2013. szeptember 29., vasárnap

Ropogós sajtos csiga










A hétvégére muszáj volt valami sósat sütni, mert hát nem élet az élet sós rágcsa nélkül. Ez egy egyszerű, gyors harapnivaló, amit ezen az oldalon találtam. A tésztája finom ropogós, csak úgy eteti magát. Én most az alapreceptet készítettem, de a töltelékbe lehet tenni sonkát, spenótot, aszalt paradicsomot, füstölt sajtot, füstölt tarját, bármit, amit szeretünk, a tetejét pedig megszórhatjuk különböző magokkal is. Tésztája jól fagyasztható, így váratlan látogatók esetén sem kell kétségbe esnünk, ha lapul a hűtőben egy-két rúd belőle.


Elkészítési idő:  45 perc
Pihentetés: 8 óra

Ropogós sajtos csiga

Hozzávalók:
kb 80 darabhoz


tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1 csapott ek. só
  • 1 kis pohár tejföl (175 gr)

töltelék:

  • 25 dkg puha margarin
  • 30 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 4 részre osztjuk, mindegyikből cipót formálunk.
  2. A töltelékhez a puha margarint összekeverjük a sajttal, 4 felé osztjuk.
  3. A cipókat lisztezett felületen egyenként vékony kb 2 mm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a sajtos töltelékkel, hosszanti oldalánál szorosan feltekerjük.
  4. Egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.
  5. A tekercseket kb 3-5 mm-es korongokra vágjuk, 
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, helyet hagyva a csigák között.
  7. 180°C-os sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára, ropogósra sütjük.  







2013. szeptember 28., szombat

Játék van a Facebook oldalamon!





Nem is olyan rég játékot ígértem az új Facebook oldalamon, ha elérjük a 200-as létszámot. Időközben ezt már meg is haladtuk, így a játék ma elindult.

Aki szeretné, hogy köszönetképpen  megajándékozzam a képen látható ajándékcsomaggal, annak nincs más dolga mint:

- lájkolni az oldalt (Az otthon ízei),
- lájkolni a fotót és megosztani a játékot,
- a fotó alatt kommentben tudatni velem, hogy lájkolva és osztva.

FONTOS, hogy az oldalt is tetszikeljétek, ne csak a fotót, mert csak azoknak fogom látni a megosztásait, akik követői az oldalnak.

A fotón látható nyeremények:


  • 1 db romantikus, rózsás, mindkét oldalán mintás textil bevásárló táska
  • 1 db csodaszép, díszdobozos nosztalgia bögre
  • 1 db konyhai szett (fogókesztyű, konyhai törlő, edényalátét)
  • 2 csomag dekor szalvéta



A játék vége: 2013.október 5  éjfél



Sorsolás: 2013. október 6


Sok szerencsét!






2013. szeptember 27., péntek

Marokkói vöröslencse leves










Visszavonhatatlanul itt az ősz, már hidegek a reggelek és az éjszakák is. Én ilyenkor már tartalmas, fűszeres, levesekre vágyom. Lencséből levest évente talán kétszer szoktam készíteni, főzeléket gyakrabban. A vöröslencsével csak most ismerkedem, a felhasználásához kerestem receptet, amit meg is találtam Trollanyunál. Egész biztos voltam benne, hogy a megfelelő receptre bukkantam, mert a keleties fűszerezés és a chili  nagyon hamar át tudja melegíteni a szervezetet. Mivel a vöröslencsét nem kell előre beáztatni, így azonnal el is készítettem a levest. Már főzéskor fantasztikus illatok szálltak a fazékból, a kész leves pedig olyan ízes, aromás lett, hogy muszáj volt repetázni belőle. Köszönöm Trollanyunak a receptet, a vöröslencsével való első tapasztalatom nagyon pozitívnak bizonyult, és mivel nagyon ízlett gyakran fog készülni még nálunk a tél folyamán.            


Elkészítési idő: 70 perc


Marokkói vöröslencse leves

Hozzávalók:

  • 50 dkg vöröslencse
  • 2 ek olaj
  • 4 g zúzott fokhagyma
  • 2 tk őrölt koriander (mozsárban törtem össze) 
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk kurkuma
  • 1/2 tk őrölt bors
  • 1 tk pirospaprika (nálam spanyol füstös)
  • 1/4 tk őrölt fahéj
  • 1,5 tk só
  • 20 dkg friss paradicsom vagy 1 aprított paradicsom konzerv
  • 1,5 liter víz vagy zöldségalaplé

tálaláshoz:

  • citromlé
  • tejföl
  • chili pehely

Elkészítése:

  1. Az olajon megpirítjuk a fokhagymát és a fűszereket, hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett vöröslencsét.
  2. Felöntjük vízzel vagy zöldségalaplével.
  3. Lefedve, alacsony lángon, kb fél órát főzzük.
  4. Hozzáadjuk az apróra vágott héj nélküli paradicsomot vagy paradicsomkonzervet, további fél órát főzzük, a folyadékot folyamatosan pótoljuk, ha szükséges.
  5. Tálaláskor ízlés szerint citromlevet adunk hozzá, tetejét chili pehellyel megszórjuk, tejföllel kínáljuk.