2025. május 27., kedd

Epres-pudingos leveles tésztából










Egy finom nyári epres desszert, mely fél óra alatt el is készül és a maga egyszerűségében is ízletes. A pudingot a tésztalapocskákra halmozzuk, megrakjuk gyümölcs szeletekkel és már mehet is a sütőbe. Készíthető bármilyen nyári gyümőlccsel, málnával, meggyel, barackkal, áfonyával is, ami épp van otthon. Ennél egyszerűbb desszertet keresve is nehéz találni. Nálam mindig van a fagyasztóban leveles tészta, így bármikor el tudom készíteni, ha édességre vágyunk.       

Epres-pudingos leveles tésztából

10 db

Hozzávalók:

  • 1 cs (270 gr) készre nyújtott leveles tészta
  • 1 cs vaníliás puding
  • 4 dl tej
  • 3-5 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 20-25 dkg eper
lekenéshez:
  • 1 felvert tojás

díszítéshez:

  • friss citrom,- vagy menta levél

Elkészítése:

  1. Először elkészítjük a pudingot, hogy legyen ideje hűlni (előző nap is megfőzhetjük)
  2. A pudingport kevés tejjel és ízlés szerinti cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, majd a forrásban lévő tejhez öntjük, kb 1 percig állandóan kevergetve sűrűre főzzük.
  3. Tálkába öntjük, fóliát simítunk rá, hogy ne bőrösödjön, hűlni hagyjuk.  
  4. A leveles tésztát kicsomagoljuk, hosszabb oldalánál félbevágjuk, majd 5 egyenlő részre daraboljuk, így 10 db lapocskát kapunk.
  5. A leveles tészta közepére pudingot teszünk, majd ráhelyezünk 4-5 eper szeletet.
  6. Felvert tojással megkenjük a tészta széleit
  7. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, megspricceljük kevés hideg vízzel.
  8. Előmelegített 200°C-os sütőben kb 15 percig sütjük. (sütőfüggő, ne égjen meg a széle!)
  9. Még melegen kínáljuk, tetejét meghintjük porcukorral.
  10. Kevés citrom,- vagy mentalevéllel díszíthetjük.

TIPP:

-  Sütés előtt szeletelt mandulával is megszórhatjuk.

 


 

2025. május 18., vasárnap

Gombapörkölt medvehagymás-vajas nokedlivel

 

















A gombarajongók, - mint én is - imádni fogják ezt a receptet, mely Gasztro Gengszter érdeme. Három féle gombából készül, ami már magában garantálja, hogy finom lesz. A gombákat először száraz serpenyőben kell lepirítani így teltebb, aromásabb íze lesz, mintha csak megfőznénk. A húsos szalonna és füstölt paprika remek füstös ízt, a zöldpaprika pedig enyhe csípősséget ad neki. Tegnap a piacon még sikerült elcsípnem az utolsó adag medvehagymát, így nálam az is került a nokedlibe. Egy remek, igazán tartalmas, húsmentes fogás, én az első kóstolásra a rajongója lettem, ezután már csak így fogom készíteni. Innen is köszönet a receptért!     


Gombapörkölt medvehagymás-vajas nokedlivel

Hozzávalók:

gombapörkölt:
  • 1 kg gomba (25 dkg laska, 75 dkg fehér és barna csiperke vegyesen)
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3-4 g fokhagyma
  • 1 hegyes (enyhén csípős) zöld paprika
  • 1 nagy ek sűrített paradicsom
  • 2 ek pirospaprika
  • 1 tk füstölt paprika
  • őrölt kömény
  • börs
  • 2 ek kukoricakeményítő + kevés víz
medvehagymás-vajas nokedli:
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 tk só
  • kb 4 dl víz
  • néhány levél friss medvehagyma
  • darabka vaj

Elkészítése:

  1. A gombákat megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk (a laskát csak szálaira tépkedtem).
  2. Száraz serpenyőben több adagban - hogy ne párolódjon, hanem piruljon - lesütjük.
  3. Egy serpenyőben zsírjára pirítjuk a felkockázott szalonnát, pörcöt kiszedjük. 
  4. A maradék zsiradékban megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, rádobjuk a felcsíkozott zöldpaprikát, zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, lepirítjuk.
  5. Rádobjuk a paprikákat, elkeverjük, felöntjük kevés vízzel, hozzátesszük a lepirított gombát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük még annyi vízzel, hogy ellepje.
  6. Lefedve 20-25 percig főzzük.
  7. Közben elkészítjük a medvehagymás nokedlit: liszthez hozzáadjuk a sót, tojást, szár nélkül apróra vágott medvehagymát, vizet, összekeverjük.
  8. Lobogó, enyhén sós vízbe szaggatjuk, kifőzzük, olvasztott vajon átforgatjuk.
  9. Az elkészült pörköltbe visszarakjuk a lepirított szalonnát - keveset félrerakhatunk a díszítéshez - és kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük a szaftját.
  10. Tálalásnál egy tányérra tesszük a nokedlit, mellé a gombapörköltet, díszíthetjük kevés tejföllel, színes paprikával, pörccel.
  11. Ecetes fejes saláta jól illik hozzá.



2025. május 4., vasárnap

Anyák napi rózsa keksz

 














Anyák napja tiszteletére sütöttem ma ezeket a kis dekoratív kekszeket. Bár én erről a napról már csak megemlékezni tudok, de ha idén nem is, talán jövőre ötletet adhatok, hogy milyen sütit süssetek erre az alkalomra. A tészta receptjét valamikor régebben találtam még a neten és azóta is alapreceptként használom a sütipecsétes kekszekhez, nagyon jól bevált. Enyhén citrusos, vaníliás ízű, legközelebb lehet narancshéjat reszelek majd bele. Egy forró citromos teával vagy habos lattéval nagyon jó elropogtatni.      


Anyák napi rózsa keksz

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg átszitált porcukor
  • 13 dkg hideg vaj
  • 2 tojás
  • 1/2 bio citrom reszelt héja
  • 1 kk vanília aroma vagy 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, sót, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne a vajat, majd a többi hozzávalóval szintén gyorsan tésztát gyúrunk.
  2. Fóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük 1-2 órára.
  3. A tésztát 2-3 darabra vágjuk, amelyikkel nem dolgozunk visszatesszük a hűtőbe.
  4. Enyhén lisztezett felületen kb 3 mm vastagra kinyújtjuk, sütipecséttel megmintázzuk.
  5. Később minden tésztadarabbal ugyanígy járunk el. (Ha olyan formát használunk, mint ami nálam van a képen, akkor egy darabka tésztát lecsípünk, mindkét oldalát meglisztezzük, kicsit kinyújtjuk, rátesszük az enyhén meglisztezett formára, picit rá is nyomkodjuk, majd a forma széléig nyújtjuk a tésztát. A formát óvatosan levesszük, majd kör alakú kiszúróval keksz formára alakítjuk.)
  6. A kekszeket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
  7. Előmelegített sütőben 160-170°C-on kb 15-20 percig sütjük.(sütőfüggő, de gyakran nézzünk rá, nehogy megégjen, a tésztának szép világosnak kell maradnia, akkor jó, ha a széle enyhén barnulni kezd)
  8. A megsült kekszeket sütőrácsra téve kihűtjük.
  9. Felhasználásig fém dobozban tároljuk.

TIPP:

  • Az a tapasztalatom, hogy a sütipecsétes kekszeknél akkor marad meg szépen a minta, ha elég hideg a tészta. Mintázás után tepsivel együtt be szoktam rakni 1/2-1 órára a hűtőbe és csak azután teszem az előmelegített sütőbe.