2018. december 24., hétfő

Betlehemi csillag torta













Idén egy könnyed desszertet terveztem az ünnepi ebéd után, amely nem émelyítően édes, inkább friss és gyümölcsös. Azt hiszem sikerült az elképzelésemnek megfelelőt megalkotni. Küllemében szerettem volna megemlékezni Jézus születéséről, akinek világrajöttekor napkeleti bölcsek (három királyok) érkeztek Jeruzsálembe, és az égen feltűnő, fényes csillag által találták meg a betlehemi istállóban a kisded Jézus jászolát. Sajnos a képeken nem különül el élesen a többi csillagtól, de higyjétek el, hogy rajta van.

Ezúton kívánok minden kedves olvasómnak finomságokkal teli, békés, boldog, angyalok őrizte, áldott ünnepeket!


Betlehemi csillag torta
20 cm-es tortaformához

Hozzávalók:

kakaós piskóta:

  • 3 tojás (szétválasztva)
  • 6,5 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 1 dkg holland kakaópor

krém:

  • 50 dkg lágy mascarpone
  • 4 dl habtejszín
  • 5-6 ek porcukor (vagy ízlés szerint)
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 35 dkg őszibarack konzerv
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja 
  • 2 cs expressz zselatinfix


Elkészítése:

  1. Először elkészítjük a kakaós piskótát: sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a tortaforma alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral.
  2. A lisztet elkeverjük a kakaóporral, sóval, átszitáljuk.
  3. A tojásokat szétválasztjuk.
  4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral.
  5. Óvatosan hozzákeverjük a tojássárgákat.
  6. Kis adagokban hozzákeverjük a kakaós lisztet.
  7. Kapcsos tortakarikába öntjük a masszát.
  8. Sütőbe téve kb 30-35 perc alatt megsütjük. (sütőfüggő!)
  9. Tüzet elzárva, sütőajtót fakanál nyelével kitámasztva 1/4 órát még a sütőben hagyjuk, hogy ne essen össze a piskóta.
  10. Kivéve éles késsel körbevágjuk, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd kettévágjuk.
  11. A krémhez nagyon apróra felkockázzuk a barackot.
  12. A habtejszínt felverjük a zselatinfix-szel.
  13. A lágy mascarponét krémesre keverjük a cukrokkal, reszelt citromhéjjal, beleforgatjuk a felvert tejszínt és a barackokat.
  14. A piskótalap alsó része köré állítjuk a tortakarikát, a krémet ráöntjük az alsó tortalapra, elsimítjuk.
  15. A felső piskótalapot megfordítjuk, hogy a sima fele legyen felül, betlehemi csillag és csillag kiszúrokkal csillagokat szaggatunk ki, köztes helyeket hagyva.
  16. A tortalapot megporcukrozzuk, ráhelyezzük a krémre, legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük.
  17. Tálalás előtt eltávolítjuk a tortagyűrűt.     




2 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes. Gyönyörű a kivitelezés is. A honlapomon találhatsz egy érdekes írást a bölcsek látogatásáról. http://www.anyacska.hu/betlehemi-csillaghodolas/
    Istentől megáldott újévet kívánok neked és családodnak.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ani!
    Köszönöm! Én is kívánok boldog, szerencsés, sikerekben gazdag új évet!

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!