2022. június 26., vasárnap

Sopszka saláta

 


















Nevét a mai Bulgária, Szerbia és Macedóniai területén élt Shopa törzsről kapta. Olyannyira közkedvelt étel, hogy 2014-ben az Európai Parlamentben megrendezett "Európa íze" verseny legnépszerűbb ételének választották. Beköszöntöttek a melegebb napok, ilyenkor csak könnyedebb ételek szerepelnek az étlapomon. A sopszka saláta tipikus nyári zöldségek: uborkába, paprika, paradicsom remek kombinációja, rengeteg sós sajttal a tetején. Mivel kevés összetevőből áll, így a minőségi alapanyagokon van a hangsúly. Ízletes frissítő fogás, akár csak magában pirítóssal vagy sült ill. grillezett húsok mellé. Ezt a salátát is lehet variálni, nálam most a paprika nem nyersen, hanem megsütve került bele és a fanyar fehérborecet helyett fehér balzsamecetet használtam, hog lágyítsak a saláta ízén. Jól behűtve kínáljuk!   


Sopszka saláta

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb kígyóuborka
  • maréknyi koktélparadicsom vagy 3 db érett, kemény fürtös paradicsom
  • 1 lila vagy vöröshagyma,
  • 2 paprika (nálam 1-1 kisebb piros és sárga kaliforniai)
  • 10 dkg juhsajt vagy feta (ha kapunk, legjobb hozzá a sirene sajt)
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 mk fehérbor ecet (nálam fehér balzsamecet)
  • fissen őrölt bors
  • petrezselyem


Elkészítése:

  1. A paprikák sütésével kezdünk.
  2. Félbevágjuk, kicsumázzuk, vágott felükkel alul, tepsire téve, 200°C-os sütőben addig sütjük, míg a héjuk kicsit megbarnul.
  3. Ha megsült fóliával letakarjuk, negyed órát saját gőzében állni hagyjuk, héjukat lehúzzuk, a paprikahúst vékonyan felcsíkozzuk.
  4. A zöldségeket megmossuk, leszárítjuk, feldaraboljuk.
  5. Az uborkát negyedeljük, felvágjuk.
  6. A koktélparadicsomot félbe, ha fürtöst használunk 8 részre vágjuk.
  7. Ha sárgahúsú zöldpaprikát használunk, akkor azt szintén kb uborka méretűre aprítjuk.
  8. A lilahagymát félkarikára vagy apróra vágjuk.
  9. A zöldségeket óvatosan összekeverjük, tálra rendezzük.
  10. Az öntethez az olívaolajat összekeverjük az ecettel, sóval, borssal, a salátára öntjük.
  11. 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
  12. Tálalás előtt ismét átforgatjuk, bőven ráreszeljük vagy rámorzsoljuk a juhsajtot vagy fetát. 
  13. Kevés petrezselyemmel is meghinthetjük. 

TIPP:

- aki szereti, csípős zödpaprikát is tehet hozzá.
  



2022. június 12., vasárnap

Caponata

 






 








A mediterrán konyhában nincs hiány a padlizsános ételekből. A caponata egy szicíliai étel, melynek nagyon sok, csak Sziciliában 30 féle változata létezik, régiónként más az elkészítési módja. Alapjába véve friss zöldségekből álló, merész ízekkel bíró ,édes-savanyú ízvilágú padlizsánragu. Van, aki elhagyja belőle a paprikát, és csak paradicsomot tesz hozzá. Vannak olyan hozzávalók, melyeket most én is elhagytam belőle, - a mazsolát és a szárzellert - a magam ízlésére formálva a receptet. Szerettem volna megőrizni a sült padlizsán krémességét, ezért csak néhány színes koktél paradicsomot dobtam hozzá, nem fojtottam bele egy sűrű paradicsomszószba, de ízlés kérdése, biztosan van, aki szaftosabban szereti. Főételként melegen vagy hidegen előételként, pirítós kenyérre pakolva bruschettaként fogyaszthatjuk. Köretként is megállja a helyét hal vagy húsételek mellé    


