2025. június 30., hétfő

Sajtos cukkini wrap

 















Mindig van a közösségi oldalakon egy-egy recept, amely kis időre megőrjíti a fél világot. Engem is rabul ejtett ez az őrület. Ez a cukkini "wrap" nagyon látványos és egyszerű elkészíteni is. A húsmentes változata is annyira finom, hogy szinte egész nyáron ezt enné az ember. Nem csak cukkiniből, de padlizsánból, burgonyából, édesburgonyából is elkészíthető, így változatossá tehető. Ebben a receptben csak az alapanyagokat sorolom fel, nem adok meg pontos mennyiségeket, mert az függ attól, hogy milyen alapanyagokat használunk, hány főre készítjük, wrapot vagy tekercset sütünk. Egy fontos szempont azért van, hogy jól meg kell szórni sajttal, főleg az illesztéseknél, különben előfordulhat, hogy amikor megfordítjuk, szétesik. Ez egy alacsony szénhidrát tartalmú "szendvics", diétába is kitűnően beilleszthető. Főételnek, vacsorának percek alatt elkészül és tele van ízekkel.          

Sajtos cukkini wrap

Hozzávalók:

alap:
  • cukkini (lehet padlizsán vagy burgonya, édesburgonya is)
  • reszelt sajt (lehet mozzarella, cheddar, trappista vagy vegyesen)
  • olívaolaj
  • bors
kenéshez:
  • krémsajt vagy (light) majonéz vagy fokhagymás-joghurtos szósz
"rakomány" ötletek:
  • jégsaláta, fodros saláta, kész salátakeverék,                                                                     rukkola, bébispenót, avokádó, paradicsom, kígyóuborka, kápia, lilahagyma, sült csirke, grillezett hús, tonhal, sonka 
Elkészítése:
  1. A cukkinit megmossuk, megtöröljük, mandolinnal vékony, egyenletes szeletekre vágjuk.
  2. Egy sütőtepsibe szilikonos sütőpapírt fektetünk, vékonyan megkenjük olívaolajjal.
  3. A cukkini karikákat több sorban lerakosgatjuk úgy, hogy kissé fedjék egymást, ne legyenek közte rések.
  4. Megpermetezzük kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, bőségesen megszórjuk reszelt sajttal.
  5. Előmelegített 200°C-os sütőben kb 15-20  percig sütjük, míg a sajt a tetején aranybarna nem lesz.
  6. Kicsit hagyjuk hűlni, majd megfordítjuk. 
  7. A wrap felét megkenjük krémsajttal, majonézzel vagy fokhagymás szósszal, belerakjuk az ízlés szerinti rakományt, ráhajtjuk a másik felét.
  8. Azonnal fogyasztjuk.  
TIPP:

A wrapot elkészíthetjük tekercsnek is, ez esetben végig rakjuk a tepsiben a cukkini karikákat, amikor megsült beletesszük a zöldségeket, húsfélét, feltekerjük roládnak. Vastagabb szeletekre vágva kínáljuk.





2025. június 23., hétfő

Málnakrémleves túrógombóccal és habcsókkal

 













Itt van végre a csodás nyár és vele együtt a hatalmas gyümölcs választék is. A nagy forróságban mindig jól esik egy hidegre hűtött nagy tányér gyümölcsleves. Szinte minden héten készül nálunk ez a családi kedvenc valamilyen formában, amíg tart a kánikula. Van amikor csak meggyből, van amikor vegyes gyümölcsökből. Ezekhez általában tejszínhabot és mandulapelyhet kínálok. Most egy csodás nyári gyümölcsből, a málnából készítettem varázslatos színű krémlevest, amit túrógombóccal és házi habcsókkal felturbózva tettem különlegesebbé. A habcsókot előző nap is elkészíthetjük, de a bolti is tökéletes. Sűrű, krémes, selymes, zamatos, citrusos ízvilágú. Télen is szeretjük a gyümölcsös leveseket, de akkor befőttből vagy konzervből készül és melegen fogyasztjuk.      

Málnakrémleves túrógombóccal és habcsókkal

Hozzávalók:

leves:

  • 50 dkg málna (fagyasztott is lehet)
  • 2 ek méz
  • 2-3 ek cukor (vagy ízlés szerint)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 kk őrölt fahéj
  • csipet só
  • 2 dl habtejszín
  • 1 dl görög joghurt
  • 2 dl víz

túrógombóc:

  • 25 dkg túró
  • 1 tojás (szétválasztva)
  • 3 ek búzadara
  • 1 ek liszt
  • 2 ek porcukor (vagy ízlés szerint)
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • csipet só

habcsók:

  • 60 gramm tojásfehérje (kb 2 db M-es méretű tojásból)
  • 120 gramm cukor
  • pár csepp citromlé
  • 1-2 ek porcukor
  • ételfesték (opcionális)

Elkészítése:

  1. Először a túrógombócot készítjük el, mert legalább 1-2 órát állnia kell 
  2. A túrót tálba tesszük, villával áttörjük, hozzáadjuk a búzadarát, cukrokat, tojássárgáját, reszelt citromhéjat, csipet sót. Összedolgozzuk. Végül hozzákeverjük a keményre vert tojásfehérjét. Hűtőben pihentetjük. 
  3. A leveshez a málnát lábasba tesszük, hozzáadjuk a mézet, cukrokat, fahéjat, citromlevet, csipet sót, felorraljuk a vízzel, kb 5-10 percig főzzük.
  4. Kicsit hűlni hagyjuk, szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magok ne maradjanak benne.
  5. Visszaöntjük a lábasba, a tejszínt összekeverjük a joghurttal, hőkiegyenlítéssel a leveshez adva összemelegítjük.
  6. Hűtőben hidegre hűtjük.
  7. Túrógombóccal és habcsókkal tálaljuk
  8. Habcsók: cukrot és a tojásfehérjét egy fém tálba tesszük, vízgőz fölött, kézi habverővel állandóan kevergetve addig melegítjük, míg teljesen felolvad benne a cukor.
  9. Ezután maximum fokozaton, - a citromlevet és a porcukrot hozzáadva - addig keverjük tovább, míg kemény habot nem kapunk. (kb 8-10 perc)
  10. Tetszés szerint néhány csepp ételfestékkel meg is színezhetjük.  
  11. Csillagcsöves habzsákba tesszük, szilikonos sütőpapírra vagy lapra kinyomjuk.
  12. Légkeveréses sütőben 100°C-on kb 2 óra hosszat szárítjuk. (A sütő ne legyen nedves, mert megereszkedik a habcsók. Vigyázzunk, hogy kicsit se barnuljon meg! A sütési idő sütőnként eltérhet.)
  13. A habcsókokat  nyitott sütőajtó mellett hagyjuk teljesen kihűlni.
  14. Jól záródó fém dobozban néhány napig eláll.


2025. június 1., vasárnap

Medvehagymás langalló















A langalló vagy közismertebb nevén kenyérlángos, töki pompos alapvetően a téli karácsonyi vásárok, fesztiválok közkedvelt étele, de én minden évszakban szívesen készítem, főleg ha van olyan maradék a hűtőben, amit már célszerű felhasználni. Nálam mindig kerül egy kis burgonya is a tésztájába, mert ettől és a tejföltől jó puha lesz, ha marad belőle másnapra is nem kell "cipőtalpat" rágcsálni. Mivel a múltkori gombapörkölt készítésekor kimaradt egy fél csokornyi medvehagyma, így most az idei utolsó darabok a tejfölös szószban végezték, illetve a sütés vége felé még a tetejét is megszórtam egy kevéssel. Fokhagymás tejföllel és jó sok sajttal az igazi, bár nem lehet rá azt mondani, hogy könnyed fogás lenne, nagyon laktató. Nálam most csak fél adag készült, de a receptben egy gáztepsihez elegendő mennyiséget írtam le. Forró narancsos teával nagyon jól esett egy hűvös, szeles délutánon, de a nyári melegben egy hideg sör jól csúszik utána.       

Medvehagymás langalló

tészta:
  • 50 dkg liszt
  • 1  nagyobb (15-20 dkg) áttört főtt burgonya
  • 2 tk só
  • 1/2 dl olaj
  • 1 dl tejföl
  • 1-1,5 dl langyos víz
  • 1/2 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
tetejére:
  • 1 nagy doboz tejföl 
  • 3-4 gerezd  zúzott fokhagyma
  • 1/2 csokor friss medvehagyma
  • 1-2 fej lilahagyma
  • 20 dkg húsos szalonna (bacon, kolozsvári, császár)
  • 20-25 dkg reszelt sajt (nálam reszelt trappista és mozzarella vegyesen)
  • csipet só 

Elkészítése:

  1. A burgonyát megfőzzük, áttörjük, hűlni hagyjuk.
  2. A meglangyosított tejbe belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
  3. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk az áttört burgonyát, kézzel kicsit összemorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt kovászt, tejfölt, sót, olajat, elektromos keverő tésztadagasztó spiráljával összedolgozzuk, közben kevés langyos víz hozzáadásával lazítunk a tésztán, de csak óvatosan, mert a burgonya és a tejföl is lágyítja a tésztát.
  4. Ha már szép hólyagos, meleg helyen letakarva egy órát kelni hagyjuk.
  5. A gáztepsit kikenjük vékonyan olajjal vagy kibéleljük sütőpapírral, olajos kézzel belenyomkodjuk a tésztát. 
  6. Villával megszurkáljuk, 20-25 percet még hagyjuk kelni a tepsiben, majd előmelegített 200°C-os sütőben 3-4 perc alatt elősütjük a tésztát.
  7. Megkenjük a következő keverékkel: tejföl + zúzott fokhagyma + apróra vágott medvehagyma + só.
  8. Rászórjuk a felkockázott vagy karikázott lilahagymát, szalonnát, reszelt sajto(ka)t. Sütőbe visszatolva addig sütjük, míg a sajt aranybarnára nem pirul. (kb 20-25 perc, sütőfüggő!)
  9. Befejezés előtt kb 10 perccel megszórjuk a tetejét is egy kis medvehagymával, sütőbe visszatolva készre sütjük. (akár nyersen is rászórhatjuk mikor elkészült vagy el is maradhat)
 
TIPP:

- Én elő szoktam sütni a tésztát, hogy a tejfölös szósz ne áztassa el.
 
- A szalonnát zsírjára pirítom, leszűröm hogy a szalonnából ne a tészta tetején olvadjon ki a           zsiradék.

- Rakhatunk még rá sonkát, kolbászt, szalámit, kukoricát (vegyesen is).