A Flaugnarde (ejtsd: flonyárd) egy olyan gyümölcsös francia desszert, mely nagyon hasonlít a clafoutis-ra, (ejtsd: klafuti - mely egy tejsodószerű sült pite) a kettő között csak annyi a különbség, hogy a clafoutishoz csak cseresznyét - eredetileg magozatlan fekete cseresznyét - használnak, minden, ami bármilyen más gyümölccsel készül, az flaugnarde. A flaugnarde a "fleunhe" szóból származik, melynek jelentése: lágy, puha. És valóban egy könnyű, nem túl édes, jól variálható felfújt, pudingos, flan-állaggal, mely tökéletes befejezése lehet egy étkezésnek. Sütéskor a tészta széle megemelkedik, felfújódik, aranybarna kéreg képződik rajta, ezért mélyebb sütőedénybe süssük, nehogy kifusson. Lehetőleg keményebb, friss gyümölcsöt használjunk, mert a fagyasztott túl sok levet ereszt, eláztatja a tésztát. Annyira egyszerű, hogy a konyhában kevésbé járatos személyek is bátran nekiállhatnak, mert a hangzatos név ellenére is rendkívül könnyű az elkészítése.
Nektarinos-málnás Flaugnarde
Hozzávalók:
22-23 cm-es formához
- 4 közepes nektarin
- 15-20 dkg málna
- 8 dkg liszt
- 2 ek cukor
- 3 tojás
- 3 dl tej
- 1 tk vanília kivonat
- csipet só
tetejére:
- porcukor
sütőtál kikenéséhez:
- vaj
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra
- A nektarint kimagozzuk, felkockázzuk.
- A sütőtálat vékonyan kivajazzuk, elosztjuk az alján a gyümölcsöket.
- A tejet elkeverjük a tojásokkal és a vanília kivonattal.
- Összekeverjük a száraz anyagokat: az átszitált liszthez adjuk a csipet sót, cukrot, hozzáöntjük a tojásos tejet, (nedves anyagokat) simára dolgozzuk.
- Ráöntjük a gyümölcsökre a tésztát, betoljuk a sütőbe, 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük. (sütőfüggő - tűpróba! )
- Porcukorral meghintve kínáljuk.
- Hidegen és melegen is finom.
TIPP: 1 gombóc fagyit is kínálhatunk mellé.