2014. április 27., vasárnap

KÉNYSZERSZÜNET


Kedves látogatóim, olvasóim, bloggertársaim!








A számítógépem egy ideje  "betegeskedik",  de ma úgy döntött, hogy már be sem kapcsol. Így egy ideig nem lesznek új receptek a blogon és csak időnként tudok majd benézni is hozzátok. Addig keresgéljetek, nézelődjetek a régi receptjeim között, igyekszem vissza!
                    
                                                                              


                                                   

2014. április 19., szombat

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET!




Vidám ünnepi készülődést, áldott, szép Húsvétot kívánok mindenkinek! 





2014. április 18., péntek

Osterpinze (húsvéti kalács)







Az Osterpinze Ausztriában a tradicionális húsvéti kenyér. Eredetileg olasz karácsonyi étel volt, melyet az osztrákok tettek húsvéti csemegévé. Húsvéti szokás főleg a katolikusok körében, hogy húsvét vasárnapján ezt az édes kenyeret, néhány tojás és egy darab sonka kíséretében megáldatják a pappal, majd a család minden tagja eszik mindegyikből, mert a megáldott étel állítólag szerencsét hoz. Jellegzetessége, hogy a tésztán 3 metszést kell ejteni, ez a Szentháromságot jelképezi és elmaradhatatlan róla a jégcukor is. Én most az alap receptet használtam, de lehet bele tenni még különböző fűszereket, pl.: ánizst, szerecsendiót, szegfűborsot és mazsolát is. Nagyon finom, csábítóan puha és könnyű tésztája van, amely kellemesen édeskés, jól passzol a sonka és a torma mellé, de reggelire is fogyaszthatjuk vajjal és lekvárral.

Elkészítési idő: 90 perc

Osterpinze

Hozzávalók:
10 db-hoz 

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 tojás
  • 1 ek rum
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1/2 tk vanília kivonat
  • csipet só

tetejére:
  • jégcukor


Elkészítése:

  1. A tejet meglangyosítjuk, a porcukorból elveszünk 1 evőkanálnyit, belekeverjük, az élesztőt hozzámorzsoljuk, felfuttatjuk.
  2. A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat, vaníliakivonatot.
  3. Az egyik tojás sárgáját félretesszük a tészta tetejének megkenéséhez, a másik egész tojást, a tojásfehérjét és a rumot egy tálkába tesszük,enyhén felverjük. 
  4. A felfutott élesztőt a liszt közepébe öntjük, robotgép dagasztó spiráljával elkezdjük dagasztani, hozzáadjuk a puha vajat, majd a rummal elkevert tojást.
  5. 10-12 perc alatt szép fényes tésztává dolgozzuk, lágy, puha tésztát kell kapnunk.
  6. Meleg helyen 40-50 perc alatt duplájára kelesztjük.
  7. A megkelt tésztát lisztes felületen kissé átgyúrjuk, 10 egyenlő részre osztjuk, minden darabból gömböket formálunk, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, nagyobb távolságot hagyva közöttük, mert sütéskor megnőnek.
  8. A félretett tojássárgájával megkenjük és egy éles, tiszta ollóval Y alakot vágunk mélyen a tetejébe.
  9. Megszórjuk jégcukorral.
  10. 180°C-os sütőben kb 20-25 perc alatt készre sütjük.
  11.  Rácson hagyjuk kihűlni.





2014. április 17., csütörtök

Citromos-mandulás nyuszikekszek










Már csak néhány nap van az ünnepekig, gondoltam ma megtöltöm az üres kekszes dobozt. Sok helyen láttam édes és sós változatban is húsvéti kiszúró formával készített ropogtatni valókat. Még tavaly vettem én is pár formát, nyuszisat, kacsásat, báránykást, de akkor már nem került rá sor, hogy használjam is őket. Idén viszont úgy döntöttem, nem hagyom ki a kekszkészítést, milyen jó lesz majd meglepni vele a vendégsereget meg magunkat is. Egy egyszerű, de nagyon finom citromos, mandulás kekszet sütöttem, frissen nagyon puha tésztája volt, persze, ahogy kihűlt kicsit megkeményedett, ropogóssá vált. Fém dobozba tettem a nyulam-bulamokat, amiket majd csak húsvét hétfőn fogok elővarázsolni, no nem a kalapból, hanem a konyhaszekrényből.

