Most a téli hónapokban van szezonja a meyer citromnak, amiből nagyon finom citromkrémet lehet főzni és én ezt egyik évben sem hagynám ki. Még a múlt héten készítettem egy jókora adagot, de nem fogyott el mind, sokáig pedig sajnos nem áll el a hűtőben. Így adta magát az ötlet, hogy fánkot fogok vele tölteni, a fanyar íze biztosan jól illik majd az édeskés tésztához. Ennek a fánknak hosszú a kelesztési ideje, kb 3 óra hossza, de ezt leszámítva sok dolog nincs vele, cserébe nagyon puha, foszlós, levegős tésztájú édességet kapunk. A receptben leírtam a hagyományos vaníliakrémet is, ha valaki azzal szeretné megtölteni. Farsangi szezon nem múlhat el fánk nélkül és valahogy nekem a fánksütés csak ehhez az időszakhoz kapcsolódik, máskor nem szoktam sütni. Az egyik legkényesebb kelt tészta, mégis minden országnak meg van a maga híres fánkja. Töltve, lekvárral vagy csak porcukorral megszórva, mindenhogyan isteni.
Citromkrémes fánk
nekem 15 db lett belőle
Hozzávalók:
kovász:
- 1,9 dl langyos víz
- 5 dkg cukor
- 1,5 dkg friss élesztő (vagy 7 gr instant)
tészta:
- 50 dkg liszt
- 3 tojás
- 1 ek rum
- 1 tk reszelt citromhéj
- 1 tk só
- 10 dkg puha vaj
sütéshez:
- bő olaj
Citromkrém (lemon curd) receptje ITT található.
Vaníliakrém:
- 4 tojás
- 5 dl tej
- 8 dkg cukor
- 1/2 rúd vanília kikapart magjai
- 4 dkg kukoricakeményítő
- 5 dkg vaj
Elkészítése:
- Langyos cukros vízben kb 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt.
- Liszthez hozzáadjuk a sót, tojást, rumot, citromhéjat, felfuttatott élesztőt, robotgéppel jól kidagasztjuk, a vége felé hozzá dolgozzuk a puha vajat is. (ha nagyon ragacsos, folyós lenne a tészta kevés lisztet adjunk még hozzá)
- A tésztának fényesnek és simának kell lennie, jó levegősre ki kell dolgozni.
- Letakarva, szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük kb 2 óra hossza alatt.
- A tésztát 7 grammos darabokra vágjuk, gombóccá formázzuk, - vagy kinyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk - sütőpapírral bélelt, rakjuk.
- Fóliával lazán letakarva, újabb 1 órát kelesztjük.
- Az olajat kb 170°C-ra felmelegítjük, a fánkot a felső felével lefelé fordítva beletesszük az olajba, kb 3 percig sütjük, majd megfordítva a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
- Az olajból kivéve papírtörlőre tesszük, leitatjuk róla a zsiradékot.
- Töltés előtt kicsit félretesszük hűlni.
- A vaníliakrémhez egy fazékban összekeverjük a cukrot, kukoricakeményítőt, kikapart vaníliamagokat, csipet sót.
- Hozzáadjuk a tojást, tejet, vajat is.
- Közepes lángon forrásig hevítjük, majd mérsékelve a hőt kb 1-2 perc alatt állandóan kevergetve besűrítjük a krémet.
- Tűzről levéve befedjük folpackkal, - rásimítjuk a fóliát a krémre - hogy ne bőrösödjön, kihűtjük, közvetlen felhasználás előtt habosra keverjük.
- A fánkokat kristálycukorba forgatjuk (nálam ez most elmaradt, csak fogyasztás előtt szórtam meg porcukorral)
- A krémet habzsákba töltjük, a fánkok oldalába lyukat fúrunk, megtöltjük a krémmel.
- Azonnal, frissen fogyasztjuk.