2018. augusztus 28., kedd

Török joghurtos padlizsánsaláta pisztáciával
















A hazai török büfék legkedveltebb salátája. Két lényeges alkotóeleme van, a jól lesütött padlizsán és a minőségi krémes joghurt. A török joghurt a legjobb hozzá, mert az elég sűrű és zsírdús, de göröggel is elkészíthetjük. Grillezett, fűszeres húsok kiváló kísérője, de magában is finom, laktató, könnyű vacsora, főleg forró nyári napokon. Vigyázat, függőséget okoz!


Török joghurtos padlizsánsaláta pisztáciával

Hozzávalók:

  • 3 db (kb 75-80 dkg) padlizsán
  • 7 g fokhagyma
  • 5 dl török (vagy görög) joghurt
  • 1-2 ek olívaolaj
  • 1/4 - 1/2 citrom leve (ízlés szerint)
  • 1/2 tk őrölt koriander (elhagytam)
  • 1/2 tk őrölt római kömény
  • 1 cs friss petrezselyem
  • frissen őrölt bors
  • maréknyi pisztácia

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  2. A pisztáciát száraz serpenyőben megpirítjuk, félretesszük hűlni.
  3. A padlizsánt héjastul közepes méretű kockákra vágjuk, a megpucolt 6 gerezd fokhagymával együtt sütőpapíros tepsire tesszük.
  4. Sózzuk, borsozzuk, vékonyan meglocsoljuk olívaolajjal, 30 percre betoljuk a sütőbe.
  5. Sütés közben többször átforgatjuk. 
  6. Mikor kissé kihűlt keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a joghurtot, a megvagdalt, krémesre sült fokhagymagerezdeket, 1 gerezd reszelt fokhagymát, citromlét, sót, borsot, koriandert és római köményt, aprított petrezselymet és 1 evőkanál olívaolajat.
  7. Alaposan összeforgatjuk, apróra vágott petrezselyemmel és a pisztáciával meghintjük.
  8. Legalább 2-3 óra hosszára a hűtőbe tesszük.
  9. Hidegen, meleg pirítóssal, frissen sült lepénykenyérrel vagy ropogós pitával kínáljuk, tetejét tálalás előtt még meglocsolhatjuk kevés olívaolajjal.

TIPP:

- pisztácia helyett pirított dióval vagy fenyőmaggal is megszórhatjuk.

- sült csirkehúst hozzákeverve önálló ételként is kínálhatjuk.


inspiráció: innen



2018. augusztus 22., szerda

Mediterrán tonhalas tésztasaláta II.
















Még mindig tombol a forróság, nekem pedig csak ilyen egyszerű ételekre futja az energiámból. Van már egy hasonló recept itt a blogon, de ez ízvilágában kicsit más. A tonhalas tészta percek alatt összedobható, tipikus kánikulai étel, a szervezet számára nem megterhelő, mégis energiát adó összetevői szinte mindig vannak itthon, így a nyári időszakban gyakran kerül nálam terítékre. Szeretem benne az édes mini paradicsom, a pikáns bogyók és a rukkola enyhén diós ízének találkozását. Egyszerű, gyors, ízletes. Rohanós hétköznapokra és lusta hétvégékre ideális fogás.   


Mediterrán tonhalas tésztasaláta II.


Hozzávalók:

  • 40 dkg kagyló tészta
  • 30 dkg koktélparadicsom
  • 10 dkg fekete, magozott olajbogyó
  • 1-2 ek kapribogyó
  • 5 szál újhagyma
  • 2 marék rukkola
  • 2 doboz olajos tonhalkonzerv
  • citromlé
  • bors
  • olívaolaj


Elkészítése:

  1. A kagylótésztát sós forró vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, egy nagy tálban összekeverjük 2 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
  2. A tonhalat lecsöpögtetjük.
  3. A kapribogyót leöblítjük.
  4. Az olajbogyót negyedekbe vágjuk.
  5. Az újhagymát felkarikázzuk.
  6. A koktélparadicsomokat megmossuk, félbevágjuk.
  7. A tésztához keverjük az olaj,- és kapribogyót, újhagymát, paradicsomot, rukkolát, citromlével meglocsoljuk, keverünk rajta, majd a tetejére szórjuk a tonhalat.
  8. Langyosan tálaljuk. 








2018. augusztus 20., hétfő

Túrós-szilvás tekergő
















Gyümölcsös édességből sosem elég, ezért a nagy hőség ellenére is csak bekapcsoltam a sütőt. Ennek a sütinek kalácsszerű, foszlós tésztája van, amelybe meglepetésként finomságos vaníliás, citromos túrótöltelék lapul és a fahéjas, zamatos szilvával egybesülve fenséges illatokat áraszt magából már sütés közben is. Nagy erénye, hogy nem túl édes, de a gyümölcstől szaftos, lédús, a túrótól pedig másnapra is puha marad. Kicsit rendhagyó a formája, a töltelékkel megtöltött tésztarudakat csigaszerűen kell beletekerni egy tortaformába - innen a süti elnevezése is - majd a csigavonal mentén kirakosgatni az érett gyümölccsel. Így nem csak finom, de nagyon mutatós is. Egy csupor hideg tejjel igazán jól esett a forróságban.   