Elkészítési idő: 60 perc

Citromos-mandulás nyuszikekszek

Hozzávalók:


  • 50 dkg liszt
  • 3 mk sütőpor
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 egész tojás + 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • 5 dkg mandulapehely
  • csipet só 

Elkészítése:

  1. A lisztbe belekeverjük a sütőport és a sót, összemorzsoljuk a puha vajjal, hozzáadjuk a cukrokat és a tojásokat. 
  2. Belereszeljük a citromhéjat és belefacsarjuk a fél citrom levét, tésztává gyúrjuk.
  3. Lisztezett felületen fél centi vastagságúra nyújtjuk, nyusziformájú kiszúróval kiszaggatjuk.
  4. A kiszaggatott tésztát sütőpapíros tepsibe tesszük, megkenjük a kimaradt, enyhén felvert tojások fehérjével, megszórjuk szeletelt mandulával.
  5. Előmelegített 180°C-os sütőbe téve szép világosra sütjük. 







2014. április 13., vasárnap

Zúzapörkölt tarhonyával













A pörköltek vitathatatlanul fő rangsort foglalnak el a magyar konyha palettáján. A hagyományos húsos pörkölteken túl vannak a belsőségekből készültek, mint pl. a pacalpörkölt és a zúzapörkölt is. Ezekért nem mindenki rajong, de én mindkettőt nagyon szeretem, bár alapvetően nem vagyok nagy pörkölt fogyasztó. Na jó, azért egy nyári bográcsos vörösboros marhapörköltből rendesen be tudok ám lakmározni. Ehhez a fajta ételhez inkább idő és türelem kell, mintsem nagy szakácstudomány, mert nem tartozik a gyors ételek kategóriájába. Viszont tipikus hétvégi ebéd, aminek lazán, ráérősen is nekiláthatunk és amikor már minden a fazékban rotyog, elég néha-néha felé nézni és megemelgetni a fedőt. Kuktában kicsit gyorsabb a folyamat. Közben marad idő a kedvenc desszertünk elkészítésére is. Nálunk a zúzapörköltnek mindig enyhén csípősnek kell lennie, mert mindenki úgy szereti, kizárólag sörétes pirított tarhonyával készíthetem és elmaradhatatlan hozzá a házi savanyúság is. A recept alá bepötyögtem a tarhonya elkészítési módját is, hátha kezdő háziasszonykáknak a hasznára válik.    


Elkészítési idő: kb 2-3 óra


Zúzapörkölt tarhonyával

Hozzávalók:


  • 1 kg csirkezúza
  • 2 vöröshagyma
  • zsír vagy olaj
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • pirospaprika
  • frissen őrölt bors
    
pirított tarhonya:


  • tarhonya
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • olaj
  • bors

Elkészítése:

  1. A csirkezúzát alaposan megtisztítjuk, megmossuk, kisebb darabokra vágjuk.
  2. A zsiradékon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát. Hozzáadjuk a zúzát, sózzuk, borsozzuk, hozzádobjuk a félbevágott paradicsomot és paprikát. (Főzés végén így egyben kivehető az ételből) 
  3. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, - még a zúza is enged levet - lapon, lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük. Az elforrt vizet menet közben mindig pótoljuk.
  4. Ha a zúza megpuhult de még sok a víz rajta, a fedőt levéve párologtassuk el róla, hogy finom, sűrű szaftot kapjunk.
  5. Köretként tarhonyát, nokedlit, főtt tésztát adhatunk mellé, de csak finom puha kenyérrel is nagyon jó. Savanyúságot kínáljunk hozzá.  

