Nevét a mai Bulgária, Szerbia és Macedóniai területén élt Shopa törzsről kapta. Olyannyira közkedvelt étel, hogy 2014-ben az Európai Parlamentben megrendezett "Európa íze" verseny legnépszerűbb ételének választották. Beköszöntöttek a melegebb napok, ilyenkor csak könnyedebb ételek szerepelnek az étlapomon. A sopszka saláta tipikus nyári zöldségek: uborkába, paprika, paradicsom remek kombinációja, rengeteg sós sajttal a tetején. Mivel kevés összetevőből áll, így a minőségi alapanyagokon van a hangsúly. Ízletes frissítő fogás, akár csak magában pirítóssal vagy sült ill. grillezett húsok mellé. Ezt a salátát is lehet variálni, nálam most a paprika nem nyersen, hanem megsütve került bele és a fanyar fehérborecet helyett fehér balzsamecetet használtam, hog lágyítsak a saláta ízén. Jól behűtve kínáljuk!
Sopszka saláta
Hozzávalók:
- 1 nagyobb kígyóuborka
- maréknyi koktélparadicsom vagy 3 db érett, kemény fürtös paradicsom
- 1 lila vagy vöröshagyma,
- 2 paprika (nálam 1-1 kisebb piros és sárga kaliforniai)
- 10 dkg juhsajt vagy feta (ha kapunk, legjobb hozzá a sirene sajt)
- 3 ek olívaolaj
- 1 mk fehérbor ecet (nálam fehér balzsamecet)
- só
- fissen őrölt bors
- petrezselyem
Elkészítése:
- A paprikák sütésével kezdünk.
- Félbevágjuk, kicsumázzuk, vágott felükkel alul, tepsire téve, 200°C-os sütőben addig sütjük, míg a héjuk kicsit megbarnul.
- Ha megsült fóliával letakarjuk, negyed órát saját gőzében állni hagyjuk, héjukat lehúzzuk, a paprikahúst vékonyan felcsíkozzuk.
- A zöldségeket megmossuk, leszárítjuk, feldaraboljuk.
- Az uborkát negyedeljük, felvágjuk.
- A koktélparadicsomot félbe, ha fürtöst használunk 8 részre vágjuk.
- Ha sárgahúsú zöldpaprikát használunk, akkor azt szintén kb uborka méretűre aprítjuk.
- A lilahagymát félkarikára vagy apróra vágjuk.
- A zöldségeket óvatosan összekeverjük, tálra rendezzük.
- Az öntethez az olívaolajat összekeverjük az ecettel, sóval, borssal, a salátára öntjük.
- 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
- Tálalás előtt ismét átforgatjuk, bőven ráreszeljük vagy rámorzsoljuk a juhsajtot vagy fetát.
- Kevés petrezselyemmel is meghinthetjük.
TIPP:
- aki szereti, csípős zödpaprikát is tehet hozzá.