2011. március 27., vasárnap

Citrusos muffin




Muffint sütni gyerekjáték. Ami a technikai részét illeti valóban így is van. De olyan muffint sütni, ami nem száraz és nem hasonlít a fűrészporra az már nem is olyan egyszerű dolog. Ez a muffin kísérletezgetéseim eredményeképpen szinte tökéletesre sikerült. A tésztája könnyű, omlós, nem ragad a cukortól. A citrusok finom illata a napfényes nyarakat idézi. A nagymama porcelán csészéjéből elkortyolgatott tea mellé igazi lélekvidító sütemény.

Elkészítési idő: 45 perc

Citrusos  muffin

Hozzávalók:
12 darabhoz

száraz anyagok:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 tk sütőpor


nedves anyagok:

  • 7,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 2,5 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja és leve


cukorszirup:

  • víz
  • porcukor
  • 2 narancs héja

Elkészítése:

  1. Először összekeverjük a száraz anyagokat: lisztet, sütőport, cukrot, vaníliás cukrot és a csipet sót.
  2. Aztán a nedves anyagokat dolgozzuk össze: a tejhez hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, a reszelt citrom,- és narancshéjat, valamint kifacsart narancslevet. 
  3. Alaposan összekeverjük.
  4. A száraz anyagokat összeöntjük a nedves anyagokkal, lazán összekeverjük. 
  5. Nem kell jól kidolgozni a tésztát, csak annyira összekeverni, hogy a tészta összeálljon.
  6. A muffin sütő formába kapszlikat teszünk, 3/4 részig megtöltjük a tésztával és forró sütőben tűpróbáig sütjük.
  7. Elkészítjük a cukorszirupot: forrásban lévő vízhez azonos mennyiségű porcukrot keverünk néhány percig főzzük, majd a 2 narancs lehámozott héját is hozzáadjuk. 
  8. Addig főzzük, míg egészen besűrűsödik.
  9. A langyosra hűlt muffinok tetejére elosztjuk a cukorszirupos narancshéjat.





2 megjegyzés:

A komment nem tartalmazhat linket