2018. július 28., szombat

Fish & chips













Szerintem mindenki ismeri és szereti is ezt a "legbritebb" ételt, melyet a szigetország zsidó bevándorlóinak köszönhetünk. Akkoriban még pescado frito néven volt ismeretes és a szinte minden utcasarkon megtalálható Chippykben árulták, nemes egyszerűséggel újságpapírba csomagolva nyomták a vásárlók kezébe. Az ipari forradalomnak köszönhetően vált Anglia legnépszerűbb fogásává. Az elmúlt 150 évben a recept persze sokat változott, de a kis kocsmáktól a híres éttermekig ma is mindenhol megtalálható ez az ideális street food étel. Az istenien ropogós bundában kisütött halat sült burgonyával és valamilyen szósszal vagy mártogatóssal kínálják. Az angolok általában mentás zöldborsópürével fogyasztják, de én a menta erős, mindent elnyomó aromájáért nem rajongok és nekem valahogy a borsó sem illik egy halételhez, így inkább egy pikáns kapribogyós, zöld fűszeres mártogatóst készítettem hozzá. Fontos, hogy a bunda hozzávalói mind hidegek legyenek, hogy valóban ropogós legyen a végeredmény. Igazán remek étel, nem tud csalódást okozni még azoknak sem, akik nem annyira szeretik a halat.         


Fish & chips


Hozzávalók:

  • 4 szelet tőkehalfilé (nálam: alaszkai)

bundázás előtti forgatáshoz:

  • 2 púpos ek liszt
  • 1/2 tk só 
  • 1/2 tk bors

bundához:

  • 10 dkg liszt
  • 1 púpos ek kukoricakeményítő
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor 
  • 1 ek olaj
  • 1 tojás
  • kb 1-1,5 dl jó minőségű hideg félbarna vagy barna sör (pl.Straropramen)
  • kb 1 dl szódavíz vagy buborékos ásványvíz

chipshez:

  • 1 kg sárga héjú burgonya

sütéshez:

  • bő olaj

Kapribogyós-zöld fűszeres mártogató:

  • 1 dl majonéz
  • 1 dl tejföl
  • apróra vágott snidling, petrezselyem és kapor 
  • pár szem durvára vágott kapribogyó 

Elkészítése:

  1. A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, hasábokra vágjuk, hideg vízbe téve kicsit félretesszük.
  2. A halakat leszárítjuk, kisebb darabokra vágjuk, - ha esetleg van benne szálka, azt kiszedjük - sózzuk, kevés citromlével megcsepegtetjük, kicsit állni hagyjuk.
  3. Összeállítjuk a sörtésztát: az átszitált liszthez adjuk a keményítőt, sütőport, olajat, sót és cukrot, összekeverjük, hozzáütjük a tojást, a sörből és a szódavízből felváltva - több részletben - annyit keverünk bele, hogy sűrű masszát kapjunk.  
  4. Ne keverjük ki túlzottan belőle a buborékokat, mert a tészta attól lesz jó ropogós. 
  5. Hűtőbe téve fél órát állni hagyjuk.
  6. Egy mély serpenyőbe öntjük az olajat, felforrósítjuk.
  7. A burgonyát leitatjuk a nedvességtől és félig megsütjük a forró olajban, kiszedjük.
  8. A halszeleteket megforgatjuk a sós-borsos lisztben, a felesleget lerázzuk, majd megmártjuk a sörtésztában, a felesleges masszát hagyjuk lefolyni róla, óvatosan a forró olajba engedjük.
  9. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, szűrőlapáttal kiszedjük.
  10. Rácsra téve lecsepegtetjük róla az olajat (papírtörlőbe beleragadhat a bunda).
  11. Mikor a halak kisültek újból visszatesszük a hasábburgonyát és szép piros-ropogósra sütjük.
  12. A mártogatóshoz összekeverjük a tejfölt a majonézzel, apróra vágott zöldfűszerekkel és a megvagdalt kapribogyóval.
  13. A sörtésztás halat és a sült burgonyát a mártogatóssal tálaljuk, fél citromgerezdet tegyünk a tányérra. 




2018. július 20., péntek

Házi krémes






















Nagy kedvencünk ez a sütemény, de mégis régóta halasztottam a házilag való elkészítését, valahogy eddig nem volt merszem bevállalni. Mindig túl időigényesnek és macerásnak tűnt, de így utólag mondhatom, hogy sokkal egyszerűbb megalkotni, mint azt az ember elsőre gondolná. Több receptet is átnéztem, de a merev zselatinos és lisztízű változatok nem tetszettek. Van aki csak vízzel készíti, amitől könnyebb lesz az állaga, de ízetlenebb, mások tejet használnak, ami teltebb ízt ad, de töményebb a krém. Én így maradtam az arany középútnál és fele-fele arányban használtam hozzá a folyadékokat. Sokan tojás nélkül készítik, pedig szerintem ettől lesz tartalmasabb, selymesebb a textúrája. Szóval, ahány ház annyi szokás, senki sem készíti egyformán. Mindenesetre bármelyik receptet választjuk, a sokszor mű,-és mellékízű bolti, cukrászdai változatoknál sokkal finomabbat ehetünk otthon, ráadásul féláron.       
         
