2014. október 30., csütörtök

Molnárka sonkával, tormakrémmel








 





Gyerekkori nagy-nagy kedvencemet sütöttem meg végre, a molnárkát. Már hetek óta motoszkált bennem a gondolat, hogy el kellene készíteni. Az én gyerekkoromban még nem voltak croissantok, svájci kiflik, bagettek, ma divatos gyors pékségek meg még nem is léteztek. Mégis úgy hiszem sokkal finomabb volt az a néhány féle péksütemény, amit kapni lehetett, mint a manapság kapható sokféléből a legtöbb. Majdnem hogy egyenesen a közeli pékség kemencéjéből került az asztalra a reggeli, ha jó korán mentünk érte a közértbe még langymelegen vittük haza a ropogós zsemlét, a foszlós kiflit, a puha, lágy bélzetű kenyeret, meg az én örök kedvencemet, a molnárkát. Manapság már alig kapható néhány helyen és az íze nem is emlékeztet a régmúlt időkre. A receptjét már őrizgetem egy ideje, a Rama háziasszonyát, Laurát  kértem meg, hogy legyen a segítségemre. A többszöri kelesztési idők miatt eléggé időigényes, több óra hossza az elkészítése, de közben lehet mást is csinálni, míg pihen a tészta. A hagyományos sonkás-tormakémes változat helyett megtölthetjük különböző szalámival, sajttal, sajtkrémmel, májkrémmel, körözöttel, de az enyhén édeskés tészta szerintem nagyon jól illik a húsvéti füstölt sonkához, tarjához, főtt tojáshoz is. Még a reggeli szalonnás-hagymás tojásrántottához is el tudom képzelni. Kicsit soknak tűnhet 20 darab molnárka, de nem nagy, kb. arasznyi méretűek lesznek, másnap megmelegítve is ugyanolyan finomak.            
    

Molnárka sonkával, tormakrémmel 

Hozzávalók:
20 db-hoz

tészta:


  • 1 kg BL80-as kenyérliszt
  • 6 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • kb 4,5 dl tej
  • 6 dkg élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 dkg só

teteje megkenéséhez:


  • 1 felvert tojás

tormakrém:

  • 10 dkg vaj
  • 2 púpozott ek liszt
  • 4 dl tej
  • 4-5 ek jó minőségű enyhén csípős ecetes torma
  • porcukor
  • citromlé
  • őrölt bors
  • 20 vékony szelet sonka

Elkészítése:

  1. Az élesztőt langyos cukros tejben elkeverjük, megszórjuk kevés liszttel, meleg helyen felfuttatjuk
  2. A többi lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, tojásokat, sót, végül belegyúrjuk a megolvasztott, de már nem meleg vajat. 
  3. Addig dagasztjuk míg egy szép hólyagos tésztát nem kapunk.
  4. Letakarva, meleg helyen kb 50 perc alatt duplájára kelesztjük.
  5. A  tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 5 részre vágjuk, egyenként kb 15-20 cm-es kerek lappá nyújtjuk. 
  6. A lapokat 4 részre vágjuk.
  7. Pont fordítva tekerjük fel, mint a kiflit, vagyis a tészta csúcsától kifelé a széle felé tekerjük, a csücsköket aláhajtjuk.
  8. Sütőpapíros tepsibe téve úgy, hogy a hajtásszélek alulra kerüljenek, még 45 percet kelesztjük
  9. Tetejüket felvert tojással megkenjük és 200°C -on (légkeveréses sütőnél 180°C-on)  kb 20-25 perc alatt készre sütjük.
  10. A tormakrémhez felolvasztjuk a vaj felét, megfuttatjuk rajta a lisztet, de vigyázzunk, hogy ne piruljon meg. 
  11. Hozzáöntjük a tejet és kevergetve sűrű krémmé főzzük, sózzuk, hűlni hagyjuk.
  12. Ha kihűlt, robotgéppel kikeverjük, majd a maradék puha vajat hozzáadva habosra keverjük a krémet. 
  13. Porcukorral, borssal, citromlével és tormával ízesítjük.
  14. Tálaláskor a molnárkát lapjában bevágjuk, belehajtunk egy sonkaszeletet, csillagcsöves habzsákból rányomjuk a tormakrémet.  







2014. október 23., csütörtök

In memoriam Anya




Várlak a hajnal derengésében, 
Várlak az est sötétjében,
Várlak, mikor hajam tépi a szél, 
Várlak, mikor a Nap útra kél.

