2022. szeptember 25., vasárnap

Négyhagymás krémleves pirított szalonnával

 













Egy forró leves mindig jól esik hideg, esős időben. Náthás időszakban pedig egy tányér gőzölgő hagymaleves minden bajra gyógyír, szinte csodákra képes, kiváló immunerősítő hatásánál fogva. Ebben a levesben nem is egy, hanem mindjárt négy féle hagyma van, amitől még zamatosabbá, ízletesebbé válik. Egyszerű, gyors, pénztárcabarát recept. Sajtos bagetett kínálhatunk mellé, én most csak pirított zsemlekockát készítettem hozzá.     


Négyhagymás krémleves pirított szalonnával

Hozzávalók:

  • 2 póréhagyma fehér része
  • 1 cs újhagyma fehér része
  • 5-6 g fokhagyma
  • 2 közepes burgonya
  • 1/2 dl száraz fehér bor (elmaradhat)
  • 2 dl habtejszín
  • 3 dkg vaj
  • frissen örölt bors

tetejére:

  • bacon
  • snidling

Elkészítése:

  1. A póréhagymát megtisztítjuk, felnegyedeljük, az újhagymát karikákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
  2. A vajat felolvasztjuk, puhára pirítjuk rajta a hagymákat, - a fokhagymát utoljára adjuk hozzá - felöntjük fehérborral, hagyjuk elpárologni, hogy csak a zamata maradjon a levesben.
  3. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, felöntjük vízzel vagy alaplével.
  4. Sózzuk, borsozzuk.
  5. Fedő alatt puhulásig főzzük.
  6. Botmixerrel simára összeturmixoljuk. (ha szükséges után ízesítünk)
  7. Hozzáadjuk a tejszínt, tűzre visszatéve összeforraljuk. (ha túl sűrű lenne, felöntjük még vízzel)
  8. Forrón tálaljuk.
  9. Tetejére pirított bacont és apróra vágott snidlinget szórunk.



2022. szeptember 18., vasárnap

Szuper ropogós rántott csirke

 


















A családok többségénél a hétvégén biztos, hogy készül rántott hús. Mi is nagyon szeretjük, de egy idő után mindent meg lehet unni. Ezért ma a megszokott helyett kipróbáltam egy másik módszert. Nem újdonság a kefírben, joghurtban vagy íróban való pácolás, köztudott, hogy omlósan puhává varázsolja a húst. Hátha még kap egy extrán ropogós, fűszeres bundát is, akkor minden igényt kielégít, minden meg van benne, ami egy rántott hústól elvárható. A dupla bunda miatt rendkívül kiadós, ami az elszabadult árak mellett nem mellékes szempont. Időtakarékos, fél óra alatt már tálalni is tudjuk. Elégséges hozzá egy friss saláta, de ha tartalmasabb ebédet szeretnénk, sült burgonyát is kínálhatunk mellé.     


Szuper ropogós rántott csirke 

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé vagy bőr nélküli kicsontozott csirkecomb
  • bors

pác:

  • 3 dl író
  • 1-2 g zúzott fokhagyma
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 tk dijoni mustár 
  • 1 tk citromlé

lisztes keverék:

  • 25 dkg liszt
  • 1 ek sütőpor
  • 1 tk pirospaprika
  • 1/2 tk cayenne chili (kihagyhatja, aki nem szereti a csípőset)

sütéshez:

  • kb 1/2 liter olaj

Elkészítése:

  1. A pác hozzávalóit összekeverjük.
  2. A lisztes keveréket is összeállítjuk.
  3. A csirkehúst felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, az összeset beleforgatjuk a pácba, 10-15 percet állni hagyjuk benne.
  4. Ezután egyesével megforgatjuk a húsokat a lisztes keverékben, majd ismét az írós pácban, (már nem kell állni hagyni) végül újból a lisztben. (a dupla panírozástól lesz jó ropogós a bunda)
  5. Forró, bő olajban kisütjük a húsokat, de ne legyen túl forró az olaj, mert könnyen megéghet a bunda, a belseje pedig nyers marad.
  6. Papírtörlőn lecsepegtetjük.
  7. Salátával, sült burgonyával, párolt zöldségekkel kínálhatjuk.  
  8. Mártogatós is készíthetünk hozzá.




