2010. október 9., szombat

Ropogós libatepertő házilag




Hideg őszi napokon kevés ételnek van nagyobb sikere, mint egy frissen kisütött, langyos libatepertőnek. Túl gyakran nem készítem, de néha megkívánjuk, ilyenkor kisütök egy jókora adagot. Finom vörösborral feledhetetlen gasztronómiai élmény. Ha a leírtak szerint csinálunk mindent, garantáltan ropogós, omlós tepertőt kapunk.

Elkészítési idő: 90 perc

Ropogós libatepertő házilag

Hozzávalók:


  • 1 kg bőrös (!) libaháj
  • 3 dl víz
  • 2 ek tej

Elkészítése:

  1. A megtisztított libahájat alaposan megmossuk, kb 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk és egy mély lábasba tesszük, hogy sülés közben a zsír ki ne fusson. 
  2. 3 dl vizet öntünk alá, fedő alatt közepes lángon 20 percig sütjük.
  3. A fedőt levéve nagy lángon sütjük tovább, többször megkevergetjük, amikor már szép világosbarna színe van (kb még 40-50 perc), egy fakanállal kicsit megütögetve "kopog" akkor jó.
  4. Ekkor elzárjuk alatta a lángot, a fedőt az egyik kezünkbe vesszük, a másikkal óvatosan hozzáadjuk a tejet, a fedővel gyorsan letakarjuk, és addig hagyjuk így, amíg sistereg. 
  5. Így nem csak ropogós, hanem omlós is lesz a tepertő.
  6. Ha már nem sistereg, egy lapát segítségével a tepertőt óvatosan az edény falához nyomkodjuk,
  7. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradék felitatódjon, sózzuk.
  8. Langyosan, friss kenyérrel, lila hagymával kínálva igazi magyaros ínyencség.






2 megjegyzés:

  1. ez nagyon nagyon nagyon jól hangzik:))))és annyira kívááááánom amiatt a kép miatt:))))

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!