Várlak nyáron, várlak télen,
Várlak fényben, sötétségben,
Várlak ébren, várlak álmomban,
Várlak örökkön örökké, magamban,
Várlak, míg ki nem huny a szívemben a fény,
Várlak, míg a nappalt fel nem váltja az éj.
                        
                                         (Pej Erika - Várlak)

  


2014. október 19., vasárnap

Mogyorós-áfonyás sütőtökkenyér
















Aki követ az FB-n, az tudja, hogy napokig technikai problémáim voltak, egy felugráló ablak máshová irányította az ide érkezőket, akik így nem tudtak bejutni a blogra. Ha nagy nehezen is, de végül egy kedves olvasóm Nóra és kollégája Gergő útmutatásával sikerült az egyik számlálóba betelepült vírust kiiktatni, így most már remélem újra zavartalanul fog működni minden. Innen is hatalmas köszönet és hála a segítségért mindkettőjüknek!

Rögtön hoztam is egy őszi sütőtökös kenyérkét, amit nem kell sem keleszteni, sem dagasztani, mégis szaftos, puha és ízletes, munka is csak annyi van vele, amíg összekeverjük a száraz és a nedves hozzávalókat. Az aszalt gyümölcsöket és csonthéjasokat, valamint a fűszereket is kedvünkre variálhatjuk benne, jól illik hozzá a szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér vagy a kardamom. Csodás a színe, az illata, csak így magában is rendkívül finom, de kicsit megpirítva, vajjal megkenve egy bögre tejeskávéval biztosan jól indul a napunk tőle.     

       
Elkészítési idő: 75 perc


Mogyorós-áfonyás sütőtökkenyér 


Hozzávalók:

  • 2 csésze (30 dkg) liszt
  • 3/4 csésze (15 dkg) cukor
  • 1 csésze (15 dkg) mogyoró vagy dió
  • 1/2 csésze (10 dkg) áfonya vagy mazsola
  • 2/3 csésze (1,5 dl) olaj
  • 1 csésze (20 dkg) sült sütőtök
  • 3 tojás
  • 2 csapott tk mézes sütemény fűszerkeverék
  • 1,5 tk sütőpor
  • csipet só

Elkészítése:


  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. Egy nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: lisztet, sütőport, cukrot, csipet sót és a mézes fűszerkeveréket. 
  3. Hozzákeverjük az áfonyát és a mogyorót.
  4. Másik edényben összekeverjük a nedves hozzávalókat: tojásokat, sütőtököt, olajat.
  5. Összekeverjük a két tál tartalmát. 
  6. A tésztát kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt kisebb formába öntjük és kb 1 óra alatt megsütjük. (Tűpróba!)



Forrás





2014. október 15., szerda

Csirkemell Sztroganoff módra










A "Sztroganoff  módra" egy tejszínes-gombás-savanyú uborkás szósszal készült ételféleséget takar és klasszikusan bélszínből készül, de ha nem akarunk egy fél vagyont a hentesnél hagyni, akkor a szárnyas vagy sertéshús is kiváló a helyettesítésére és még az idővel is sokat spóroltunk. Az omlósra sütött hús, a puha gomba és a roppanós uborka a tejszínes-mustáros szósszal egy igazán pikáns ízélményt nyújt és kicsit feldobja a hétköznapok egyhangúbb étkezéseit is. Az étel sajnos nem fotózható túl szépen, de ettől még különleges és finom.


Elkészítési idő: 30 perc


Csirkemell Sztroganoff módra

Hozzávalók:


  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 1 cs újhagyma
  • 20 dkg gomba
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 1 tk mustár
  • 1-2 db csemegeuborka
  • vaj
  • olaj
  • bors
  • liszt

Elkészítése:


  1. A csirkemellfilét falatnyi csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, meghintjük egy kevés liszttel, óvatosan összeforgatjuk.
  2. A húst kevés vaj és olaj keverékén enyhén pirosasra sütjük.
  3. Kiszedjük, alufóliával letakarva melegen tartjuk.
  4. A serpenyőbe újból kevés vajat és olajat teszünk, összeolvasztjuk és az apróra vágott újhagymát megdinszteljük rajta. 
  5. Rárakjuk a felszeletelt gombát, lefedve puhára pároljuk.
  6. A mártáshoz összekeverjük a tejszínt, tejfölt, mustárt. 
  7. A csemegeuborkát apróra felkockázzuk.
  8. A serpenyőbe visszatesszük a csirkecsíkokat, az uborkát, ráöntjük a mártást és kevergetve 5 perc alatt összefőzzük.
  9. Főtt rizzsel vagy tésztával kínáljuk.





