Néhány napja raktam ki a szünet táblát, de máris jövök egy nagyon finom nyári torta recepttel, ezt ugyanis kár lett volna kihagyni. Csak a piskótát kell sütni hozzá, így még nagy melegben is érdemes nekiállni. Az alapja mogyorós piskóta, ami már magában is jól hangzik, a "töltelék" vaníliás tejberizs jó sűrűre főzve a tetejét pedig édes eperszemek borítják, de bármilyen más nyári gyümölccsel is variálható. Munka nem sok van vele, igazából csak a dermedési időket kell kivárni. Én előző nap készítettem el a tejberizst és a tortaformában hagytam egy éjszakán át, így másnap már csak az epres réteget kellett rávarázsolni a tetejére. Mutatós, könnyed, nem túl drága sütemény.
Epres rizstorta
20 cm-es kapcsos tortaformához
Hozzávalók:
piskóta:
- 3 tojás
- 3 ek cukor
- 2 ek liszt
- 3 ek darált mogyoró
tejberizs krém:
- 15 dkg rizs
- 7,5 dl tej
- 4 ek cukor
- 3 cs. vaníliás cukor
- 1 bio citrom reszelt héja
- 2 dl habtejszín
- 10 gr porzselatin + kevés víz a duzzasztáshoz
tetejére:
- kb 30 dkg eper
- 1 cs. (50 gr) Dr. Oetker expressz színtelen tortazselé
Elkészítése:
- A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.
- Egyesével hozzákeverjük a tojássárgákat, darált mogyorót és a lisztet is.
- Előmelegített sütőben 180°C-on kb 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. (tűpróba!)
- Rácson hagyjuk kihűlni.
- A tejberizshez a tejet a rizzsel, cukrokkal egy lábasba tesszük, alacsony lángon, fedő alatt puhára főzzük.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, belereszeljük a citromhéjat.
- A tejszínt kemény habbá verjük, hozzáforgatjuk a kihűlt rizshez.
- A zselatin kevés vízben megduzzasztjuk, megolvasztjuk, hozzákeverjük a krémhez.
- A piskótát visszatesszük a tortaformába, rásimítjuk a rizses masszát, betesszük a hűtőbe dermedni.
- Tetejét megmosott, felszeletelt eperrel - vagy egyéb más gyümölccsel - díszítjük, leöntjük a tortazselével.
- Ha a tortazselé teljesen megszilárdult, felszeleteljük.