2010. október 17., vasárnap

Gesztenyés szelet




Az október beköszöntével szerencsére itt a gesztenye szezon. Nagyon szeretjük a gesztenyés finomságokat, de idejét sem tudom, mikor sütöttem utoljára ezt a süteményt. Valahogy feledésbe merült, pedig egy időben rengetegszer készítettem. A receptje egy kedves kolléganőmtől származik. Könnyű a tésztája és a krémje is, igazi verhetetlen finomság a gesztenye-rajongóknak. A decemberi ünnepek előtt tartottam egy főpróbát, mert biztosan ott lesz a karácsonyi asztalon.

Elkészítési idő: 60 perc
Pihentetés: 8 óra

Gesztenyés szelet

Hozzávalók:

tészta:

  • 9 tojás
  • 45 dkg porcukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 15 ek langyos víz
  • 15 dkg darált dió

krém:

  • 25 dkg áttört gesztenye massza
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • rum (elmaradhat)
  • 4 dl tej
  • 4 ek liszt

máz:

  • 2 Katica étcsokoládés torta bevonó
  • 6 ek olaj


Elkészítése:


  1. Először elkészítjük a tésztát: a tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a langyos vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások keményre vert habját is hozzáforgatjuk, óvatosan belekeverjük a darált diót.
  2. Vajazott, lisztezett tepsibe tesszük és közepes hőfokon megsütjük.
  3. Amíg a tészta sül elkészítjük a krémet: a margarint összedolgozzuk a porcukorral, majd az áttört gesztenye masszával, rummal jó habosra kikeverjük.
  4. A lisztet és a tejet simára keverjük, a tűzre téve állandó kevergetés mellett besűrítjük a mártást. Ha kész félretesszük, gyakran kevergetve megvárjuk míg kihűl.
  5. A kihűlt mártást robotgéppel összedolgozzuk a gesztenyés krémmel, majd egyenletesen a kihűlt diós tésztára simítjuk.
  6. A torta bevonót vízgőz felett felolvasztjuk az olajjal és rásimítjuk a gesztenyekrém tetejére, megvárjuk, míg a máz megszilárdul. Hűtőbe tesszük és csak másnap szeleteljük, addigra a krémje megszilárdul.





8 megjegyzés:

  1. Fantasztikus! Van is itthon gesztenyém! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon klasszul néz ki, csak hát az a 9 tojás. Kevesebb nem lehet :-))))))

    VálaszTörlés
  3. Ez csodálatos és a képi tálalás is nagyon szépséges

    VálaszTörlés
  4. Hajjajjaj gesztenye!! Imádom! Már a látványától bűnre kész lettem!

    VálaszTörlés
  5. Mézigörl, Pocak Panna, bátran próbáljátok ki, nem fogtok csalódni

    gesztenye, fél adagot is lehet sütni, csak kisebb tepsibe tedd a tésztáját, hogy ne legyen lapos, a krém pedig nem baj ha vastagabban áll egy kicsit a tetején

    Belly, Bianka köszönöm!

    Névtelen, tényleg lehagytam a dió mennyiségét, köszi, hogy szóltál, pótoltam a hiányosságot

    VálaszTörlés
  6. Hello!

    Tényleg 45 dkg porcukor kell hozzá vagy el van írva? :) Köszi.

    -M

    VálaszTörlés
  7. Nem, nincs elírva, tényleg ennyi kell.

    VálaszTörlés
  8. Csodalatos! Ennel szebb es finomabb suti elkepzelni se nagyon lehet!:)

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!