A rengeteg aszalt gyümölcs, az olajos magvak teszik tipikus téli és ünnepi csemegévé ezt a süteményt. Jellegzetesen a karácsonyi asztalok "kelléke". Én is minden évben elkészítem, de soha nem lesz ugyanolyan ízű, mert mindig más gyümölcsöt teszek bele. Ha kihűlt folpack-ba csomagolom, így nem tud kiszáradni, sőt még kicsit puhul is. Minél többet áll, annál finomabb lesz.
Elkészítési idő: 60 perc
Gyümölcskenyér
Hozzávalók:
- 15 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 5 tojás
- 1/2 cs sütőpor
- 1 vaníliás cukor
- 20 dkg szárított gyümölcs (minél többféle, annál jobb)
- 5-5 dkg apróbbra vágott mogyoró és dió vagy mandula
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 2 ek rum
Elkészítése:
- A szárított gyümölcsöket (nálam: sárgabarack, szilva, áfonya, papaya, kandírozott narancs- és lime-héj) apróbb darabokra vágjuk majd hozzákeverjük a mazsolát, mogyorót és a diót, meglocsoljuk a rummal és kicsit állni hagyjuk.
- A margarint habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, a tojásokkal, hozzáreszeljük a citrom és a narancshéjat.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a vajas-tojásos masszával óvatosan összeforgatjuk.
- A szárított gyümölcsöket megszórjuk 2 ek liszttel, alaposan összeforgatjuk vele, így a gyümölcsök majd nem tudnak lesüllyedni a tészta aljára.
- Fakanállal óvatosan belekeverjük a gyümölcsöket a tésztába.
- Alaposan kivajazunk, kilisztezünk egy hosszúkás sütőformát vagy őzgerincet, beleöntjük a tésztát.
- Előmelegített 200°C-os sütőben kb 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróba!
- Még melegen kiborítjuk és megszórjuk porcukorral.
Gyönyörű
VálaszTörlésCsodálatosan néz ki! Biztosan nagyon finom:-)
VálaszTörlés(Egyelőre még nem kaptam meg az ajándékot sajnos:-(.)
Hány fokon süssük,mennyi idejig?
VálaszTörlés200°C, kb 40 perc (recept 7.pontja). De sütőfüggő, addig kell sütni, míg a massza már nem ragad a hurkapálcára, vagyis átsült a közepe is.
Törlés