2021. január 26., kedd

Citromkrémes fánk












Most a téli hónapokban van szezonja a meyer citromnak, amiből nagyon finom citromkrémet lehet főzni és én ezt egyik évben sem hagynám ki. Még a múlt héten készítettem egy jókora adagot, de nem fogyott el mind, sokáig pedig sajnos nem áll el a hűtőben. Így adta magát az ötlet, hogy fánkot fogok vele tölteni, a fanyar íze biztosan jól illik majd az édeskés tésztához. Ennek a fánknak hosszú a kelesztési ideje, kb 3 óra hossza, de ezt leszámítva sok dolog nincs vele, cserébe nagyon puha, foszlós, levegős tésztájú édességet kapunk. A receptben leírtam a hagyományos vaníliakrémet is, ha valaki azzal szeretné megtölteni. Farsangi szezon nem múlhat el fánk nélkül és valahogy nekem a fánksütés csak ehhez az időszakhoz kapcsolódik, máskor nem szoktam sütni. Az egyik legkényesebb kelt tészta, mégis minden országnak meg van a maga híres fánkja. Töltve, lekvárral vagy csak porcukorral megszórva, mindenhogyan isteni.


Citromkrémes fánk
nekem 15 db lett belőle

Hozzávalók:

kovász:

  • 1,9 dl langyos víz
  • 5 dkg cukor
  • 1,5 dkg friss élesztő (vagy 7 gr instant)

tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 ek rum
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 1 tk só
  • 10 dkg puha vaj

sütéshez:

  • bő olaj

Citromkrém (lemon curd) receptje ITT található.


Vaníliakrém:

  • 4 tojás
  • 5 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1/2 rúd vanília kikapart magjai
  • 4 dkg kukoricakeményítő
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

  1. Langyos cukros vízben kb 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Liszthez hozzáadjuk a sót, tojást, rumot, citromhéjat, felfuttatott élesztőt, robotgéppel jól kidagasztjuk, a vége felé hozzá dolgozzuk a puha vajat is. (ha nagyon ragacsos, folyós lenne a tészta kevés lisztet adjunk még hozzá) 
  3. A tésztának fényesnek és simának kell lennie, jó levegősre ki kell dolgozni.
  4. Letakarva, szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük kb 2 óra hossza alatt.
  5. A tésztát 7 grammos darabokra vágjuk, gombóccá formázzuk, - vagy kinyújtjuk és  fánkszaggatóval kiszaggatjuk - sütőpapírral bélelt, rakjuk.
  6. Fóliával lazán letakarva, újabb 1 órát kelesztjük.
  7. Az olajat kb 170°C-ra felmelegítjük, a fánkot a felső felével lefelé fordítva beletesszük az olajba, kb 3 percig sütjük, majd megfordítva a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
  8. Az olajból kivéve papírtörlőre tesszük, leitatjuk róla a zsiradékot.
  9. Töltés előtt kicsit félretesszük hűlni.
  10. A vaníliakrémhez egy fazékban összekeverjük a cukrot, kukoricakeményítőt, kikapart vaníliamagokat, csipet sót.
  11. Hozzáadjuk a tojást, tejet, vajat is.
  12. Közepes lángon forrásig hevítjük, majd mérsékelve a hőt kb 1-2 perc alatt állandóan kevergetve besűrítjük a krémet.
  13. Tűzről levéve befedjük folpackkal, - rásimítjuk a fóliát a krémre - hogy ne bőrösödjön, kihűtjük, közvetlen felhasználás előtt habosra keverjük.
  14. A fánkokat kristálycukorba forgatjuk (nálam ez most elmaradt, csak fogyasztás előtt szórtam meg porcukorral)
  15. A krémet habzsákba töltjük, a fánkok oldalába lyukat fúrunk, megtöltjük a krémmel.
  16. Azonnal, frissen fogyasztjuk.




2021. január 1., péntek

Toszkán lencseleves
















Az új év első receptjének alapanyaga - nem meglepő módon - a szerencsehozó lencse. Természetesen nem csak a hagyomány miatt, az anyagi javak gyarapodásának reményében fogyasztjuk, hanem mert tápláló, rostban, vitaminokban, fehérjében gazdag étel. Én évközben is sokszor készítek belőle lencsefőzeléket, mert nagyon szeretem. Sült virslivel, szalonnával vagy pirított hagymával mennyei étek. Ma azonban egy mediterrán levest hoztam, tele zöldségekkel, ízes fűszerekkel. Az eredeti receptben kolbász is van benne, de az ünnepi lakomák után már nem kívántam a húsfélét. Így is nagyon tartalmas, sűrű és laktató. Az év első napjára tökéletes választás.            


Toszkán lencseleves


Hozzávalók:


  • 20 dkg lencse
  • 1 vöröshagyma
  • 4 g fokhagyma
  • 1 tk szárított oregánó
  • 1 tk szárított bazsalikom
  • 1/4 tk pirospaprika
  • frissen őrölt bors
  • 1-2 babérlevél
  • 1 nagyobb burgonya
  • 1 kisebb cukkini
  • néhány szem koktélparadicsom
  • 1 maréknyi friss bébispenót
  • 1,5 liter csirkehúsleves (vagy víz + leveskocka)

Elkészítése:

  1. A lencsét átválogatjuk, többször átmossuk, egy éjszakára beáztatjuk.
  2. A hagymákat finomra aprítjuk.
  3. A cukkinit félkarikára szeleteljük, koktélparadicsomot felezzük vagy negyedeljük.
  4. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymákat, hozzáadjuk a fűszereket, babérlevelet.
  5. Felöntjük húslevessel, felforraljuk, hozzáadjuk a lencsét, felkockázott burgonyát.
  6. 10 perc főzés után hozzadjuk a cukkinit és a paradicsomot.
  7. Addig főzzük, míg a lencse és a krumpli megpuhul.
  8. Hozzákeverjük a spenótot, 1-2 perc alatt megfonnyasztjuk.
  9. Tetejét parmezánforgácsokkal meghintjük.   
  10. Azonnal, forrón tálaljuk.