Házi krémes

Hozzávalók:

  • 2 cs (2x270 gramm) készre nyújtott leveles tészta
  • 8 tojásfehérje
  • 2 tojássárgája
  • 25 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 4 cs (4x40 gramm) főzős vaníliás pudingpor
  • 1 liter víz (5 dl + 5 dl)
  • 5 dl tej

tetejére:

  • porcukor

Elkészítése:
  1. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  2. A leveles tésztát kitekerjük, a sütőpapírral együtt a gáztepsire csúsztatjuk.
  3. Villával sűrűn megszurkáljuk, kb 12-15 perc alatt (sütőfüggő!) szép aranybarnára sütjük.
  4. Sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.
  5. A másik tésztalappal ugyanígy járunk el, de még melegen tetszés szerinti kockákra vágjuk. (én 12 kockára vágtam, a rövidebb oldalát 3, a hosszabbat 4 helyen vágtam el)
  6. Egy állítható sütőkeretet az egészben hagyott tészta köré állítunk jó szorosan, ennek hiányában egy megfelelő méretű, magas falú tepsibe tesszük a tésztalapot.
  7. A tojásfehérjét habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk a cukor felét, tovább verjük keményedésig. 
  8. A tojássárgákat habosra keverjük a maradék porcukorral és vaníliás cukorral, hozzáadjuk a pudingport és 5 dl vizet, ezzel is tovább keverjük.
  9. Egy nagy edényben a másik 5 dl vizet és az 5 dl tejet összeöntjük, felforraljuk, beleöntjük a tojássárgás keveréket, alacsony lángon sűrűsödésig főzzük, míg puding állagú lesz, kb 10-15 perc.
  10. Több adagban beleforgatjuk a keményre vert tojásfehérjehabot, még 2-3 percig főzzük.
  11. Forrón ráöntjük a a tésztára, szépen elsimítjuk, tetejét kirakjuk a felkockázott tésztalapokkal.
  12. Langyosra hűtjük, hideg helyre tesszük legalább 2-3 órára, de még jobb, ha 1 éjszakára. 
  13. A kockák mentén, vízbe mártott éles késsel felszeleteljük, tetejét porcukorral meghintjük.     







2018. július 16., hétfő

Habkönnyű burgonyás pogácsa maradék krumplipüréből



















Maradékmentő akció jegyében készült ez a finom, omlós pogácsa. Semmit nem dobok ki, amit nem muszáj. A tegnapi főétel köretéből maradt egy kis krumplipüré, ami hidegen vagy másnap már nem igazán jó. Van, amikor burgonyakrokettet készítek, de régen volt már pogácsa is, így inkább az készült ma belőle. Puhaságának titka a zsír, ami lehet bármilyen állati eredetű, (kacsa, liba, sertés) mindegyikkel finom. Tartalmas levesek - bab, palóc, gulyás - után egyszerű, laktató második fogás. Ha nem faljuk fel mindet még melegében, akkor jól fagyasztható. Vihetjük vendégségbe vagy hosszú utazásokra is. Nem a leggyorsabban elkészülő pogácsa a hosszabb kelesztési idők miatt, de egyszerű, pihe-puha, ízletes sós rágcsálnivaló.   


Habkönnyű burgonyás pogácsa maradék krumplipüréből

Hozzávalók:
nekem 55 db pogácsám lett
4 cm-es kiszúróval

  • 30 dkg liszt
  • 30 dkg maradék krumplipüré (vagy áttört főtt krumpli, kihűtve) 
  • 10 dkg zsír (nem margarin!)
  • 1 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1 csapott ek só

kovász:

  • 1 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg friss élesztő

tetejére:

  • 1 tojássárgája

Elkészítése:

  1. Langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt.
  2. Közben egy nagyobb tálba tesszük a krumplipürét, zsírt és a tojást, fakanállal jó habosra kikeverjük.
  3. Hozzáöntjük a sóval elkevert lisztet, kovászt és a tejfölt.
  4. Alaposan összegyúrjuk, ha nagyon ragacsos lenne a tészta, kevés lisztet adjunk még hozzá. (inkább kicsit lágyabb legyen a tészta, mint kemény) 
  5. Duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen kinyújtjuk, hajtogatjuk.
  6. A hajtogatást még kétszer, 30 perces időközönként megismételjük.
  7. A tésztát vastagabbra kinyújtjuk, berácsozzuk, kiszaggatjuk, leeső részeket átgyúrjuk, azokat is kiszaggatjuk.
  8. A pogácsákat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejüket felvert tojássárgájával lekenjük.
  9. Előmelegített 200°C-os sütőben kb 20-25 perc alatt (sütőfüggő!) megsütjük.
TIPP:

A tetejére sütés előtt szórhatunk magvakat vagy sajtot is.