Gyorsan és rendkívül egyszerűen elkészíthető, mennyei finomság szezonális friss gyümölcsökből. Folytatás a Büfé-ben.
2011. szeptember 27., kedd
2011. szeptember 25., vasárnap
Sütőtökös-narancsos-mákos muffin
Mikor beköszönt az ősz és hidegebbre fordul az idő, pompásabb ételt el sem lehet képzelni, mint a sütőben sült, mézédes sütőtököt. Nemcsak kiváló konyhai alapanyag, de tele van vitaminokkal és rosttal, energiatartalma pedig rendkívül alacsony. A tök húsa akkor válik igazán édessé, mikor már megcsípi a dér. Nem csak tápláló leves, turmix vagy ízes köret készíthető belőle, de édességekhez is nagyon jól felhasználható.
Elkészítési idő: 45 perc
Sütőtökös-narancsos-mákos muffin
Elkészítési idő: 45 perc
Sütőtökös-narancsos-mákos muffin
Hozzávalók:
1 bögre = 2,5 dl
1 bögre = 2,5 dl
- 2 bögre liszt
- 4 tk sütőpor
- 1/4 bögre barna cukor
- 2 bögre nyersen lereszelt sütőtök
- 1 narancs reszelt héja
- 3/4 bögre narancslé
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 2 ek mák
Elkészítése:
- Az átszitált liszthez hozzákeverjük a sütőport, cukrot, tököt, reszelt narancshéjat.
- A tojásokat felverjük, a narancslével és a felolvasztott vajjal együtt hozzáadjuk a liszthez, végül a mákot is óvatosan hozzákeverjük.
- A tésztát a kivajazott muffin formákba kanalazzuk, 190 C-on tűpróbáig sütjük.
2011. szeptember 24., szombat
A rizskirály
kép
G a b r i e l e F e r r o n mindenkinél többet tud a rizsről, ő ma a világ rizsnagykövete. Zöldséges rizs receptjét megtalálod a Büfé-ben.
G a b r i e l e F e r r o n mindenkinél többet tud a rizsről, ő ma a világ rizsnagykövete. Zöldséges rizs receptjét megtalálod a Büfé-ben.
2011. szeptember 18., vasárnap
Barbecue oldalas coleslaw salátával
Elkészítési idő: 60 perc
Pácolás 8 óra/ 480 perc
Barbecue oldalas coleslaw salátával
Barbecue oldalas coleslaw salátával
BARBECUE OLDALAS
Hozzávalók:
- 1 kg oldalas
- 2 ek olaj
- 1 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 dl ketchup
- 2 ek mustár
- 4 ek barnacukor
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek worcestershire szósz
- néhány csepp tabasco vagy cayenne bors
- 2 ek balzsamecet
- frissen őrölt fekete bors
Elkészítése:
- Az oldalast feldaraboljuk, előző nap enyhén sós, egész borsos vízben puhára főzzük, hagyjuk kihűlni.
- Közben elkészítjük a pácot: az olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a barnacukrot, amikor elolvadt hozzáöntjük a ketchupot, mustárt, worcestershire szószt, szójaszószt, balzsamecetet, tabascot vagy cayenne borsot, frissen őrölt borsot. Kb 20-30 perc alatt lassú tűzön összefőzzük.
- A kihűlt pácba beletesszük az oldalast, jól átforgatjuk, hogy a szósz mindenhol egyformán bevonja, lefóliázva éjszakára a hűtőbe tesszük.
- Másnap grillrácsra téve, parázs felett szép pirosra sütjük.
COLESLAW SALÁTA
Hozzávalók:saláta:
- 1/2 fej fejes káposzta
- 1/2 fej lilakáposzta
- 2 sárgarépa
- 1 vöröshagyma
mártás:
- 8 ek majonéz
- 4 ek tejszín
- 4 ek tejföl
- 2 ek méz
- 2 ek citromlé
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítése:
- A káposztákat vékony laskára vágjuk vagy a reszelő durva fokán lereszeljük.
- A sárgarépát is lereszeljük, a megtisztított hagymát vékony félkarikákra vágjuk.
- Káposztát, répát, hagymát összekeverjük, összeforgatjuk a mártással.
