Nagyanyó konyhájának illatát idézi fel bennem mindig ez a sütemény. Egyszerűen imááááádom! Mennyeien vannak megkomponálva az ízei. Számomra ez a tökéletes recept. Sokfélét kipróbáltam, de nálunk ez vált be a legjobban. Évekkel ezelőtt egy déli főzős műsorban Bencze Ilona neves színésznőnk osztotta meg ezt a receptet a nézőkkel. Azóta is féltve őrzöm, pontosabban őriztem eddig, mert most közkinccsé teszem. Egyre találékonyabbnak kell lennem, hogy hová dugjam másnapig legalább a felét, amit sikerül megmentenem, mert addigra érnek össze igazán az ízei és puhul meg a tésztája is. Érdemes kivárni, de ha langyosra hűlve fogy el, az sem baj, mert úgy is isteni.
Elkészítési idő: 90 perc
Omlós almás pite
Hozzávalók:
tészta:
- 70 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1 ek fagyos zsír
- 3 tojássárgája + 1-2 a kenéshez
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 kis pohár tejföl
- 1 cs sütőpor
- csipet só
töltelék:
- 2 kg savanykás alma
- 6 - 7 ek cukor
- 1 citrom
- 1 zacskó almás sütemény fűszerkeverék (ha ez nincs, akkor ízlés szerint őrölt fahéj)
- 5 dkg darált dió
- kevés zsemlemorzsa
Elkészítése:
- Az átszitált lisztet elkeverjük a sütőporral, cukorral, vaníliás cukorral és a csipet sóval. Gyorsan hozzámorzsoljuk a margarint és a zsírt, majd a tojások sárgáját, a tejfölt hozzáadva sima tésztává gyúrjuk.
- Amíg a tölteléket összeállítjuk, addig a tésztát a hűtőbe tesszük.
- A töltelék a süti legvitatottabb része. Mi úgy szeretjük, ha jó vastag benne a töltelék és vékonyabb a tészta.
- Meghámozott almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a citrom héját is hozzáreszeljük, kevés citromlével meglocsoljuk, megcukrozva állni hagyjuk, amíg levet enged. Ekkor kinyomkodjuk, hozzáadjuk az almás sütemény fűszerkeveréket (vagy a fahéjat).
- A gáz tepsit kivajazzuk, kilisztezzük, aljára terítjük a kinyújtott tészta egyik felét, kevés zsemlemorzsával és/vagy darált dióval megszórjuk, ráhalmozzuk az almát, beterítjük a tészta másik kinyújtott felével.
- Felvert tojás sárgájával megkenjük, villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz ki tudjon jönni és a sütemény ne repedjen meg.
- Előmelegített sütőben 180-200 C-on 45-50 percig sütjük, míg a teteje szép aranybarna színt nem kap. Az első 15 percben tilos nyitogatni a sütő ajtaját!
- Csak kihűlés után szeleteljük és porcukrozzuk a tetejét.