2018. december 18., kedd

Ananászbundás csirkemell mandulás burgonyagolyókkal













A bundás húsokban az a jó, hogy kedvünkre variálhatjuk a bunda összetevőit, így mindig más-más ízhatást elérve vele. Aki szereti a gyümölcs-hús párosítást, annak biztosan ízleni fog ez a változat. Az ananász itt nem köretként, hanem a bunda részeként kerül a hús társaságába, nagyon kellemes citrusos ízt és könnyedséget adva ezzel az amúgy nem túl izgalmas csirkemellnek. Akinek nincs túl sok ideje az ünnepi menüvel foglalkozni, annak ideális fogás, mert nagyon hamar elkészül. Maga a húsétel is elég különleges, de a körete is eltér a megszokottól. A két ízvilág pedig jól kiegészíti egymást. Félszáraz fehérbort kínáljunk mellé.


Ananászbundás csirkemell mandulás burgonyagolyókkal

Hozzávalók:
2 személyre

  • 1 nagyobb csirkemellfilé
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 20 dkg ananászkonzerv
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 1 cs petrezselyem
  • 2-3 ek zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj
  • 3 ek olaj
  • bors

mandulás burgonyagolyókhoz:

  • 40 dkg burgonya
  • 1 tojás
  • 6-8 dkg liszt
  • 4 ek szeletelt mandula

sütéshez:

  •  olaj

Elkészítése:

  1. Az ananászt levét leöntjük, lecsepegtetjük, nagyon apróra vágjuk.
  2. A petrezselymet finomra aprítjuk.
  3. A csirkemellet középen elvágjuk, a két fél húsdarabot sózzuk, borsozzuk.
  4. A megolvasztott vajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát.
  5. Tűzről  levéve hozzáadjuk az ananászt, tejfölt, tojássárgákat, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a petrezselymet és annyi zsemlemorzsát, hogy lágy, de formálható masszát kapjunk.
  6. A csirkemelleket kevés olajon hirtelen átsütjük, olajjal kikent tepsibe fektetjük.
  7. Beborítjuk az ananászos masszával, kicsit rá is nyomkodjuk.
  8. Előmelegített 200°C-os sütőben kb 30 perc alatt megsütjük.
  9. Közben elkészítjük a mandulás burgonyagolyókat: a héjában megfőzött burgonyát megtisztítjuk és még melegen áttörjük.
  10. Ha kihűlt hozzáadjuk a tojást, megsózzuk, kevés liszttel rugalmas tésztává gyúrjuk.
  11. Nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, melyeket meghempergetünk a szeletelt mndulában.
  12. A burgonyagolyókat bő, forró olajban aranybarnára sütjük.
  13. Papírtörlőre szedve leitatjuk róla a zsiradékot.
  14. A hús mellé azonnal, frissen tálaljuk.
  15. Ananászkonzervet is kínálhatunk még mellé.


ötlet: innen



2 megjegyzés:

  1. Ez valóban egy finom ünnepi étel, mutatós és elegáns :-) És talán nem is vesz igénybe olyan sok időt az elkészítése, ami ilyenkor ünnepek idején nem egy utolsó szempont.... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ünnepekkor szeretnénk, hogy minden tökéletes legyen és bizony minden perc számít. Idén én is a gyorsan elkészülő ételeket fogom előnyben részesíteni, hogy több idő maradjon az ünneplésre, családra.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!