A hazai török büfék legkedveltebb salátája. Két lényeges alkotóeleme van, a jól lesütött padlizsán és a minőségi krémes joghurt. A török joghurt a legjobb hozzá, mert az elég sűrű és zsírdús, de göröggel is elkészíthetjük. Grillezett, fűszeres húsok kiváló kísérője, de magában is finom, laktató, könnyű vacsora, főleg forró nyári napokon. Vigyázat, függőséget okoz!
Török joghurtos padlizsánsaláta pisztáciával
Hozzávalók:
- 3 db (kb 75-80 dkg) padlizsán
- 7 g fokhagyma
- 5 dl török (vagy görög) joghurt
- 1-2 ek olívaolaj
- 1/4 - 1/2 citrom leve (ízlés szerint)
- 1/2 tk őrölt koriander (elhagytam)
- 1/2 tk őrölt római kömény
- 1 cs friss petrezselyem
- só
- frissen őrölt bors
- maréknyi pisztácia
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
- A pisztáciát száraz serpenyőben megpirítjuk, félretesszük hűlni.
- A padlizsánt héjastul közepes méretű kockákra vágjuk, a megpucolt 6 gerezd fokhagymával együtt sütőpapíros tepsire tesszük.
- Sózzuk, borsozzuk, vékonyan meglocsoljuk olívaolajjal, 30 percre betoljuk a sütőbe.
- Sütés közben többször átforgatjuk.
- Mikor kissé kihűlt keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a joghurtot, a megvagdalt, krémesre sült fokhagymagerezdeket, 1 gerezd reszelt fokhagymát, citromlét, sót, borsot, koriandert és római köményt, aprított petrezselymet és 1 evőkanál olívaolajat.
- Alaposan összeforgatjuk, apróra vágott petrezselyemmel és a pisztáciával meghintjük.
- Legalább 2-3 óra hosszára a hűtőbe tesszük.
- Hidegen, meleg pirítóssal, frissen sült lepénykenyérrel vagy ropogós pitával kínáljuk, tetejét tálalás előtt még meglocsolhatjuk kevés olívaolajjal.
TIPP:
- pisztácia helyett pirított dióval vagy fenyőmaggal is megszórhatjuk.
- sült csirkehúst hozzákeverve önálló ételként is kínálhatjuk.
inspiráció: innen