Bevallom most készítettem először sütőtöklevest. Sütőben sült változata eddig is gyakran készült nálunk a téli időszakban, mert jó kis vitaminforrás. Rengeteg recept lelhető fel sütőtök témában a neten, de igazán sohasem éreztem késztetést, hogy mást is csinálhatnék belőle. Egészen addig még a legutóbbi pócsmegyeri vendégeskedés során Szilvikénél meg nem kóstoltam az általa kreált változatot. Rögtön beleszerettem az aranyló színébe, a tökéletes ízvilágába. Ezután rendszeresen fog szerepelni az étlapon, mert még a chilis-mézes, reszelt sajtos, gyömbéres vagy narancsos változat is izgatja a fantáziámat. Szerencsére még egy ideig tart a sütőtök szezon.
Elkészítési idő: 20 perc
Tejszínes sütőtökleves
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- 1 nagyobb burgonya
- 5 dkg vaj
- 1 leveskocka
- 1 mk cayenne bors
- 1 dl tejszín
- pirított tökmag
Elkészítése:
- A sütőtököt megpucoljuk, kisebb kockákra vágjuk. A vajat egy edényben felolvasztjuk, átforgatjuk benne a tököt és fedő alatt néhány percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a szintén felkockázott burgonyát, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, beledobjuk a leveskockát, fűszerezzük cayenne borssal.
- Amikor puhára főtt botmixerrel pépesítjük, ha kell még hígítjuk egy kis vízzel, a tűzre visszatéve tejszínnel összeforraljuk.
- Tálaláskor száraz serpenyőben megpirított tökmaggal megszórjuk a tetejét.
Ez nagyon guszta lett. Ha ilyen az első, milyen lesz a következő?
VálaszTörlésMicsoda fotó! Igazán étvágygerjesztő lett ez a leves!
VálaszTörlésRemek lehet és nagyon mutatós
VálaszTörlésAz én levesem nem volt ilyen szép díszes, de köszi, hogy azt írtad, hogy ízlett.puszkóta
VálaszTörlés