Caponata

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb padlizsán
  • 1 piros kaliforniai vagy kápia paprika
  • 1 vöröshagyma
  • 2 g fokhagyma
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 ek cukor vagy méz
  • maréknyi koktél paradicsom
  • zöld, magozott olajbogyó, ízlés szerint
  • kapribogyó, ízlés szerint
  • olívaolaj

Elkészítése:

A padlizsánt megmossuk, héjastól kisebb kockákra vágjuk.
Felforrósított olajon kb 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük, kiöntjük egy tálba.
Ugyanabban a serpenyőben ismét olajat forrósítunk, megsütjük a kockákra vágott paprikát is, félretesszük.
Újra olajat forrósítunk, megpirítjuk rajta a hagymákat, hozzáadjuk a félbevágott koktélparadicsomot, leöblített, lecsepegtetett olajbogyót, kapribogyót, cukrot, balzsamecetet.
Hagyjuk összerotyogni, míg a paradicsom megpuhul.
A hagymás alapot összeforgatjuk a kisült padlizsánnal és paprikával, ha szükséges picit megsózzuk.
Ha főfogásként melegen fogyasztjuk, kitálaljuk, tetejét díszíthetjük friss bazsalikomlevéllel vagy petrezselyemmel.
Ha hidegen fogyasztjuk, betesszük a hűtőbe néhány órára, míg jól összeérnek az ízei.
Szendvicsként fogyasztva tetejét megszórhatjuk pirított fenyőmaggal vagy mandulával. 




2022. június 5., vasárnap

Cseresznyés pite mézes mandulával

 













A pitékben (is) az a jó, hogy nagyon sokféle képen variálhatók. Egy azonban közös bennük, hogy rengeteg gyümölccsel finomak igazán. Már érik a cseresznye is, igazán jó ízűt sikerült vásárolnom a kedvenc piacomon. A puha kelt tésztához nagyon jól passzolnak a nyári lédús, zamatos gyümölcsök, most került rá egy ropogós morzsás réteg és édes-mézes mandula is, hogy teljes legyen az ízhatás. Egy szeletnél nem lehet megállni, mert nagyon eteti magát. Meggyel, bogyós gyümülcsökkel, mirelitből vagy befőttből is elkészíthető.        


Cseresznyés pite mézes mandulával

kb 37x40 cm-es tepsihez

Hozzávalók:

kelt tészta:

  • 7 dkg vaj vagy margarin
  • 2,5 dl tej
  • 4 dkg friss élesztő
  • 7 dkg cukor + 1 ek. az élesztőhöz
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 tojás

tetejére:

  • 1,5 kg cseresznye
  • 7 + 7 dkg vaj vagy margarin
  • 12 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 ek méz
  • 10 dkg mandulapehely
  • 3 ek tej

Elkészítése:

  1. A vajat megolvasztjuk, hozzáöntjük a tejet.
  2. Az elmorzsolt élesztőt 1 ek cukorral elkeverjük.
  3. A liszthez adjuk a sót, cukrot, tojást, reszelt citromhéjat, összekeverjük, hozzáöntjük a vajas-tejes keveréket és az élesztőt, robotgéppel spiráljával hólyagosra keverjük.
  4. Letakarva, meleg helyen 30-40 percig kelesztjük.
  5. 7 dkg vajat/margarint megolvasztunk, kicsit kihűtjük, 7 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és a liszttel morzsalékosra összekeverjük.
  6. A megkelt tésztát vajjal/margarinnal kikent tepsibe nyújtjuk.
  7. Letakarva meleg helyen további 15 percig kelesztjük.
  8. 7 dkg vajat/margarint megolvasztunk a maradék cukorral és 2 evőkanál mézzel.
  9. Beleszórjuk a mandulát, kevergetve kicsit melegítjük, hozzáadjuk a tejet, rövid ideig hűlni hagyjuk.
  10. A tésztára szórjuk a kimagozott cseresznyét, egyenletesen meghintjük a morzsalékos tésztával.
  11. Előmelegített 200°C-os sütőben kb 10 percig sütjük.
  12. Rákanalazzuk a  mézes mandulát és további 15 perc alatt készre sütjük.
  13. Langyosan, tejszínhabbal kínáljuk.