2019. február 24., vasárnap

Mangó lassi















A varázslatos India még varázslatosabb itala a mangó lassi. Egy joghurt alapú, gyönyörű színű turmix, fantasztikus ízélménnyel. Nyáron a kánikulában, jól behűtve az egyik legjobb frissítő, de én ilyenkor télen is szeretem kortyolgatni. Napsárga színe és az édes mangó zamata mindig eszembe juttatja a napfényes nyári időszakot. Tökéletes reggelire, vacsorára, edzés után. Két érett mangót sikerült vásárolnom, az egyiket a napokban a panna cottához használtam fel, a másikból pedig rögtön tudtam, hogy ez a lassi fog készülni. Aki még nem próbálta, feltétlen kóstolja meg vagy mentse el a receptet nyárra, mert jól fog jönni, mikor csak a hideg nyalánkságokra, italokra vágyunk.

Mangó lassi

Hozzávalók:
2 személyre

  • 1 nagy érett mangó
  • 2,5 dl sűrű (görög) joghurt
  • 1,5-2 dl tej
  • 1 ek cukor vagy méz (vagy ízlés szerint)
  • 1/4 tk kardamompor
  • 4-5 jégkocka (elhagyható)

díszítéshez:

  • pisztácia 
  • sáfrány

Elkészítése:

  1. A mangót felvágjuk, húsát turmixgépbe tesszük.
  2. Hozzáadjuk a joghurtot, tejet, cukrot, kardamomport, a jégkockákkal krémesre keverjük. turmixoljuk.
  3. A mangó lassit poharakba öntjük, jól behűtjük.
  4. Fogyasztás előtt pisztáciával és sáfrányszálakkkal díszítjük.

TIPP: 

Ha nem kapunk igazán érett, zamatos mangót, akkor inkább konzervet használjunk, mert az utóérő, félkemény példány még nem elég édes és mire beérne, addigra belül már gyakran romlik, barnul.




2019. február 23., szombat

Majonézes, zelleres tonhalkrém













Már többször leírtam itt a blogon, hogy sajnos nem vagyok nagy halrajongó, ellenben a konzerv halakat nagyon szeretem. Reggelire, vacsorára, zöldsalátákra téve, kencének elkészítve. A frissen őrölt bors és a citromlé mindegyik kencéből kihagyhatatlan, de most még került bele a pikáns zellerből is. Mivel nagyon apróra van vágva, így szinte nem is érződik ki a krémből az íze, de jót tesz a textúrájának és egy enyhe roppanósságot is adunk ezzel neki. Az aprított zöldfűszerek pedig csak mélyítenek az ízeken. Teljes kiőrlésű pirított bagettel, sok friss zöldséggel és a tetején 1-1 szem kapribogyóval megkoronázva kínáltam. Forró citromos teát kortyolgattunk mellé. 


Majonézes, zelleres tonhalkrém

Hozzávalók:
2 személyre

  • 2 doboz (2x80gr) olívaolajos tonhalkonzerv 
  • 1 kisebb cikk zellergumó
  • 1-2 ek majonéz (vagy ízlés szerint)
  • 1 cs újhagyma
  • 1/2 cs petrezselyem
  • 1 citrom
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. A zellergumót meghámozzuk, lehelet vékony lapocskákra felszeleteljük, majd szintén nagyon apróra felkockázzuk.
  2. A zöldhagymát is megtisztítjuk, zöldjével együtt vékonyan felkarikázzuk, petrezselymet is finomra aprítjuk.
  3. A tonhalkonzervről leöntjük az olajat, csak egy keveset hagyunk rajta.
  4. A halat olajával együtt egy tálkába tesszük, hozzáadjuk a majonézt, felaprított zöldségeket, fűszereket, kevés citromlével meglocsoljuk.
  5. Alaposan összekeverjük, néhány órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízei.
  6. Friss pirítóssal, sok zöldséggel kínáljuk.
  7. Tetejére 1-1 szem kapribogyót is tehetünk.




2019. február 17., vasárnap

Kókusztejes panna cotta mangóval, maracujával
















Ha hétvégére kell egy lenyűgöző és gyors desszert, akkor gyakran esik a választásom az olaszok méltán híres és közkedvelt desszertjére, a sima és bársonyos panna cottára. És nemcsak azért, mert szinte elronthatatlan, de már előző nap is összeállítható. Ha friss gyümölcs kerül rá, - mint most is - akkor azt csak másnap, közvetlen tálalás előtt teszem rá. Az alap nagyon jól variálható, van már néhány panna cotta ötlet a blogon, nekünk mindegyik nagyon ízlett. Most ezzel a kókusztejes, egzotikus gyümölcsös változattal egy kis karibi hangulat is beköltözött néhány órára a konyhámba. Jólesően kanalazgattuk el a fűszeres hús után.     

Kókusztejes panna cotta mangóval, maracujával

Hozzávalók:
3-4 adaghoz

  • 4 dl kókusztej
  • 2 dl habtejszín
  • 5 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
  • 1 tk vanília esszencia (vagy 1 vaníliarúd)
  • 3-3,5 lapzselatin (vagy 3,5-4 gramm porzselatin)
  • csipet só

tetejére:

1 érett mangó
2 maracuja (passiógyümölcs)


Elkészítése:


  1. A lapzselatinokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
  2. Egy lábasba összeöntjük a kókusztejet a tejszínnel, csipet sóval, cukorral együtt forráspontig melegítjük, - de nem forraljuk! - ezalatt a cukor elolvad benne.  
  3. Tűzről lehúzva belekeverjük a vanília esszenciát - vagy a tejes-tejszínes keverékbe belefőzzük a vaníliarudat illetve annak kikapart magjait - hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint, jól elkeverjük benne, hogy teljesen feloldódjon.
  4. Ha langyosra hűlt, poharakba töltjük, 6-8 órára vagy dermedésig hűtőbe tesszük.
  5. Tálalás előtt tetejére friss mangót és maracuját halmozunk.



