Pont ma 10 éve, hogy útjára indítottam Az otthon ízei blogot. Már a névválasztás sem volt egyszerű, mert először a KonyhamÁGIa vagy a Konyha-show neveken gondolkodtam, de végül a mostani neve mellett döntöttem és nem bántam meg, mert ez a név fémjelzi azóta is leginkább azt, ami a blog célja volt: hitelesen átadni a családi, baráti, saját magam által kikísérletezett vagy más nemzetek receptjeit úgy, hogy közben kedvet csináljak, ötleteket, tanácsokat adjak az otthoni sütéshez-főzéshez, immár 40 év konyhai tapasztalatával a hátam mögött. Azt hiszem, hogy elhagyván a 4,5 milliós oldalletöltést, ez talán sikerült is. Tudom, hogy a mai rohanó, időhiányos világunkban egyszerűbb és gyorsabb ételfutártól ebédet rendelni vagy a közértben egy kész pizzát a kosarunkba rakni, mint este, fáradtan nekiállni a főzésnek. De higyjétek el, hogy egyre nagyobb "kincs" a mai világban a házi koszt, mert kevés jobb dolog van annál, amikor ízletes, egészséges, változatos ételeket ehetünk. Szeretnék köszönetet mondani azoknak, aki ezen a hosszú úton velem tartottak, olvastak, főztek tőlem vagy csak kedvtelésből nézegettek be hozzám. Remélem tart még egy darabig a lelkesedésem és újabb receptekkel örvendeztethetlek meg benneteket. A szülinaphoz torta is jár, így e jeles napra készítettem az én kedvenc alapanyagaimból egy kis tortát. Ha csak gondolatban is, de szeretettel kínálok meg belőle minden erre járót.
Rumos meggyes gesztenyetorta
Hozzávalók:
18 cm-es tortaformához
alap:
- 7-8 db babapiskóta (Savoiardi)
krém:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 2-4 ek porcukor (vagy ízlés szerint)
- 1 dl a rumosmeggy levéből
- 1 cs Dr. Oetker expressz zselatin
tetejére:
- néhány szem házi rumos meggy (lehet sima meggybefőtt is)
- csokoládé reszelék
- kb 2-3 dkg olvasztott csokoládé
Elkészítése:
- A kiolvasztott gesztenyemasszát lereszeljük.
- A tejszínt kemény habbá verjük, menet közben hozzáadjuk a zselatin fixet.
- A tortaforma alját kirakjuk a babapiskótával, minnél jobban kitöltve a réseket is.
- A gesztenyemasszát összekeverjük a cukorral, mascarponével, meggylével, majd fellazítjuk a felvert tejszínnel.
- Óvatosan összekeverjük.
- A krémből keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit a piskótára kanalazzuk, elsimítjuk, majd fóliával lefedve, 4-5 óra hosszára - még jobb, ha egy éjszakára - a hűtőbe tesszük.
- Tálalás előtt a félretett krémmel, rumos meggyel, melyet félig olvasztott csokiba mártunk, csokireszelékkel díszítjük.
TIPP: babapiskóta helyett kekszmorzsás alapot vagy 2 tojásos piskótát is használhatunk.