Molnárka sonkával, tormakrémmel
Hozzávalók:
tészta:
- 1 kg BL80-as kenyérliszt
- 6 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- kb 4,5 dl tej
- 6 dkg élesztő
- 6 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 dkg só
teteje megkenéséhez:
- 1 felvert tojás
tormakrém:
- 10 dkg vaj
- 2 púpozott ek liszt
- 4 dl tej
- 4-5 ek jó minőségű enyhén csípős ecetes torma
- porcukor
- citromlé
- só
- őrölt bors
- 20 vékony szelet sonka
Elkészítése:
- Az élesztőt langyos cukros tejben elkeverjük, megszórjuk kevés liszttel, meleg helyen felfuttatjuk
- A többi lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, tojásokat, sót, végül belegyúrjuk a megolvasztott, de már nem meleg vajat.
- Addig dagasztjuk míg egy szép hólyagos tésztát nem kapunk.
- Letakarva, meleg helyen kb 50 perc alatt duplájára kelesztjük.
- A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 5 részre vágjuk, egyenként kb 15-20 cm-es kerek lappá nyújtjuk.
- A lapokat 4 részre vágjuk.
- Pont fordítva tekerjük fel, mint a kiflit, vagyis a tészta csúcsától kifelé a széle felé tekerjük, a csücsköket aláhajtjuk.
- Sütőpapíros tepsibe téve úgy, hogy a hajtásszélek alulra kerüljenek, még 45 percet kelesztjük
- Tetejüket felvert tojással megkenjük és 200°C -on (légkeveréses sütőnél 180°C-on) kb 20-25 perc alatt készre sütjük.
- A tormakrémhez felolvasztjuk a vaj felét, megfuttatjuk rajta a lisztet, de vigyázzunk, hogy ne piruljon meg.
- Hozzáöntjük a tejet és kevergetve sűrű krémmé főzzük, sózzuk, hűlni hagyjuk.
- Ha kihűlt, robotgéppel kikeverjük, majd a maradék puha vajat hozzáadva habosra keverjük a krémet.
- Porcukorral, borssal, citromlével és tormával ízesítjük.
- Tálaláskor a molnárkát lapjában bevágjuk, belehajtunk egy sonkaszeletet, csillagcsöves habzsákból rányomjuk a tormakrémet.