Egy forró leves mindig jól esik hideg, esős időben. Náthás időszakban pedig egy tányér gőzölgő hagymaleves minden bajra gyógyír, szinte csodákra képes, kiváló immunerősítő hatásánál fogva. Ebben a levesben nem is egy, hanem mindjárt négy féle hagyma van, amitől még zamatosabbá, ízletesebbé válik. Egyszerű, gyors, pénztárcabarát recept. Sajtos bagetett kínálhatunk mellé, én most csak pirított zsemlekockát készítettem hozzá.
Négyhagymás krémleves pirított szalonnával
Hozzávalók:
- 2 póréhagyma fehér része
- 1 cs újhagyma fehér része
- 5-6 g fokhagyma
- 2 közepes burgonya
- 1/2 dl száraz fehér bor (elmaradhat)
- 2 dl habtejszín
- 3 dkg vaj
- só
- frissen örölt bors
tetejére:
- bacon
- snidling
Elkészítése:
- A póréhagymát megtisztítjuk, felnegyedeljük, az újhagymát karikákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
- A vajat felolvasztjuk, puhára pirítjuk rajta a hagymákat, - a fokhagymát utoljára adjuk hozzá - felöntjük fehérborral, hagyjuk elpárologni, hogy csak a zamata maradjon a levesben.
- Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, felöntjük vízzel vagy alaplével.
- Sózzuk, borsozzuk.
- Fedő alatt puhulásig főzzük.
- Botmixerrel simára összeturmixoljuk. (ha szükséges után ízesítünk)
- Hozzáadjuk a tejszínt, tűzre visszatéve összeforraljuk. (ha túl sűrű lenne, felöntjük még vízzel)
- Forrón tálaljuk.
- Tetejére pirított bacont és apróra vágott snidlinget szórunk.