Ezzel az elképesztően finom, omlós, gyümölcsös lepénnyel indítom az idei cseresznye szezont. Anyukám receptes füzetéből való. Könnyed, jó ízű a tésztája, a fahéjtól illatozó, zamatos töltelék pedig egyszerűen csodálatos. Minden évben alig várom, hogy friss gyümölcsből elkészíthessem, mert nagyon szeretjük. Érdemes kipróbálni a savanykásabb meggyel is. A nyár egyik legfinomabb süteménye, kóstoljátok meg!
Cseresznyés lepény
tészta:
- 50 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 20 dkg porcukor
- 2 tojássárgája + 1 a kenéshez
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 2 dl tejföl
- csipet só
töltelék:
- 1-1,5 kg cseresznye (vagy meggy)
- kristálycukor
- őrölt fahéj
egyéb:
- kb 5 dkg darált dió (vagy zsemlemorzsa is lehet)
Elkészítése:
- A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, lecsepegtetjük.
- A liszthez hozzákeverjük a sütőport és a csipet sót.
- A tojássárgákat kikeverjük a porcukorral és a puha vajjal vagy margarinnal, több részletben hozzáadjuk a lisztet, sima tésztává dolgozzuk a tejföllel.
- A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, megfelezzük. (ha nagyon ragadna, kevés lisztet gyúrjunk még hozzá.)
- A tésztákat egyenként tepsi méretűre nyújtjuk.
- Az egyiket a zsírozott, lisztezett tepsi aljába egyengetjük, meghintjük darált dióval, szorosan kirakosgatjuk a kevés lisztben megforgatott cseresznyével, - a liszt felszívja a gyümölcs nedvességét, így nem ázik el a tészta - ízlés szerint meghintjük kristálycukorral és fahéjjal.
- Befedjük a tészta másik felével.
- Felvert tojássárgájával megkenjük, villával megszurkáljuk.
- Előmelegített 180°C-os sütőben kb 40-45 perc alatt (sütőfüggő!) szép aranybarnára sütjük.
- Kihűlve kockákra vágjuk, porcukorral meghintve kínáljuk.