg a zsebecskéket, becsavarjuk alufóliába, légmentesen lezárjuk és éjszakára a hűtőbe tesszük érlelődni.




2.  Másnap a zsebecskékbe vastagabbra szelt sajtot, bacon szalonnát, kolbász karikákat és vöröshagyma szeleteket rakosgatunk, majd az egészet beletesszük az előzőleg 1/2 óráig hideg vízben áztatott römertopfba
.








3.  A tetejét még csíkokra vágott kaliforniai paprikával kirakosgatjuk, aláöntünk 2 dl vizet, melyben feloldunk 1 húsleveskockát. Hideg sütőbe tesszük, folyamatosan emeljük a hőfokot és kb 2 óra hosszat sütjük.





4.  Mikor a hús puha, levesszük a römertopf tetejét és pirosra sütjük. A húst ferdén szeletelve, a saját szaftjával meglocsolva, krumplipürével tálaljuk.






29 megjegyzés:

  1. Ez gyönyörűen néz ki! Nekem is ki kell próbálnom.

    VálaszTörlés
  2. Nea!
    Istenien néz ki.
    Pont karajhoz kerestem holnapra receptet, és meg is találtam.
    Köszi az ötletet!:-))

    VálaszTörlés
  3. De gyönyörű!!!!Megvan a jövő hétvégi ebéd!:))

    VálaszTörlés
  4. Ez káprázatos!!! Isteni is lehet. Holnapra pulykát vettem elő a fagyasztóból, és tojással gondoltam feltekerni, de lehet, hogy átkonvertálom az egészet e recept szerint. A krumplipüré mindenesetre szent és sérthetetlen lesz mellette, mert a férjem kifejezetten kérte, hogy: "mikor csinálsz már valami finomat krumplipürével"?:)
    Köszönöm a receptet (mert ki lesz próbálva így is), az ötletet (holnapra) és a gyönyörű színeket!:)

    VálaszTörlés
  5. Lányok, asszonyok!

    Örülök, hogy tetszik a recept. Kipróbálás után örülnék a visszajelzésnek, hogy kinek hogy ízlett. Remélem a kedvencek közé kerül majd.

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű képek, fensége étel el is mentem magamnak

    VálaszTörlés
  7. Ezek a képek!!teljesen odavagyok,pedig most ebédeltem!!Ki fogom próbálni!! :)

    VálaszTörlés
  8. Nea!

    Ma ebédre elkészítettem, csak annyit mondhatok, hoyg régen ettem finomabbat. Egy picit változtattam rajta, mert a kisfiam nem szereti a vöröshagymát, köszi a receptet:-)))

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jól néz ki! Elmentettem magamnak, ki fogom próbálni! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  10. Gesztenye, örülök, hogy nektek is ízlett.

    Mónika, szívesen.

    VálaszTörlés
  11. Irén

    A zsebes karaj,egyszerű,de fenséges.
    imádta a családom.

    Köszi a receptet.!

    VálaszTörlés
  12. Szuper! Köszi ezt ki kell próbálni.

    VálaszTörlés
  13. Véletlen eltévelyedés eredményeként érkeztem, de rájöttem, hogy imádok itt lenni nálad. Gratulálok az oldaladhoz.

    VálaszTörlés
  14. Ma megcsináltam ebédre és isteni finom volt! Köszi a receptet és gratulálok az oldalhoz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett, köszönöm a kedves szavakat!

      Törlés
  15. Ma én is elkészítettem, meg volt elégedve vele a csapat :) köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  16. Nagyon finom én már többször csináltam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett, köszönöm a visszajelzést!

      Törlés
  17. Szorol szora elkeszitve, a csereptal utolso cseppig kinyalva. Ilyenkor nagyon buszke vagyok a magyarsagomra pedig az USA-ban elek. Szalonna, hagyma, krumpli.... kell ettol tobb? Koszonom az isteni receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, örülök, hogy ennyire ízlett!

      Törlés
  18. Holnap szeretném elkészíteni! Jénaiba hány fokon és meddig kell sütni? Köszönöm a választ

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kb 2-2,5 óra 200°C-on, de függ a hús vastagságától is. Akkor van kész, ha a hús megpuhult. Sok sikert az elkészítéséhez!

      Törlés
  19. Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  20. Ezt a receptet már a 80-as években is készítettem annyi módosítással, hogy a karaj mellé karikára szeletelt burgonyát, sárgarépát,lilahagymát tettem. Így a köret is megvolt. Nagyon finom étel!

    VálaszTörlés
  21. Ma fogom pácolni. Ez lesz a holnapi ebéd. Köszönöm az ötletet. Szabóné Klári

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Klári, örülök, hogy elkészíted, nem fogsz csalódni a receptben. Nagyon finom, gazdag ízű étel, garantáltan mindenki jól fog lakni vele.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!