Pirított tarhonya, ahogy én készítem:

  1. Begyújtom a sütőt 180°C-ra
  2. Kétszeres mennyiségű vizet melegítek, mint amennyi tarhonyát szeretnék készíteni. (Pl. 1 bögre tarhonyához 2 bögre vizet)  
  3. Kimérem a tarhonyát, közepes lángon, felforrósított olajon, - annyin, amennyi a tarhonya szemeket finoman bevonja, nem amiben tocsog! - folyamatosan kevergetve elkezdem pirítani. 
  4. Mikor a tarhonya szemek már szép aranybarnák, hozzáadom a nagyon finomra felaprított vöröshagymát és tovább kevergetem.
  5. Amikor a tarhonya szemek minden oldalukon egyenletesen szép barnára pirultak, sózom, borsozom, felöntöm meleg vízzel, elkeverem. Én kicsit kevesebb vizet szoktam hozzáadni, mint ami ki van mérve, mert minden tésztának más a víz felvevő képessége, ha túl sok a folyadék, akkor ragacsos, mancsos, elázott állagú tarhonya lesz a végeredmény. (Ha nem puhulna meg a tarhonya vizet hozzáönteni még mindig lehet, de kivenni belőle már nem)
  6. Visszateszem a tűzre, lefedem és megvárom, míg a víz felforr. Ekkor átteszem a közben már bemelegedett sütőbe és lefedve kb 15 percet hagyom bent.
  7. Kiveszem, - megkóstolom, hogy megpuhult-e ill. kellően sós-e? - ha felszívta az összes vizet és megpuhult, egy villával lazán átkeverem, visszateszem rá a fedőt, konyharuhával körbebugyolálom és 10-15 percet hagyom még saját gőzében állni.
  8. Akkor voltunk ügyesek, ha szépen pergő tarhonyát kapunk. Ha nem, akkor sem dől össze a világ, úgy is el fog fogyni.
  9. Van, amikor még finomra aprított petrezselyemzöldet is teszek bele, mert nagyon jó ízt ad a tarhonyának, akkor szoktam hozzákeverni, mielőtt felöntöm a vízzel.









2014. április 7., hétfő

Kunsági tokány










Szeretjük a jó szaftos, fűszeres és ízletes tokányokat, ami a magyar konyha méltán népszerű ételei közé tartozik. Ahány ház, annyi féle tokány. Tulajdonképpen mindenféle húsból, csirkéből, pulykából, sertésből, marhából, vadból is elkészíthető, de talán a legfinomabb, ha vegyes húsból készül. Nagyon kiadós, jól variálható ételféle, gombával, borsóval, tejföllel dúsítva jól lehet vele lakatni rendesen a családot. A tokányok legfontosabb fűszere a bors és levük pedig sűrű és tartalmas. Ma eszembe jutott ez a recept, amit én az egyik férfi kollégámtól kaptam réges-régen, aki valaha szakácsként dolgozott. Időnként sorba ültetett minket nőket az irodában, és csak diktálta a jobbnál jobb receptjeit, amelyek nagy részét manapság is rendszeresen készítem, mert idő takarékosak, praktikusak és finomak. Innen is köszönet neki! Ez egy nagyon egyszerű, zöldségek nélküli változat, a bors mellett a majoránna dominál benne, a szalonna pedig biztosítja a kissé füstös aromát. A tokányokat nyáron bográcsban is megfőzhetjük, úgy az igazi, jó kis hétvégi program és mellé egy pohárka bor még a jókedvet is garantálja.  

