Koreai csavart fánk
Hozzávalók:
16 db-hoz:
tészta:
- 3 csésze (45 dkg) liszt
- 1 csésze (2,5 dl) tej
- 2 ek (4 dkg) olvasztott vaj
- 1 egész tojás
- 2 ek cukor
- 1 tasak (7 gr) porélesztő
- 1/2 tk só
forgatáshoz:
- 3 ek cukor
- 1/2 tk őrölt fahéj
sütéshez:
- bő olaj
Elkészítése:
- Közepes lángon felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a tejet, langyosra melegítjük.
- Hozzáadjuk a cukrot, porélesztőt, jól elkeverjük, míg minden fel nem oldódik, állni hagyjuk 5 percig, míg felhabosodik.
- Hozzákeverjük az enyhén felvert tojást.
- Átöntjük egy tálba.
- Hozzáadjuk a lisztet, sót, fakanállal jól elkeverjük, majd kb 5 percig kézzel dagasztjuk a tésztát, míg el nem válik az edény falától és szép sima nem lesz.
- Gombócot formázunk belőle, letakarva kb 1 óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt a tészta átgyúrjuk.
- Újra lefedve ismét duplájára kelesztjük kb 30-40 perc alatt.
- A másodszor is megkelt tésztát ismét átgyúrjuk, lisztezett felületen 16 egyenlő részre osztjuk, kigömbölyítjük.
- Mindegyik gombócot kb 30-32 cm-es rúddá nyújtjuk, - amelyikkel nem dolgozunk fóliával letakarjuk, hogy ne száradjon ki - majd a két végét ellentétes irányba mozgatva megsodorjuk.
- A tésztát két végénél fogva U alakban megemeljük, ezáltal az alja magától megcsavarodik, majd még 3-4-et csavarunk rajta, végeit jól összecsípjük, a tészta alá dugjuk, hogy ne nyíljon szét.
- Újból 30 percig hagyjuk pihenni, félidőben megfordítjuk, hogy mindkét oldala egenletesen tudjon kelni.
- Egy serpenyőben bő, de nem túl forró olajat hevítünk, oldalanként 1,5-2 perc alatt aranybarnára sütjük a fánkokat.
- Papírtörlőre szedve leitatjuk a felesleges olajat, majd még melegen megforgatjuk a fahéjas cukorban.
Recept forrása innen, ahol videón a formázás is megtekinthető.