  



2014. október 4., szombat

Állatok világnapja


kép: innen


Ma van az Állatok világnapja. Mint eddig minden évben, most is megemlékezem róla. Akik ismernek, tudják, hogy mennyire állatbarát vagyok, akik pedig nem személyes ismerőseim, talán a blogon, az állatos írásaimon keresztül képet kaphattak róla. Nekem az év összes többi napja is róluk szól, hisz jelenleg is öt cica követel tőlem mindennapi gondoskodást, figyelmet és szeretetet. 

Egyúttal emlékezem azokra az állatkáinkra is, akik sajnos már nem lehetnek velünk.


Orgoványi Anikó
Állatok világnapja

Hej, de nagy a sürgés-forgás,
zsong a tisztás széle,
ünnepnapra készülődik
erdő-mező népe.

Batyus bálba hívogatják 
ma a vadvilágot,
összehordják egykettőre
a sok finomságot.

Száraz rőzsét gyűjt a szarvas,
gombát szed a medve,
kerek üstben rotyog már
az ízletes csiperke.

Hangyák morzsákat cipelnek,
torta lesz belőle,
méhek mézet csurdítanak
majd a tetejére.

Misi  mókus diót tördel
 ízes tölteléknek,
mogyorót is rakosgat rá,
színes díszítésnek.

Tücsök koma hegedűjén
felcsendül a nóta,
ugrándozik a kisveréb, 
meg nem áll a lába.

Szöcske szökken, darázs zümmög,
lepke libben szépen,
rózsabogár keringőzik, 
pont, mint a mesében.

Egész nap tart a vigasság,
aki bírja, ropja,
mert ez a nap, ugye tudod,
 az állatok napja.





2014. október 3., péntek

Észt kringel (fahéjas koszorú)













Tegnap olyan szomorkás, esős-csepergélős idő volt. Ilyenkor nekem muszáj sütni valami ínycsiklandozót, ami feledteti a hideget és a szürkeséget. A kelt tészták mindig is a nagy kedvenceim voltak, - szerintem már maradnak is - így egy óra múlva a sütőben volt ez a fahéjtól illatozó, látványos kalácsféle. A kringelt már több száz éve sütik Észtországban különleges alkalmakra. Nem csak édes, hanem sós változatban is. Csodaszép kinézete miatt bonyolultnak tűnhet, mégis nagyon egyszerű az elkészítése. A leheletnyi fahéj, a foszlós belső és a ropogós külső teszi  ünnepivé. A tölteléket lecserélhetjük kakaóporra, nutellára, lekvárra is, a tészta feltekerése előtt szórhatunk rá finomra őrölt vagy durvára vágott diót, mandulát, mogyorót, ettől még teljesebb lesz az íze. Tetejére mandulapelyhet, porcukrot szórva még látványosabbá tehetjük. Langymelegen egy csupor meleg vagy hideg mézes tejjel higgyétek el, hogy maga a mennyország!  


Elkészítési idő: 130 perc


Észt kringel

Hozzávalók:

tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 1/2 tk só
  • 120 ml langyos tej
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 ek cukor
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojássárgája

töltelék:

  • 5 dkg puha vaj
  • 4-5 ek cukor
  • 3 tk fahéj

Recept forrása: itt



Elkészítése:


  1. Egy kisebb tálkába belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és egy kanál segítségével addig kevergetjük, míg folyékony masszává nem válik.
  2. Hozzáadjuk a meglangyosított tejet, tojássárgáját és az olvasztott vajat. Összekeverjük.
  3. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, sót és a tejes keverékkel sima felületű tésztát gyúrunk belőle.
  4. Gombóccá formázzuk, letakarva, meleg helyen kb 1 órát kelesztjük.
  5. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a puha vajat, cukrot és fahéjat alaposan összedolgozzuk.
  6. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  7. Lisztezett felületen kb 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk a tésztát.
  8. Egy kanál segítségével rákenjük a fahéjas tölteléket (előtte 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle)
  9. A tésztát feltekerjük rúdba, majd az egyik szélén 1-2 cm-es részt meghagyva, középen kettévágjuk a tésztát.
  10. A nyitott rétegeket kifelé fordítva kalácsszerűen összefonjuk, majd koszorút formázunk belőle.
  11. A tetejét megkenjük a félretett 1 evőkanálnyi fahéjas töltelékkel és letakarva hagyjuk még 10-15 percet kelni.
  12. Sütőpapíros tepsibe téve 200°C-on sütjük 10 percig, majd 180°C-ra mérsékelve a lángot további 10-15 perc alatt - vagy amíg szép aranybarna színe nem lesz - készre sütjük.