2022. április 30., szombat

Sült karfiol tahinis joghurttal

 














Az ünnepi, nehezebb ételek után leginkább csak zöldségekes fogásokra vágytam. Eltelített a füstölt sonka és a sok édes sütemény. Az egyik kedvenc zöldségem a karfiol, ami rakott és rántott formájában gyakori fogás nálam, de karfiolrizs köretként is nagyon megszerettem. Gasztrobloggerként sokat nézelődöm receptek, ötletek után a neten, meglepően sok ínyenc fogást lehet készíteni ebből a jellegtelennek tűnő zöldségből. Főleg, ha sütőben megsütjük, akkor szabadulnak fel belőle a legfinomabb aromák. Hő hatására kicsit megkaramellizálódik, puha, de mégis kicsit roppanós marad, a fűszerek variálásával pedig változatos ízvilágot adhatunk neki. Ízletes, teljes értékű fogás azok számára is, akik húsmentesen táplálkoznak. Donal Skehan ír szakács receptje.  

         

Sült karfiol tahinis joghurttal

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb karfiol
  • 1 doboz konzerv csicseriborsó
  • őrölt római kömény
  • őrölt bors 
  • füstölt paprika
  • méz
  • olívaolaj

tahinis joghurt:

  • 1 nagy doboz görög joghurt
  • 3 ek tahini
  • kevés citromlé
  • őrölt bors

Tetejére:

  • friss koriander vagy mentalevél (nálam petrezselyem)
  • pirított tökmag
  • extra szűz olívaolaj

Elkészítése:

  1. A karfiolt megpucoljuk, megmossuk.
  2. Vastagabb szeletekre "steak"-re vágjuk.
  3. Sütőpapíros tepsibe tesszük, a lehulló kisebb darabokat is mellérakjuk.
  4. A leszűrt csicseriborsót is a tepsibe öntjük, meglocsoljuk olívaolajjal, mézzel, megszórjuk a fűszerekkel.
  5. Óvatosan összeforgatjuk.
  6. Előmelegített 200°C-os sütőben kb 40 percig sütjük.
  7. Tálalásnál a tahinis joghurtot egy lapos tányér alján elterítjük, rátesszük a karfiolt és a csicseriborsót.
  8. Meghintjük pirított tökmaggal, friss koriander,- vagy mentalevéllel.
  9. Tetejét még meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal.   



2022. április 17., vasárnap

Vaníliás keksz narancs curddal

Békés Húsvéti Ünnepeket kívánok!

















A húsvéti asztalról nem hiányozhatnak az aprósütik sem, melyek nem csak finom ropogósak, de húsvéti mintával kiszúrva vagy színes cukorkákkal díszítve csak emelik az ünnepi hangulatot. Omlós tésztából készültek ezek a tojás alakú sütik, melyeket az általam nagyon kedvelt angol citromkrém mintájára most narancs krémmel töltöttem meg. A tészta és a krém is jó előre elkészíthető, az előbbi fém dobozban, az utóbbi a hűtőben tárolva napokig eláll.   


Vaníliás keksz narancs curddal

Hozzávalók:

tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 2 tasak bourbon vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • csipet só

A citromkrém receptje ITT található, a citromot kezeletlen héjú, közepes méretű narancsra cseréltem.


Elkészítése:

  1. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a cukrokat és a sót.
  2. Elmorzsoljuk benne a kis kockákra vágott hideg vajat.
  3. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, gyorsan kemény tésztává gyúrjuk.
  4. A tésztát fóliába csomagoljuk, fél órára a hűtőbe tesszük.
  5. Lisztezett felületen átgyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk.
  6. Tojás alakú kiszúróval kiszaggatjuk, felét tetszőleges mintával (csibe, kakas, kacsa, nyúl, stb ...) kiszúrjuk.
  7. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  8. A tojásokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kb 7-8 perc alatt aranybarnára sütjük.
  9. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  10. A lyukas közepű tésztákat meghintjük porcukorral, a krémmel összeragasztjuk az aljával.
Recept ötlet innen.




2022. április 16., szombat

Tojáslikőrös panna cotta

 












Évek óta hagyomány nálam húsvétkor a tojáslikőr. Idén is készült egy kisebb adaggal, leginkább desszertekbe, sütikbe szerettem volna elhasználni, de nagy része időközben "elpárolgott" , éppen csak annyi maradt, amit ma bele tudtam még tenni ebbe a desszertbe. Már sok panna cotta változatot kipróbáltam, de ez is nagyon ízlett a friss, zamatos eperrel. Jó remegős volt, ahogy a nagy könyvben meg van írva és finoman illatozott a vaníliától. A házi tojáslikőr elkészítése egyáltalán nem bonyolult, jelenleg is a blog egyik legnézettebb receptje. Üde, könnyed, villantós desszert a nehezebb ünnepi lakomák után.   


