Békés, boldog, szerencsés új esztendőt kívánok!
2022. december 31., szombat
2022. december 27., kedd
Narancstorta + Blogszülinap
- 35 dkg átszitált liszt
- 1/2 tk sütőpor
- 4 tojás
- 25 dkg cukor
- 240 ml olaj
- 3 dl frissen facsart narancslé (kb 4 db narancs leve)
- bio narancsok lereszelt héja
- 1 tk vanília kivonat
- 2 dl hideg habtejszín
- 3 dkg porcukor
- 25 dkg mascarpone
- 2-3 narancs
- A lisztet, sütőport, csipet sót összekeverjük.
- A tojást fehéredésig habosítjuk acukorral (kb 5 perc).
- Több részletben hozzáadagoljuk az olajat, hozzáadjuk a narancsok reszelt héját, narancslevet, vanília kivonatot.
- Végül hozzáforgatjuk a lisztes keveréket.
- Addig keverjük, míg összeáll a tészta.
- Kivajazott, kilisztezett kapcsos tortaformába öntjük.
- Előmelegített 180°C-os (légkeverésnél 160 C-os) sütőben kb 50-60 percig sütjük. (Tűpróba!)
- Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
- A mázhoz felverjük a hideg habtejszínt a porcukorral, összeforgatjuk a mascarponéval.
- A mázat rákenjük a torta tetejére, narancsszeletekkel díszítjük.
2022. december 25., vasárnap
2022. december 24., szombat
Birslikőr
Az utóbbi években mindig készítek valamilyen likőrt az ünnepekre, általában nem nagy adagot, mert az év többi napján, - néhány kivételtől eltekintve - nem szoktunk alkoholt inni. Az idén egy gyümölcsös változatra, a birslikőrre esett a választásom. Kellemesen fűszeres aromájú itóka, a hosszú érlelési idő alatt jól átjárja az alkoholt a gyümölcs íze, ami így jól ki is érezhető benne. Nincs fejfájásos utóhatása, így élvezetes a fogyasztása. Az érés ideje alatt a gyümölcs megbarnul, de ez egy természetes folyamat, semmit nem ront az ital ízén. Az előkészületeket legalább 1 hónappal előbb el kell kezdeni, így idén már nem készül el az ünnepekre, de jövőre majd jó lesz leporolni ezt a receptet, ha valaki szívesen megkóstolná ezt a különleges ízvilágot.
Birslikőr
kb 7-8 dl -hez
Elkészítése:
- 4 birsalma (vagy birskörte)
- 30 dkg cukor
- 1/2 vaníliarúd
- 3-4 fahéjrúd
- 2 db csillagánizs
- 2 db szegfűszeg
- 1 dl rum
- 5 dl vodka
- 1 db 2 literes befőttes üveg tetővel
Elkészítése:
- A birset alaposan megmossuk, kettévágjuk, magházát kivesszük.
- Héjastul kockákra vágjuk.
- A befőttes üvegbe lerétegezzük a cukorral.
- Hozzátesszük a vaníliarudat, fahéjrudat, csillagánizst, szegfűszeget.
- Felöntjük rummal és vodkával.
- Szorosan lezárjuk az üveget, száraz, hűvös, sötét helyre tesszük.
- A likőrt 3-4 hétig érleljük, naponta megrázogatjuk.
- Gézen keresztül sterilizált üvegekbe szűrjük, felhasználásig hűtőben tároljuk.
2022. december 18., vasárnap
Zimsterne (Fahéjas csillagok)
- 20 dkg darált mandula (dió, mogyoró is lehet vagy 15 dkg mandula + 5 dkg mogyoró)
- 60 gr tojásfehérje (2 db tojásból nyert fehérje)
- 175 gr átszitált porcukor
- 1 csapott tk őrölt fahéj (vagy ízlés szerint, lehet több is)
- 1/2 bio narancs reszelt héja (elhagyható)
- csipet só
- A tojásfehérjét felverjük a sóval, majd a porcukrot adagonként hozzáadva kemény habbá verjük.
- Menet közben, mikor a hab már közepesen kemény, sűrűn folyós, 3-4 evőkanálnyit kiveszünk belőle a teteje megkenéséhez, - a kemény hab nem terül - lefóliázva, hogy ne száradjon ki, félretesszük.
- A maradék habba beleforgatjuk a mandulát, fahéjat, reszelt narancshéjat, tésztává gyúrjuk.
- Fóliába csomagolva 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
- Előkészítünk 2 nagyobb darab szilikonos sütőpapírt, az egyiket gyúródeszkára terítjük, megporcukrozzuk, rátesszük a tésztát, tetejét is megporcukrozzuk, majd befedjük a másik sütőpapírral.
- A tésztát 5 mm vastagra nyújtjuk, csillag alakú kiszúróval kiszaggatjuk. (a kiszúrót időnként mártsuk vízbe, hogy ne ragadjon a tésztához)
- A leeső darabokat ismét összegyúrjuk és kiszaggatjuk.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejüket megkenjük a félretett tojáshabbal. (ha a hab túl folyékony lenne, adjunk hozzá még egy kevés porcukrot)
- Előmelegített, légkeveréses sütőbe tesszük 110°C-ra (légkeverés nélkül 130°C-ra), kb 20-25 percre (130°C-nál kb 10-15 perc).
- A máznak nem szabad megbarnulnia, inkább csak szárítsuk, mint süssük!
- A tepsiben hagyjuk 5-10 percig hűlni a csillagokat, mert ilyenkor még nagyon törékenyek.
- Ha kihűltek jól záródó fém dobozban tároljuk.
2022. december 11., vasárnap
Rumgolyó
- 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
- 20 dkg jó minőségű tejcsokoládé
- 10 dkg puha vaj
- 15 dkg porcukor
- 3 csapott ek keserű kakaópor
- 4-5 ek rum (esetleg rumaroma)
- keserű kakaópor
- bronz színű lüszter por (ehető porfesték)
- darált dió / kókuszreszelék / csokidara
- A csokoládékat vízgőz felett felolvasztjuk, félretesszük, kihűtjük.
- A vajat a porcukorral habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a kakaóport, olvasztott csokoládét, rumot, újra átkeverjük.
- Fóliával letakarva hűtőbe tesszük annyi időre, hogy formázható masszát kapjunk.
- A masszából golyókat formázunk, kakaóporba forgatjuk, ecsettel felvisszük rá a lüszter port vagy kakaópor helyett darált dióba, kókuszreszelékbe, csokidarába forgatjuk.