- Legalább 1 órát, de még jobb, ha 1 éjszakát a hűtőben letakarva állni hagyjuk.
Címkék:
a la Nea,
balzsamecet,
BBQ,
cayenne bors,
citrom,
főétel,
grill,
húsétel,
káposzta,
méz,
Nea kedvencei,
sertés,
szójaszósz
2011. szeptember 13., kedd
Pehelykönnyű túrós pite
Már régóta tervbe volt véve ennek az isteni sütinek az elkészítése, de mostanáig váratott magára. A hosszas elkészítési idő miatt kicsit nehezen veselkedtem neki, de így utólag mondhatom, érdemes volt kipróbálni. Túró rajongó lévén sokféle túrós készült nálunk eddig is, de azt hiszem ez az omlós, könnyű pite minden elképzelésemet felülmúlta. Hétvégén sütöm az újabb adagot.
Elkészítési idő: 240 perc
Pihentetési idő: 180 perc
Pehelykönnyű túrós pite
Pehelykönnyű túrós pite
Hozzávalók:
tészta:
- 30 dkg liszt
- 4 tojássárgája
- 15 dkg margarin
- 1/2 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- csipet só
töltelék:
- 75 dkg tehéntúró
- 25 dkg porcukor
- 1 vaníliás cukor
- 10 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- 4 tojásfehérje
- 1 ek liszt
Elkészítése:
- Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben habosra keverjük a tojás sárgákat a puha margarinnal, hozzászitáljuk a lisztet és a felfuttatott élesztővel, csipet sóval alaposan kidolgozzuk a tésztát, rétes keménységűnek kell lennie.
- Két részre osztjuk, az egyiket kinyújtva kibélelünk vele egy kb 32 x 22 cm-es tepsit.
- A töltelékhez áttörjük a túrót, simára keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a mazsolát, a citrom reszelt héját, végén a tojások kemény habbá vert fehérjét és a lisztet.
- A tölteléket a tésztával kibélelt - margarinnal kikent - tepsibe öntjük a másik tésztacipót kinyújtva befedjük a túrótölteléket.
- Kb 3 óra hosszat pihentetjük szobahőmérsékleten, villával megszurkáljuk a tetejét, majd forró sütőbe tesszük.
- Sütés közben mérsékeljük a hőfokot, 180°C-on kb 30-35 percet sütjük.
- A tetejét még melegen porcukorral meghintjük, kockára vágva tálaljuk.
2011. szeptember 11., vasárnap
Mézes szilvaleves fahéjas krumplinudlival
Elkészítési idő: 45 perc
Mézes szilvaleves fahéjas krumplinudlival
Hozzávalók:
mézes szilvaleves:
- 50 dkg szilva
- 2 dl tejszín
- 2 ek liszt
- 15 dkg méz
- 1 citrom
- őrölt fahéj
- néhány szegfűszeg
- csipet só
fahéjas krumplinudli:
- 50 dkg burgonya
- 5-6 ek liszt
- 1 ek olaj vagy zsír
- 1 tojás
hempergetéshez:
- 3 dkg olvasztott vaj
- 1 ek porcukor
- 1 ek őrölt fahéj
Elkészítése:
- A megmosott szilvát kimagozzuk, elnegyedeljük, fazékba tesszük, felöntjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat, pici sót, felforraljuk.
- Amint forr beleöntjük a liszttel elkevert tejszínt, hozzáadjuk a mézet és kevergetve kiforraljuk, citromlével savanyítunk egy kicsit az ízén.
- A krumplinudlihoz a héjában megfőzött burgonyát meghámozzuk, még melegen áttörjük, ha langyosra hűlt hozzáadjuk a tojást, sót, zsiradékot és végül a lisztet.
- A tésztát eldolgozzuk, lisztezett deszkán félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.
- Három ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd a csíkokat félujjnyi metéltre vagdaljuk.
- A nudlikat lisztben megforgatjuk, lobogó sós vízben megfőzzük, leszűrjük, az olvasztott vajba, majd a fahéjas porcukorban meghempergetjük.
- A leves betétjeként tálaljuk.
