Néhány hét és újra itt a Húsvét. Nálunk minden nagyobb ünnepen elmaradhatatlan a hidegtál. Ma a menün töprengtem és eszembe jutott, hogy jó néhány évvel ezelőtt lehetett kapni aszpikos sonkatekercset, amit én nagyon szerettem. Franciasalátával volt töltve és a sonkatekercs alatt volt egy nagyon ízletes tejszínes réteg. Gondoltam visszaidézem kicsit a régmúlt emlékeit és idén ez is lesz a kínálatban, így ma csináltam egy főpróbát. Igaz nálam a tejszínes réteg kimaradt és tormakrémmel készült, de így is nagyon finom lett. A sonkatekercs mellé szinte kötelező a kaszinótojás és a franciasaláta, majd húsvétkor az is készül mellé. Most csak friss, meleg pirítóssal fogyasztottuk. Tudom, megosztó alapanyag a zselatin, de nagyon mutatós lesz a végeredmény és plusz ízt is ad az ételhez. Aki nem idegenkedik tőle, annak érdemes kipróbálni ezt az ínycsiklandozó fogást. A töltelék variálható, a besamelt lehet helyettesíteni túróval vagy krémsajttal is. Ünnepek előtt már 1-2 nappal előbb elkészíthető, hűtőben eláll.
Aszpikos sonkatekercs tejszínes tormával töltve
Hozzávalók:
- 8-10 szelet sonka
- 1 liter tyúkhúsleves (vagy 1 liter víz + 2 tyúkhúsleves kocka)
- 7 dkg porzselatin
tejszínes tormakrém:
- 5+5 dkg puha vaj
- 2 ek liszt
- 2 dl tej
- 2 dl habtejszín
- só - ízlés szerint
- csipet fehérbors
- 1 tk porcukor
- ecetes reszelt torma - ízlés szerint
diszítéshez:
- 2 főtt tojás
- piros színű paprika
- petrezselyemlevél
- snidling
Elkészítése:
- Először elkészítjük a tejszínes tormakémet, hogy legyen ideje kihűlni.
- A vaj felét felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a lisztet, - ne hagyjuk megpirulni - hozzáöntjük a tejet, tejszínt, állandó keverés mellett sűrű besamelt készítünk.
- Hozzákeverjük a kihabosított puha vaj másik felét, tormát, porcukrot, sózzuk, borsozzuk
- Ha kihűlt, habzsák segítségével megtöltjük a sonkaszeleteket, feltekerjük.
- A húslevest feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a kevés vízzel kikevert zselatint, megvárjuk, míg felolvad benne.
- A lét tiszta konyharuhán vagy sűrű gézen átszűrjük, hogy ne maradjanak benne apró zselatin darabkák.
- Mikor langyosra hűlt, akkora tálaló edény aljába, amibe elférnek a sonkatekercsek kevés zselatinos levet öntünk, mozgatva elterítjük az edény aljába, dermedésig hűtőbe tesszük.
- Kirakjuk a sonkatekercsekkel, felöntjük 3/4 részig a maradék lével, újból betesszük dermedni a hűtőbe.
- Amikor az aszpik megkötött megdíszítjük a sonkatekercsek tetejét és végül ráöntjük a maradék levet úgy, hogy a tekercseket teljesen ellepje. (Ha menet közben az aszpik megdermedne, újból fel lehet melegíteni.)
- A többszöri dermesztésre azért van szükség, hogy a sonkatekercseknek legyen egy kis alja, illetve az alapanyagok ne úszkáljanak el a lében.
- Kb 2-3 óra hosszára a hűtőbe tesszük teljes dermedésig.