Tojáslikőrös panna cotta

6-8 adag


  • 6 dl habtejszín
  • 4 dkg cukor
  • 1 tk vanília őrlemény vagy 1 rúd vanília
  • 1,5 dl tojáslikőr
  • csipet só
  • 8 lapzselatin


Elkészítése:


  1. A lapzselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
  2. A tejszínt a cukorral, sóval, vaníliaőrleménnyel vagy a vaníliarúd kikapart magjával és a rúddal lassú tűzön felfőzzük.
  3. Hozzáadjuk a kifacsart zselatint, elkeverjük a meleg tejszínben, hozzáöntjük a tojáslikőrt.
  4. Hideg vízzel kiöblített formákba, poharakba töltjük. (vaníliarudat előtte kivesszük.)
  5. Legalább 3-4 órára, még jobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  6. Tálalásnál a panna cottát leválasztjuk a forma széléről, esetleg kis ideig meleg vízbe mártjuk, tányérra borítjuk.
  7. Friss gyümöccsel vagy gyümölcsöntettel kínáljuk.

    

 


2022. április 15., péntek

Húsvéti omlós vajas kekszek

 










Egyszerű, gyorsan elkészíthető ropogós keksz az ünnepekre. Én most megdíszítettem egy kis csokoládéval és színes szórócukorkával, de a kekszek natúron összeragaszthatók lekvárral, nutellával, csokikrémmel is. Előre elkészíthető, jól záródó fém dobozban eláll, szinte az utolsó pillanatban ráér a díszítést rátenni. Ezeket a vidám, omlós kekszeket a locsolók is biztosan szívesen fogyasztják majd, feltéve ha a családtagok el nem tüntetik addigra az összeset a tányérról.   


Húsvéti omlós vajas kekszek

Hozzávalók:

omlós tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg hideg vaj
  • 4 tojássárgája
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1-2 ek sűrű tejföl
  • csipet só
díszítéshez:

  • 20 dkg csokoládé
  • szórócukor


Elkészítése:

  1. A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, porcukrot, összekeverjük, gyors mozdulatokkal belemorzsoljuk a kis kockákra vágott vajat.
  2. Hozzáadjuk a tojássárgákat, tejfölt, sima tésztává gyúrjuk.
  3. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 45 percre.
  4. A tésztát kettévágjuk, amelyikkel nem dolgozunk, visszatesszük a hűtőbe.
  5. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, légkeverés esetén 150°-ra.
  6. Enyhén lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, húsvéti formákkal kiszaggatjuk.
  7. Sütőpapíros tepsire téve 8-10 perc alatt, légkeverésnél 10-12 perc alatt szép halvány színűre sütjük.
  8. A sütiket - rácsra téve - teljesen kihűtjük.
  9. A csokoládét (vízgőz felett) felolvasztjuk, kicsit félretesszük hűlni.
  10. Eldobható habzsákba töltjük, hegyét levágjuk, megcsíkozzuk vele a sütiket.
  11. Mielőtt a csokoládé megszilárdul színes szórócukorkákkal díszítjük.

TIPP:

az omlós tészához

- Vajat, tojást, tejfölt közvetlenül felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből, hogy hideg legyen.
- A tésztát gyorsan dolgozzuk össze, hogy a kéz melege ne olvassza meg a vajat. 
- Sütés előtt min. 15 percet tegyük hűtőbe. 





2022. április 9., szombat

Réteges tavaszi saláta














Színes, ízletes, könnyed saláta, mely nagyon gyorsan elkészíthető. Átlátszó üvegtálban szépen mutatnak benne a rétegek, dekorációként is jól illik az ünnepi asztalra. Előételként fogyasztható friss, ropogós pirítóssal, de a füstölt sonka mellé is remekül passzolnak a tavaszi zsenge zöldségek üde ízei.   


Réteges tavaszi saláta

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 20 dkg sajt
  • 1 csomag retek
  • arasznyi póréhagyma fehér része
  • 3 ek natur joghurt
  • 1 ek majonéz
  • bors
  • snidling 
  • újhagyma zöldje

Elkészítése:

  1. A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, ha kihűltek a reszelő durva fokán lereszeljük.
  2. A retket és sajtot is durvára reszeljük.
  3. A póréhagymát vékony félkarikákra vágjuk.
  4. A majonézt összekeverjük a joghurttal, sózzuk, borsozzuk.
  5. A hozzávalókat egy átlátszó tálban / tálkákban lerétegezzük a következő sorrendben: tojás, szósz, póréhagyma, sajt, retek.
  6. Tetejét megszórjuk felaprított metélőhagymával és újhagyma zöldjével.