Ki tudna ellenállni a nyári zamatos gyümölcsökből készült édességeknek? Olyan hamar vége a szezonnak, hogy ideje volt már sütnöm egy nagy tálca süteményt. Mivel lassan leérőben van a meggy, így ebből készült a ma délutáni desszert. Nagyon finom, puha, omlós tésztájú, ízletes süti, amely a selymes vanília puding és nem túl savanykás meggy összeházasításából született. Szezonon kívül befőttel is elkészíthető, de én akár ribizlivel, barackkal, szederrel is el tudom képzelni. Nem egy bonyolult süti, kezdők is elkészíthetik, szinte csak a tepsibe kell "dobálni" mindent. Én most csak fél adagot készítettem, de a receptben a teljes mennyiséget írom le.
Pudingos meggyes süti
kb 20x30 cm-es tepsihez
Hozzávalók:
tészta:
- 4 tojás
- 26 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 dl étolaj
- 2 dl langyos víz
- 26 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- csipet só
valamint:
- 70 dkg kimagozott meggy
- kevés liszt
- 1 tasak (40 gr) vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 2 ek cukor
Elkészítése:
- A puding főzésével kezdjük: a pudingport elkeverjük a cukorral, kevés hideg tejet hozzáadva - amit a 4 dl-ből veszünk el - csomómentesre keverjük.
- A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a pudingport, sűrűsödésig főzzük. (1-2 perc)
- Kicsit félretesszük hűlni, tetejét folpackkal letakarjuk, hogy ne bőrösödjön.
- A tojást kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vizet, olajat, tovább keverjük, beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet, csipet sót.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a masszát.
- A meggyszemeket lisztbe mártjuk - így nem süllyed le a tészta aljára - megszórjuk vele a masszát, a pudingot foltokban rákanalazzuk.
- Előmelegített 180°C-os sütőben kb 20-25 perc alatt készre sütjük. (tűpróba!)
- Kockákra vágva tálaljuk, tetejét meghintjük porcukorral.
Recept: FB, Alexandra Klakla