2022. szeptember 17., szombat

Barackos kócos túrós

 


















Lusta vagy szórt túrósként is fellelhető a neten ez a sütemény. Zseniálisan egyszerű, mert nem kell hozzá tésztát gyúrni, csak rétegesen belehinteni, szórni, önteni a hozzávalókat, megsütni és a végére láss csodát, összeáll ez a finom, krémes sütemény. A gyümölcs kihagyható belőle vagy aki szereti mazsolával helyettesítheti, de plusz ízt ad és szaftosabbá is teszi a süteményt. Villámgyorsan elkészül, hidegen, melegen egyaránt finom. Ha egy tartalmas leves után időspórolós túrós sütire vágyunk és nem szeretnénk sok időt tölteni a mosogatással sem, akkor ezt az édességet érdemes kipróbálni.     

Barackos kócos túrós
20x30 cm-es tepsihez

Hozzávalók:

  • 30 dkg rétesliszt
  • 20 dkg porcukor
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 4 dl tej
  • csipet só
  • 50 dkg túró
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 doboz őszibarack konzerv vagy 4-5 szem friss barack

tetejére:

  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • porcukor

valamint:

  • 5 dkg vaj vagy margarin a tepsi kikenéséhez

Elkészítése:

  1. A tepsit kikenjük vajjal vagy margarinnal.
  2. A liszthez hozzáadjuk a sót, porcukrot, sütőport, belereszeljük a citromhéjat, összekeverjük.
  3. A lisztes keverék felét beleöntjük a tepsibe, egyenletesen elsimítjuk.
  4. Ráfektetjük a vastagabb gerezdekre vágott barackot.
  5. Rásímítjuk a vaníliás cukorral elkevert túrót.
  6. Befedjük a maradék lisztes keverékkel.
  7. A tejbe belekeverjük a tojásokat, ráöntjük a tetejére.
  8. Villával megszúrkáljuk a tepsi aljáig és 1/2 órát állni hagyjuk, hogy a folyadék jól át tudja járni.
  9. Tetejére vajdarabkákat morzsolunk. (fel is lehet olvasztani)
  10. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
  11. Mikor langyosra hűlt szeleteljük, tetejét porcukorral meghintve kínáljuk.  
 



2022. szeptember 7., szerda

Szezámmagos húsgolyók

 

















Gyorsan elkészthető könnyű ebéd vagy vacsora, tele ázsiai ízekkel. Ha kevés az időnk, ezt a fogást  félóra alatt az asztalra tehetjük és az a nagyszerű benne, hogy a kedvenc zöldségeink variálásával testreszabhatjuk. Paprika helyett elkészíthetjük répával, gombával, brokkolival, karfiollal vagy babcsírával is.      

Szezámmagos húsgolyók

Hozzávalók:

húsgolyó:

  • 1 kg darált csirkehús 
  • 2,5 dkg zsemlemorzsa
  • 2 ek szójaszósz
  • 1/2 ek szezámolaj
  • 1 kk frissen reszelt gyömbér
  • 1/2 tk fokhagymapor
  • 2 ek apróra vágott újhagyma
  • frissen őrölt fekete bors

szósz:

  • 2 ek sötét szójaszósz
  • 1 dl csirkehúsleves vagy víz
  • 1 tk szezámolaj
  • 2 ek barnacukor vagy méz
  • 1 ek ecet
  • 1/2-1 ek kukoricakeményítő

továbbá:

  • 1 közepes piros kaliforniai paprika
  • 1-2 újhagyma 
  • szezámmag

Elkészítése:

  1. Egy tálban összekeverjük a darált húst, zsemlemorzsát, szójaszószt, szezámolajat, gyömbért, fokhagymaport, újhagymát, borsot.
  2. Félretesszük pácolódni 20 percre.
  3. A keverékből diónyi gombócokat formázunk.
  4. Serpenyőben olajat hevítünk, a húsgombócok minden oldalát aranybarnára sütjük benne.
  5. Közben elkészítjük a szószt: kis tálkába öntjük a szójaszószt, szezámolajat, húslevest, barnacukrot, ecetet és a kevés vízzel elkevert kukoricakeményítőt, simára keverjük.
  6. Miután megsültek a húsgolyók, ugyanabban a serpenyőben kevés olajon  megpirítjuk a vékonyan felcsíkozott kaliforniai paprikát, ha megpuhult ráöntjük a szószt, visszatesszük a húsgolyókat addig főzzük, míg a szósz besűrűsödik.
  7. Melegen, párolt rizzsel tálaljuk, szezámmaggal megszórjuk, újhagymakarikákkal díszítjük.