Nálunk bizony nincs Karácsony hókifli nélkül. Már az elnevezése is az ünnepi hangulatot juttatja eszembe. Ezidáig mindig a vaníliás változatot készítettem, de az idén úgy gondoltam megreformálom egy kicsit és hogy még finomabb legyen pirított diót és mogyorót teszek a tésztájába. Nem vált hátrányára, sőőőőőt! Egy adagot már szép lassan megeszegettünk (hiába dugtam el, időnként csak előkerült a dobozka a rejtekhelyéről) így ma újra kellett sütnöm, hogy legyen az ünnepekre is. No de most a kulcsot jól eldugtam, így ez az adag biztosan megéri majd a Karácsonyt.
Elkészítési idő: 45 perc
Diós-mogyorós hókifli
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg darált dió
- 5 dkg darált mogyoró
hempergetéshez:
- porcukor
- 1-2 cs bourbon vaníliás cukor
Elkészítése:
- A diót és a mogyorót összeöntjük, száraz serpenyőbe téve kicsit megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd tiszta konyharuhába téve héjukat ledörzsöljük és az egészet megdaráljuk.
- A lisztet összedolgozzuk a puha margarinnal, porcukorral végül a darált dióval-mogyoróval.
- Egy elég laza szerkezetű masszát kapunk, ezért kb 1 óra hosszára a hűtőbe tesszük, majd lisztezett deszkán ceruza vastagságú rudakat sodrunk belőle, kb 6-7 cm-es darabokra vágjuk, kifliket formálunk belőlük.
- Közepes hőmérsékletű sütőben egész világosra sütjük (sütőtől függően 8-10 perc) és még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk, amelyhez a porcukrot összekeverjük a bourbon vaníliás cukorral.
- Sütés közben a kiflicskék kicsit megnőnek és még mindig laza állagúak lesznek, de nem kell megijedni, kicsi állás után a tészta kellő keménységűvé szilárdul.
- Ha kihűlt, jól záródó fém dobozba tesszük.
- Sokáig eláll, így jó előre el lehet készíteni az ünnepekre.
Jaj de jó a süti és a doboz is
VálaszTörlés