Még tavaly készült, de akkor már nem volt időm posztolni. Most, hogy kezdődik a chili paprika szezonja, aktuálissá vált újra, ezért leporoltam a receptet és a képeket is, mert mindenképpen itt a helye a blogban ennek a zseniális alkotásnak, amellyel Nigella elkápráztatta a világot. Magát a receptet Krisztinél, a Szellem a fazékban blog írójánál találtam, az ő útmutatásai alapján készült. Én már rögtön dupla mennyiséggel kezdtem, arra gondolván, hogy karácsonykor ajándék lesz majd egy része. A dupla adagból annyi mennyiség lett, amennyi a képeken látható, tehát elég sok, de a receptbe az eredeti mennyiséget írom. Az elkészítése végtelenül egyszerű, még kezdő háziasszonyoknak sem okozhat gondot, a végeredményről pedig elmondhatjuk, hogy egyszerűsége ellenére páratlan gyöngyszeme a gasztronómiának. Mesés ízvilága van, egyszerre édes-csípős-savanyú, mindhárom íz külön-külön táncol az ember nyelvén és alig lehet betelni a látványával. Különösen finom sajtokhoz, húsokhoz, szendvicsekre téve. De én ettem már főtt tojással, sült virslivel, kolbásszal és burgonyával is.
Ahogy én igazán szeretem: friss, ropogós alpesi parasztkenyér - füstölt feketeerdei sonka - camembert - chili zselé és mellé egy pohárka finom vörösbor. Hmmm... földi mennyország!
Elkészítési idő: 30 perc
Chili zselé Nigellától
Hozzávalók:
- 2 kicsi kápia paprika
- kb 10-12 db chili (a kétféle paprika összsúlya 15 dkg legyen)
- 4,5 dl víz
- 35 dkg cukor
- 1/2 mk só
- 1 dl fehérborecet
- 1 tasak Haas 3:1 zseléfix (2,5 dkg)
Elkészítése:
- A chilit (kesztyűben) kimagozzuk és a kisebb darabokra vágott kápiával együtt robotgépbe tesszük.
- 1/2 dl vizet öntünk hozzá, alaposan összedaráljuk.
- Feltesszük főni a cukrot, ecetet, sót és a maradék vizet.
- A darált paprikához hozzákeverjük a zselésítőt és hozzáadjuk a felforrt cukorsziruphoz.
- Még 5 percig hagyjuk forrdogálni, a képződő habot leszedjük róla, majd csírátlanított üvegekbe töltjük.
- Folpackot és tetőt teszünk rá, pár percre fejre állítjuk az üvegeket, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.