Elkészítési idő: 90 perc

Kunsági tokány


Hozzávalók:
  • 50 dkg sertéscomb
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 vöröshagyma
  • 1 nagy dobozos tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 1 tk só
  • frissen őrölt bors
  • 2 ek morzsolt majoránna

Elkészítése:

  1. A felkockázott szalonnát egy serpenyőben zsírjára sütjük, pörcöket kiszedjük, visszamaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát.
  2. Hozzáadjuk a felcsíkozott húst, kevergetve addig pirítjuk a hagymás zsíron, míg a hús teljesen kifehéredik.
  3. Hozzátesszük a fűszereket, negyedekbe vágott paradicsomot, félbevágott, kicsumázott paprikát és felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. 
  4. Puhulásig főzzük, közben időnként pótoljuk a vizet. 
  5. Amikor a hús megpuhult elfőzzük róla a vizet, hagyjuk a szaftot besűrűsödni, hozzáöntjük a liszttel elkevert tejfölt, kiforraljuk.
  6. Főtt tésztával (penne, spagetti) vagy rizzsel kínáljuk.









2014. április 5., szombat

TOJÁSHÉJ KÉRDÉS - avagy hogyan lehet szépen megpucolni a főtt tojást?












A tojással kapcsolatban alapvetően egy nagy kérdés foglalkoztatja máig is az emberiséget, nevezetesen az, hogy a tyúk volt előbb vagy a tojás? Ez talán már sosem fog kiderülni. De a másik nagy kérdés, hogy hogyan lehet a tojást szépen megpucolni? Számomra - és gondolom ezzel nem vagyok egyedül - évek óta elég nagy bosszúság, hogy a főtt tojás héja az esetek többségében csak a tojásfehérjével együtt jön le, gyakorlatilag rásül a tojásra és a tojás nagy része elfarigcsálódik, mire sikerül a héjától megszabadítani. Ezen túlmenően elég lehangoló látványt tud nyújtani egy szépen megkomponált hidegtálon vagy a reggeli kolbász mellett is. Próbáltam én már mindenhogyan megoldani ezt a problémát, sok jó tanácsot megfogadtam: tettem sót, olajat, ecetet a főzővízbe, főzés közben megrepesztettem a tojás héját, hideg vízben hagytam kihűlni, a két vége felől törtem fel és úgy kezdtem el meghámozni, de nagyjából mindig hasonló eredményre jutottam és az volt a szomorú tapasztalatom, hogy az egészen friss tojás héját egyáltalán nem lehet szépen leszedni, a kicsit régebbiekét is csak elvétve.

Néhány hete azonban rátaláltam a neten egy biztosnak tűnő módszerre. Gondoltam, na akkor kap még tőlem egy utolsó sanszot a tojáshéj. Azóta már többször kipróbáltam, mind egészen friss, mind pedig kicsit régebbi tojásoknál és nekem mindkét esetben egyformán működött.

Közeleg a húsvét, ilyenkor több főtt tojást fogyasztunk, gondoltam ti is örülnétek neki, ha szépen meghámozott tojást tehetnétek a sonka mellé az asztalra a vendégeknek, locsolóknak és a továbbiakban ezzel az apró fortéllyal már nem okozna bosszúságot a sok kárba veszett alapanyag és a csúnya látvány.

Minden konyhában megtalálható, filléres dologról van szó.
A csodaszer neve: szódabikarbóna.

Igen, szódabikarbónát kell tenni a főzővízbe és a módszer csodálatosan működik, mint ahogy a képeken is láthatjátok a végeredményt.

Próbáljátok ki, remélem nálatok is beválik.


Leírom, hogy én hogyan készítem a főtt tojást, mert minden mozzanat fontos lehet:

  • Annyi hideg vízben felteszem a tojásokat főni, amennyi jól ellepi őket.
  • Amikor a víz elkezd forrni hozzáadok egy mokkáskanálnyi szódabikarbónát.
  • A forrástól számítva 8 percig főzöm a tojásokat (ki hogy szereti ez lehet 6-10 perc).
  • Ha letelt az idő megnyitom a csapot és aládugom az edényt, addig folyatom rá a hideg vizet, amíg a forró víz hidegre ki nem cserélődik.
  • A hideg vízben hagyom állni a tojásokat 5-10 percig, nem tovább, mert akkor visszasülhet rá a héja.
  • A tojások héját óvatosan megtöröm és meghámozom őket.