2021. július 25., vasárnap

Pudingos meggyes süti

 












Ki tudna ellenállni a nyári zamatos gyümölcsökből készült édességeknek? Olyan hamar vége a szezonnak, hogy ideje volt már sütnöm egy nagy tálca süteményt. Mivel lassan leérőben van a meggy, így ebből készült a ma délutáni desszert. Nagyon finom, puha, omlós tésztájú, ízletes süti, amely a selymes vanília puding és nem túl savanykás meggy összeházasításából született. Szezonon kívül befőttel is elkészíthető, de én akár ribizlivel, barackkal, szederrel is el tudom képzelni. Nem egy bonyolult süti, kezdők is elkészíthetik, szinte csak a tepsibe kell "dobálni" mindent. Én most csak fél adagot készítettem, de a receptben a teljes mennyiséget írom le.        


Pudingos meggyes süti

kb 20x30 cm-es tepsihez 


Hozzávalók:

tészta:


  • 4 tojás
  • 26 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 dl étolaj
  • 2 dl langyos víz
  • 26 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • csipet só


valamint:


  • 70 dkg kimagozott meggy
  • kevés liszt
  • 1 tasak (40 gr) vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 2 ek cukor

Elkészítése:


  1. A puding főzésével kezdjük: a pudingport elkeverjük a cukorral, kevés hideg tejet hozzáadva - amit a 4 dl-ből veszünk el - csomómentesre keverjük.
  2. A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a pudingport, sűrűsödésig főzzük. (1-2 perc)
  3. Kicsit félretesszük hűlni, tetejét folpackkal letakarjuk, hogy ne bőrösödjön. 
  4. A tojást kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vizet, olajat, tovább keverjük, beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet, csipet sót.
  5. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a masszát.
  6. A meggyszemeket lisztbe mártjuk - így nem süllyed le a tészta aljára - megszórjuk vele a masszát, a pudingot foltokban rákanalazzuk.
  7. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 20-25 perc alatt készre sütjük. (tűpróba!)
  8. Kockákra vágva tálaljuk, tetejét meghintjük porcukorral.  
Recept: FB, Alexandra Klakla 



2021. július 18., vasárnap

Zsírban sült csirkemáj

 















Amikor végképp kifogyok a reggeli és/vagy vacsora ötletekből, mert már unalmas a felvágott, kolbász, virsli, akkor előveszem a tarsolyomból ezt a receptet. A csirkemájat általában mindenki szereti. Hagymás zsírban lesütve, kifagyasztva remek étel, akár télen, akár nyáron. Most is készült belőle egy adag, hogy a hétvégén kicsit változatosabb legyen a nap első étkezése. Télen általában lilahagymával és gőzölgő forró teával kerül terítékre, de ilyenkor nyáron pirítósra vagy puha kenyérre kenve zamatos paradicsommal, enyhén csípős paprikával, zsenge újhagymával vagy jól behűtött kovászos uborkával szoktam fogyasztani. Nagyságrendekkel jobb, mint a bolti májkrém és garantáltan adalékmentes is. Van, aki kicsit áttöri a májat, hogy könnyebb legyen a kenyérre kenni, de én így darabosabban szeretem. Hűtőben tárolva több napig is eláll, már ha el nem fogy azonnal.       


Zsírban sült csirkemáj

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj
  • kb 20-25 dkg zsír (kacsa vagy liba, nálam sertés)
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 4-5 g fokhagyma

tetejére:

  • pirospaprika
  • chilipehely (opcionális)
  • bors

Elkészítése:

  1. A májat megtisztítjuk az erektől, inaktól, hártyáktól, tetszés szerinti méretűre vágjuk (ha kisebbek, én csak félbe szoktam, de lehet negyedelni vagy csíkozni is).
  2. Felolvasztjuk a zsírt, felhevítjük, beletesszük a májat. (olyan edényt válasszunk, hogy a máj jól el tudjon merülni a zsírban)
  3. A zsíradék ne legyen túlságosan forró, mert a máj hamar kiszárad és keserűvé válik, ha meg nem elég meleg a belseje nyers marad.
  4. Néhány perc alatt átsütjük, egyszer megfordítjuk, akkor jó ha belül enyhén rózsaszínes marad.
  5. A májakat kiszedjük, a zsírt finom szűrőn átszűrjük.
  6. Az átszűrt zsírt visszetesszük egy tiszta edénybe a tűzre, hozzáadjuk a szálasra vágott vöröshagymát, fokhagymát, csipet sót, kis lángon addig főzzük, míg a májból kisült nedvesség elpárolog belőle (kb 10-15 perc) és csak tisztán a zsír marad.
  7. A májat zárható tetejű üveg(edény)be tesszük, rászűrjük a kissé kihűlt zsírt úgy, hogy teljesen ellepje.
  8. Hűtőbe téve kifagyasztjuk.
  9. Fogyasztás előtt 1/2 órával vegyük ki, hogy a zsiradék kicsit felengedjen.
  10. Tálalásnál tetejét meghintjük pirospaprikával, (chilipehellyel) tekerésnyi borsot és még picike sót is hinthetünk rá.