2011. szeptember 6., kedd
Savanyú karfiol
Minden évben rakok el savanyú karfiolt. Nagyon szeretjük. Ez alapján a régi, jól bevált recept alapján készítem, mindig hófehér és finom ropogós marad. A savanyúságok közül ez fogy el a leghamarabb nálunk.
Elkészítési idő: 30 perc
Savanyú karfiol
Hozzávalók:
- 1,5 - 2 kg karfiol
- 2 sárgarépa
- aprószemű vöröshagyma vagy gyöngyhagyma
- üvegenként 1/2 friss chili (opcionális)
felöntőlé:
- 2 liter víz
- 25-30 dkg cukor
- 2-2,5 dl ecet (10%-os)
- 1 ek só
- babérlevél
- egész bors
- koriandermag
- 1 kk borkénpor
Elkészítése:
- A befőttes üvegeket tisztára mossuk, sterilizáljuk.
- A megtisztított, megmosott karfiolt kisebb darabokra szedjük, a hagymát megpucoljuk, félbevágjuk, a megtisztított répát felkarikázzuk.
- A felöntőlét felforraljuk, majd ha kihűlt elkeverjük benne a kénport.
- Közben az üvegek aljára szórunk a tetszőleges mennyiséget a fűszerekből, elrendezzük benne a karfiolt, répát, hagymát, amilyen szorosan csak tudjuk.
- Aki szereti a csípőset chili paprikát is tehet az üvegbe.
- Felöntjük az ecetes lével, celofánt teszünk a tetejére, hűvös helyre tesszük.
- 3-4 hét múlva fogyasztható.
2011. szeptember 4., vasárnap
Ecetes almapaprika
Itt az ideje, hogy elkezdjük elrakosgatni a nyári savanyúságokat télire. Aki már egyszer megismerte a nyár ízeit idéző, házilag tartósított finomságokat, az tudja, hogy megéri az időt és a fáradtságot rááldozni az elkészítésére. Sokáig én is piacokon vásároltam a savanyúságot, de előbb-utóbb jött a kiábrándító tapasztalat. Vagy túl sós volt, vagy nagyon édes, vagy szinte ehetetlen volt a túlzott ecettől és kéntől. Mivel nagyon szeretjük a savanyúságokat és nehezebb, zsírosabb ételek mellé - amiket általában télen eszünk - ajánlatos is fogyasztani, elkezdtem elrakosgatni a magunk ízlése szerint. Ugyan vannak még hiányosságaim ezen a téren, de van néhány jól bevált receptem ismerősöktől, nagymamáktól, szomszédoktól. Ez is egy ilyen. Drága Mariannka kolléganőmtől kaptam, évek óta az ő receptje szerint teszem el a paprikát és mindig gyönyörű "hófehér" és ropogós marad. Ezúton is köszönöm neki! A mennyiség egy 5 literes üveghez van megadva, de én inkább kisebb adagokban rakom el, mert az nekünk 2-3 étkezéshez elegendő és felbontás után könnyebb a hűtőben is tárolni.
Elkészítési idő: 30 perc
Ecetes almapaprika
Hozzávalók:
(1db 5 literes vagy 6 db 720 ml-es üveghez)
fűszerek:
- 2 kg almapaprika
fűszerek:
- egész fekete bors
- mustármag
- koriandermag
- babérlevél
felöntőlé:
- 2 liter víz
- 8 dkg só
- 4 dl 10%-os ecet
- 25-30 dkg cukor
- 1 kávéskanál borkénpor
Elkészítése:
- Az almapaprikákat megmossuk, félbevágjuk. (így könnyebb betenni az üvegbe).
- Ha 5 literes üvegbe rakjuk, akkor egészben hagyjuk.
- A vízhez hozzáadjuk az ecetet, sót, cukrot és a borkénport.
- Nem forraljuk fel, csak sűrűn megkevergetve megvárjuk amíg a cukor és a só felolvad benne.
- Tisztára mosott, sterilizált üvegek aljára szórunk ízlés szerint a fűszerekből és rakunk bele 1-2 darab babérlevelet, minél szorosabban megpróbáljuk belerakosgatni a paprikákat, majd ráöntjük a felöntőlevet.
- Celofánnal befedjük, rácsavarjuk az üveg tetejét és a kamrapolcra állítjuk.
- Kb 3-4 hét múlva fogyasztható.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)