2018. június 23., szombat

Házi burgonya chips füstölt paprikás mártogatóval













Idejét sem tudom mikor vettem utoljára boltban chipset, ami tele van ízfokozókkal, adalékokkal, és rengeteg sóval, mert ha lehet akkor inkább kerülöm a túl egészségtelen dolgokat. Ahhoz, hogy otthon istenien ropogós házi chipset készítsünk nem kell nagy tudomány és csak néhány egyszerű dolgot kell betartanunk hozzá. Máris egészségesebb változatban ropogtathatjuk kedvenc csemegénket. Nem mondom, hogy még így is túl egészséges lenne a bő olajban sütés miatt, de legalább káros anyagok nincsenek benne, és néha-néha belefér a mindennapokba. Tv-nézéshez, baráti beszélgetésekhez vagy csak délutáni sós snacknek is elrágcsálhatjuk. Kedvenc fűszerünkkel megszórva vagy mártogatóssal is kínálhatjuk. Én most csak picit sóztam, mert a mártogatós karakteres íze miatt úgy gondoltam, hogy nem szükséges más fűszer hozzá.   


Házi burgonya chips füstölt paprikás mártogatóval


Hozzávalók:

chips:

  • 1 kg burgonya (sárga héjú) 
  • só vagy fűszerkeverék (olaszos, magyaros, provencei stb ...)

sütéshez:

  • bő olaj

füstölt paprikás mártogató:

  • 2 dl majonéz
  • 1-2 g zúzott fokhagyma
  • 1/2 tk spanyol füstölt paprika
  • 1/2 tk őrölt római kömény
  • frissen őrölt bors


FONTOS!

Sárga héjú, sütnivaló burgonyát használjunk, mert ez a fajta lisztes állagú, magas keményítőtartalmú.

Minél vékonyabbra szeleteljük, annál ropogósabb lesz.

Sütés előtt néhány órát áztassuk hideg vízbe a felszeletelt burgonyát!

Bő, forró olajban, kisebb adagokban süssük, hogy a burgonyaszirmok tudjanak az edénybe úszkálni és ne ragadjanak az edény aljára ill. össze!



Elkészítése:

  1. Előkészítjük a burgonyát: meghámozzuk, gyaluval vagy éles késsel vékonyra szeleteljük, többször átmossuk, egészen addig míg a víz teljesen átlátszó nem lesz alatta. 
  2. Hűtőben legalább 1-2 órát pihentetjük.
  3. Az olajat felforrósítjuk.
  4. A burgonyáról leitatjuk a vizet, tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre szedve.
  5. A burgonyát óvatosan a forró olajba tesszük, sülés közben lapáttal kevergetjük, amikor már halványan aranybarna itatósra szedjük, a felesleges olajat lecsepegtetjük.
  6. Nagyon kell vigyázni, mert a vékony burgonyaszeletek gyorsan sülnek, nagyon hamar meg tudnak barnulni, égni és akkor keserűek lesznek.
  7. Ízlés szerint sózzuk vagy meghintjük kedvenc fűszerkeverékünkkel.
  8. Frissen sütve, melegen fogyasztjuk.





2 megjegyzés:

  1. De guszta, és százszor egészségesebb a boltinál :-)
    Bevallom, néha azért veszek bolti chipset, mert megkívánjuk :-) nem úgy mint a lányomék, ők egyáltalán nem vesznek ilyet, és sok mindent másképp készít el mint én, sokkal egészségesebben élnek mint mi... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos ma már minden tele van adalékokkal, teljesen úgysem lehet mindent kiszűrni, de ha van rá mód én is inkább az egészségesebbet választom.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!