Túrós-szilvás tekergő

Hozzávalók:
26 cm-es kapcsos tortaformához:

kovász:

  • 160 ml tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • csipet cukor

tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 12 dkg puha vaj
  • 1 tojás + 1 tojássárgája
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • csipet só

töltelék:

  • 25 dkg túró
  • 5 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 2 ek liszt
  • 1/2 citrom reszelt héja

szirup:

  • 60 ml víz
  • 60 gr cukor

egyéb:

  • kb 10-12 db érett nagyobb szilva
  • 2 púpos ek porcukor
  • 1 tk fahéj

kenéshez:

  • 1 tojás (én a töltelékben lévő tojásból hagytam ki egy egész keveset, hogy ne kelljen újabb tojást felütni)
  • 1 tk tej

tetejére:

  • mandulapehely




Elkészítése:


  1. A kapcsos tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük.
  2. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben.
  3. A lisztbe belekeverjük a cukrokat és a sót, hozzáadjuk a kovászt, tojást és tojássárgáját, reszelt citromhéjat, puha vajat, sima tésztát gyúrunk belőle.
  4. Letakarva duplájára kelesztjük.
  5. Közben félbevágjuk és kimagozzuk a szilvákat, meghintjük fahéjas porcukorral, félretesszük.
  6. A túrós tölteléket is elkészítjük, hűtőbe tesszük.
  7. A megkelt tésztát lisztes felületen kb 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk, hosszában 3 egyforma (10 cm-es) csíkra vágjuk.
  8. A túrós tölteléket habzsákba töltjük, minden tésztadarab közepére - egyformán elosztva - nyomunk egy-egy csíkot belőle.
  9. A túrós tésztacsíkot óvatosan feltekerjük úgy, hogy a töltelék ne folyjon ki belőle, végeit összenyomkodjuk.
  10. A rudakat a tortaforma szélétől kiindulva, befelé haladva beletekergetjük a formába.
  11. A hézagos részt kirakosgatjuk a felezett szilvával.
  12. Letakarva újabb 30 percig kelesztjük.
  13. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  14. A tojást összekeverjük a tejjel, lekenjük vele a tésztát.
  15. Sütőbe tesszük, 30 percig sütjük (tűpróba!).
  16. Közben elkészítjük a szirupot: cukrot a vízzel feltesszük főni, szirup állagúra beforraljuk.
  17. A süteményt kivesszük a sütőből, még melegen megkenjük vele a tetejét, hogy szép fényes legyen, megszórjuk mandulapehellyel, 5 percre visszatolva a sütőbe, készre sütjük.
  18. Porcukorral meghintve kínálhatjuk.







2018. augusztus 15., szerda

Könnyű joghurtos citromkrém
















Ebben a tikkasztó hőségben csak olyan könnyű ételeket készítek, amihez nem kell sok idő és nem fűtöm vele a konyhát. Ezek roppant egyszerűségüknél fogva blogra nem valóak, ezért most kicsit ritkultak a blogbejegyzések is. Leginkább lédús gyümölcsöket, zöldségeket eszünk, jeges italokat iszunk. Ezek mellett azért egy percek alatt elkészülő hűsítő pohárkrém a citrom fanyar és üde ízével jól esik ebéd utáni desszertnek. Az elkészítése tényleg csak pár percet vesz igénybe. Én most a legegyszerűbb változatot készítettem, de tehetünk a poharak aljába valamilyen ropogós kekszet, illetve a rétegezhetjük friss bogyós gyümölcsökkel is.       


Könnyű joghurtos citromkrém

Hozzávalók:

  • 8 dl joghurt
  • 1 dl habtejszín
  • 1 kezeletlen héjú citrom
  • 10 dkg porcukor 
  • 2 vaníliás cukor
  • 2 tasak (2x20 gr) Express zselatin fix (vagy 6 lapzselatin)

díszítéshez:

  • friss mentalevél
  • citromkarikák

Elkészítése:

  1. A habtejszínt kemény habbá verjük.
  2. A joghurtot habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és kifacsart levét.
  3. Belekeverjük a cukrokat és a zselatin fixet, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tejszínt is.
  4. A citromkrémet üvegkelyhekbe vagy poharakba adagoljuk, szilárdulásig hűtőbe állítjuk.
  5. Citromkarikákkal, mentalevéllel díszítjük.