Szerintem mindenki ismeri és szereti is ezt a "legbritebb" ételt, melyet a szigetország zsidó bevándorlóinak köszönhetünk. Akkoriban még pescado frito néven volt ismeretes és a szinte minden utcasarkon megtalálható Chippykben árulták, nemes egyszerűséggel újságpapírba csomagolva nyomták a vásárlók kezébe. Az ipari forradalomnak köszönhetően vált Anglia legnépszerűbb fogásává. Az elmúlt 150 évben a recept persze sokat változott, de a kis kocsmáktól a híres éttermekig ma is mindenhol megtalálható ez az ideális street food étel. Az istenien ropogós bundában kisütött halat sült burgonyával és valamilyen szósszal vagy mártogatóssal kínálják. Az angolok általában mentás zöldborsópürével fogyasztják, de én a menta erős, mindent elnyomó aromájáért nem rajongok és nekem valahogy a borsó sem illik egy halételhez, így inkább egy pikáns kapribogyós, zöld fűszeres mártogatóst készítettem hozzá. Fontos, hogy a bunda hozzávalói mind hidegek legyenek, hogy valóban ropogós legyen a végeredmény. Igazán remek étel, nem tud csalódást okozni még azoknak sem, akik nem annyira szeretik a halat.
Fish & chips
Hozzávalók:
- 4 szelet tőkehalfilé (nálam: alaszkai)
bundázás előtti forgatáshoz:
- 2 púpos ek liszt
- 1/2 tk só
- 1/2 tk bors
bundához:
- 10 dkg liszt
- 1 púpos ek kukoricakeményítő
- 1/2 cs sütőpor
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 1 ek olaj
- 1 tojás
- kb 1-1,5 dl jó minőségű hideg félbarna vagy barna sör (pl.Straropramen)
- kb 1 dl szódavíz vagy buborékos ásványvíz
chipshez:
- 1 kg sárga héjú burgonya
sütéshez:
- bő olaj
Kapribogyós-zöld fűszeres mártogató:
- 1 dl majonéz
- 1 dl tejföl
- apróra vágott snidling, petrezselyem és kapor
- pár szem durvára vágott kapribogyó
Elkészítése:
- A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, hasábokra vágjuk, hideg vízbe téve kicsit félretesszük.
- A halakat leszárítjuk, kisebb darabokra vágjuk, - ha esetleg van benne szálka, azt kiszedjük - sózzuk, kevés citromlével megcsepegtetjük, kicsit állni hagyjuk.
- Összeállítjuk a sörtésztát: az átszitált liszthez adjuk a keményítőt, sütőport, olajat, sót és cukrot, összekeverjük, hozzáütjük a tojást, a sörből és a szódavízből felváltva - több részletben - annyit keverünk bele, hogy sűrű masszát kapjunk.
- Ne keverjük ki túlzottan belőle a buborékokat, mert a tészta attól lesz jó ropogós.
- Hűtőbe téve fél órát állni hagyjuk.
- Egy mély serpenyőbe öntjük az olajat, felforrósítjuk.
- A burgonyát leitatjuk a nedvességtől és félig megsütjük a forró olajban, kiszedjük.
- A halszeleteket megforgatjuk a sós-borsos lisztben, a felesleget lerázzuk, majd megmártjuk a sörtésztában, a felesleges masszát hagyjuk lefolyni róla, óvatosan a forró olajba engedjük.
- Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, szűrőlapáttal kiszedjük.
- Rácsra téve lecsepegtetjük róla az olajat (papírtörlőbe beleragadhat a bunda).
- Mikor a halak kisültek újból visszatesszük a hasábburgonyát és szép piros-ropogósra sütjük.
- A mártogatóshoz összekeverjük a tejfölt a majonézzel, apróra vágott zöldfűszerekkel és a megvagdalt kapribogyóval.
- A sörtésztás halat és a sült burgonyát a mártogatóssal tálaljuk, fél citromgerezdet tegyünk a tányérra.