Egy igazi parti "kellék". Szilveszterkor a pogácsák mellett igen népszerűek a krékerek is. Ezek apró, ropogós falatkák, kiváló sörkorcsolyák, amelyek után nagyon jól csúszik a pezsgő vagy a sör. Van már elég sok sós rágcsa a blogon, de azért mindig jól jön egy újabb, jófajta sós ropogtatnivaló. Ebben a krékerben nincs térfogatnövelő, így sütés után is pont akkora méretű lesz, amekkorára vágjuk. Én apró, falatnyi darabkákra méretezem és nagyon vékonyra nyújtom a tésztáját, így lesz jó ropogós. A sok magtól vitaminokban, ásványi anyagokban, növényi rostokban gazdag, vagyis még egészségesnek is mondható. Könnyen, gyorsan elkészül, nálunk hamar el is fogyott.
Sajtos, magvas kréker
2 gáztepsinyi adag lesz belőle
Hozzávalók:
- 42 dkg liszt
- 14 dkg vaj
- 14 dkg reszelt sajt (nálam trappista)
- 2 tk só (vagy ízlés szerint)
- 1 kk pirospaprika
- 4-6 ek tejföl
lekenéshez:
- 1 tojás
szóráshoz:
- reszelt sajt
- magvak
Elkészítése:
- Sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
- Sütőlemezt kibéleljük szilikonos sütőpapírral.
- A liszthez hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk a vajjal.
- Hozzáadjuk a pirospaprikát, reszelt sajtot, tejfölt, tésztává gyúrjuk. (a tejfölt fokozatosan adagoljuk, lehet, hogy nem fog kelleni mind, se túl kemény, se túl lágy ne legyen a tészta)
- Enyhén lisztezett felületen jó vékonyra (kb 3 mm) kinyújtjuk, beletesszük a tepsibe.
- Lekenjük felvert tojással, - én picit sóztam is - először kockákra, majd a kockákat átlósan háromszögekre vágjuk.
- A tésztát meghintjük reszelt sajttal, megszórjuk magkeverékkel (nálam: fehér és fekete szezám-, len- és tökmag, de lehet köménymag is)
- Sütőbe tolva kb 20-25 percig (sütőfüggő!) sütjük, míg szép aranybarna nem lesz.
Forrás: itt
Nagyon guszták, jó lenne elrágcsálni egy-két darabot :-)
VálaszTörlésTöbbször megsutottem, sztár lett nálunk! Köszönöm szépen 😘
VálaszTörlésÖrülök, hogy ennyire ízlik. Köszönöm a visszajelzést!
VálaszTörlés