2019. február 16., szombat

Kólás ragacsos, mázas sült oldalas













Első gondolatra kicsit furcsának tűnhet az egészségtelen, cukros kólában való húspácolás, de ez ne riasszon el senkit a kipróbálásától, mert istenien omlós és puha lesz tőle a hús. Aki szereti az ízekben gazdag húsételeket és kicsit extrémebb ízekre vágyik, annak ez a recept biztosan tetszeni fog. A bepácolt hús egy éjszakát pihen a hűtőben, ezalatt van ideje minden zamatot magába szívni. Az egyszerre édeskés, savanykás, enyhén karamellás íz mellett a csípős, egzotikus, füstölt is ott rejtőzik a felszín alatt. Nem egy diétás fogás, de ennek ellensúlyozására sütőben sült édesburgonyát és sok friss olívaolajos-citromos-balzsamecetes zöldsalátát fogyasztottuk hozzá. Levezetésként jött még egy fenséges egzotikus poharas desszert, aminek majd holnap hozom a receptjét. 


Kólás ragacsos, mázas sült oldalas

Hozzávalók:

  • 1-1,2 kg oldalas
  • 1 kis dobozos (3 dl) kóla 

máz:

  • 1 dl ketchup
  • 1 dl BBQ szósz (elmaradhat, de akkor 2 dl ketchup kell)
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek worchester szósz
  • 2 ek barnacukor vagy méz
  • 1 ek mustár
  • 4 g zúzott fokhagyma
  • diónyi friss reszelt gyömbér
  • 1 tk spanyol füstölt paprika
  • 1 tk chilipehely vagy chiliszósz vagy valamilyen csípős szósz (ízlés szerint lehet több is)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk citromlé
  • 1 tk őrölt bors
  • 1/2 tk só

Elkészítése:

  1. A húst megmossuk, leszárítjuk, feldaraboljuk, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.
  2. Egy mélyebb tálba tesszük.
  3. A máz hozzávalóit összekeverjük, ráöntjük a húsra, alaposan átforgatjuk.
  4. Ráöntjük a kólát.
  5. Letakarva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
  6. A húst kivesszük a kólás pácból, tepsibe tesszük, kevés vizet aláöntve, fólia alatt 180°C-on puhára pároljuk (kb 1,5-2 óra), közben egyszer megforgatjuk.
  7. A páclevet egy edénybe átöntjük és sűrű, máz állagúra beforraljuk.
  8. A puha húst bekenjük a mázzal, fólia nélkül további 20-30 percre visszatoljuk a sütőbe, míg szép illatosra, ragacsosra sül.
  9. Burgonyával, burgonyapürével, vajas tört burgonyával, salátával kínáljuk.



2019. február 10., vasárnap

Rizskoch (rizskók, rizsfelfújt)















Gyerekkori kedvenc, szerintem mindenki ismeri. Sokunknak menzás élmény, de a szerencsésebbeknek a nagyi készítette. Gyors, olcsó, tartalmas fogás. Nálunk ma a csülkös bableves után volt desszert, a laktató első fogás után bizony már egy kisebb adag is elégségesnek bizonyult belőle.

Rizskoch (rizskók, rizsfelfújt)

Hozzávalók:
6-8 adaghoz
tepsi mérete nálam: 25x18x5,5 cm

  • 35 dkg kerekszemű rizs (pl. arborio)
  • 5 dl víz
  • 7 dl tej
  • 4 tojás
  • 5 dkg puha vaj 
  • 15 dkg cukor
  • 2 cs bourbon vaníliás cukor (vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje)
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A rizst lábasba tesszük, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a csipet sót, lefedve, - időnként megkevergetve - addig főzzük, míg az összes vizet magába nem szívja.
  2. Hozzáöntjük a hideg tejet, kis lángon, fedő alatt, többször megkevergetve puhára főzzük.
  3. Hozzáreszeljük a citromhéjat.
  4. Kicsit állni hagyjuk.
  5. A tojássárgákat habosra keverjük a cukrokkal (vaníliarúd belsejével) és a puha vajjal.
  6. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
  7. A cukros-vajas tojássárgákat belekeverjük a rizsbe, majd a tojásfehérjét is óvatosan hozzáforgatjuk.
  8. Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett vagy sűtőpapírral kibélelt kisebb tepsibe öntjük.
  9. 180°C-os sütőben kb 45-50 perc alatt (sütőfüggő!) addig sütjük, míg a teteje szép aranybarna lesz.
  10. Várjuk meg, míg legalább langyosra hűl, csak akkor lehet szépen szeletelni.
  11. Lekvárral, szörppel, málnaöntettel, csoki,- vagy vaníliaszósszal kínálhatjuk. 
(Nekem most málnalekvárom volt itthon, amit kevés vízzel és citromlével felfőztem, azt kínáltam hozzá.)

 TIPP:

aki szereti, mazsolát, csipet fahéjat is keverhet bele.

Inspiráció: innen