Talán kicsit korán van még karácsonyi édességet posztolni, de idén úgy alakult, hogy még közvetlen az ünnepek előtt lesz egy műtétem, így igyekszem az idei recepteket korábban posztolni. Most a gyors és nem túl munkaigényes ételekre, desszertekre próbálok fókuszálni, ezért egy igazán egyszerű, sütés nélküli édességet hoztam, melyhez mindössze 3 összetevő szükséges és kb 10 perc munkával mutatós desszertet állíthatunk elő. Szórakoztató kis időtöltés, gyerekeket is bevonhatunk a "golyózásba", díszítésbe, biztosan élvezni fogják. Én az egyik üzletben kaptam aranyos kis Mézi figurákat, de karácsonyfa vagy csillag alakú, vagy bármilyen más színes szórócukorral megdíszíthetjük. A fűszeres keksz, lágy mascarpone és a fehércsoki hármasa a maga egyszerűségében is remekül hozza az ünnepi ízvilágot.
Spekulatius golyó
Hozzávalók:
kb 25 db-hoz
golyók:
- 40 dkg spekulatius keksz
- 25 dkg mascarpone
bevonathoz:
- 25 dkg fehér csokoládé
díszítéshez:
- szórócukor, fahéj, kekszmorzsa
Elkészítése:
- A kekszet ledaráljuk, összedolgozzuk a mascarponéval.
- Egyforma méretű - én grammra kimértem, 25 g/db - golyókat formázunk belőle, 1/2-1 órára a hűtőbe tesszük.
- A mázhoz vízgőz felett vagy mikróban megolvasztjuk a csokoládét, egyesével megmártogatjuk benne a golyókat, hogy mindenhol egyformán bevonja.
- Mielőtt megkötne a csoki megdíszítjük karácsonyi mintájú szórócukorral vagy apró Mézi figurákkal, megszórhatjuk kevéske fahéjjal vagy kekszmorzsával is.
- Hűtőben hagyjuk megdermedni.
- Tálalás előtt fél órával vegyük ki, hogy kicsit felengedjen.