2017. március 31., péntek

"Tavaszi kert" répatorta













Húsvétkor kihagyhatatlan az édességek sorából egy finom répatorta. Azoknak is ajánlom akik nem kedvelik annyira ezt a zöldségfélét, mert igazi kora tavaszi vitamin forrás, egyáltalán nincs tömény répa íze és az elkészítése is nagyon egyszerű. Bizonyára mindenkinek meg van a kedvenc receptje, hisz ez is olyan desszert, mely jól variálható. Sok olyan leírással találkoztam a neten, ahol a tésztájába kókuszt és ananászt vagy almát is kevernek, hogy jó szaftos legyen, de nekem ez az egyszerű Rachel Allen recept évek óta a megunhatatlan kedvenc. Ha már répatortáról van szó, akkor én szeretem, ha az adott zöldség íze érződik inkább és nem nyomják el azt más, eltérő ízvilágú összetevők, viszont a dió tényleg remek párost alkot vele. Én most egy formabontó, tavaszi répás kertre hasonlító tortát készítettem saját gyártású marcipán répácskákkal, a földet keserű kakaóporral mintáztam. A torta hagyományos kerek formában is elkészíthető.


"Tavaszi kert" répatorta

Hozzávalók:
20-22 cm-es tortaformához vagy 
20x20 cm-es sütőtálhoz


torta:

  • 30 dkg sárgarépa (tisztán mérve)
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor (nálam fele barnacukor)
  • 140 ml olaj
  • 7,5 dkg dió
  • 10 dkg mazsola (opcionális)
  • 17,5 dkg liszt
  • 1,5 kk sütőpor
  • 0,5 kk szódabikarbóna
  • 1 kk őrölt fahéj
  • csipet só

máz:

  • 20 dkg mascarpone
  • 5 dkg porcukor
  • 1 narancs reszelt héja

Elkészítése:
  1. A megpucolt sárgarépát lereszeljük, a diót durvára aprítjuk.
  2. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  3. Egy tálban habverővel jól kikeverjük a tojásokat a cukorral, ha már kifehéredett hozzáadjuk a répát, olajat, diót, mazsolát.
  4. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat.
  5. Összevegyítjük a két tál tartalmát és sütőpapírral bélelt formába öntjük. (így könnyebb lesz kiemelni a formából a tésztát, különösen a kocka forma sütése esetén)
  6. Kb 35-40 perc alatt (sütőfüggő!) készre sütjük. (tűpróba!)
  7. Rácsra téve teljesen kihűtjük a tortát.
  8. Közben elkészítjük a mázat: a lágy mascarponét kikeverjük a cukorral és a reszelt narancshéjjal, egyenletesen elkenjük a torta tetején.
  9. Díszíthetjük marcipán figurákkal is.

TIPPEK: 

- a répa legyen lédús, mert akkor nem szárad ki a tészta.
- a répát nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, így nem enged levet.
- tegyünk bele barnacukrot is, attól enyhén karamellás ízű lesz a sütemény.
- a mascarponét lazíthatjuk 2-2,5 dl felvert tejszínnel, lazább és kiadósabb lesz a máz.







2017. március 30., csütörtök

Copfos mákos kalácskoszorú















Szeretjük a kalácsot, mert puha, foszlós, ünnepi hangulatot áraszt, mert gyerekkori emlékeket idéz és mert sokféle módon variálható benne töltelék. Tulajdonképpen egy fonott kalácsot készítettem, ami nem hagyományosan van megfonva, mert szerettem volna a külsejét is ünnepi díszbe öltöztetni. Higgyétek el nem nehezebb ezt a jellegzetes copfos fonást elkészíteni, mint pl. a hatos fonást. Igaz, kicsit időigényesebb, de ez a kalács biztosan egyedi darab lesz majd az ünnepi asztalon. Én most mákkal töltöttem, de túrósan, diósan vagy sós változatban is nagyon finom. A sonkához töltetlenül kínáljuk, töltve pedig desszertként fogyaszthatjuk. Az ünnepre készülve érdemes elkészíteni és meglepni vele a locsolkodókat vagy a családot.


Copfos mákos kalácskoszorú

tészta:


  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás (2 egész + 1 tojásfehérje)
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg sertészsír
  • 1 vaníliás cukor
  • csipet só

teteje megkenéséhez:


  • 1 tojássárgája 
  • kevéske tej

mák töltelék:


  • 15 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet őrölt fahéj
  • néhány evőkanál forró tej
  • 1 ek lekvár 

Elkészítése:

  1. Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, az egész cukor mennyiségéből veszünk el hozzá 1 teáskanállal. 
  2. Közben elkészítjük a tölteléket: a darált mákot összekeverjük a cukrokkal, reszelt citromhéjjal, fahéjjal, lekvárral, apránként annyi forró tejet adunk hozzá, amennyitől kenhető állagúvá válik, de nem hígul el. (kb 5-7 ek)
  3. A 2 egész tojást + 1 tojásfehérjét habosra keverjük a többi cukorral és a vaníliás cukorral.
  4. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a csipet sót, hozzáadjuk a cukros tojást, felfuttatott élesztőt és a puha zsírt.
  5. Tésztát gyúrunk, megdagasztjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  6. Lisztezett felületen téglalap alakúra (30 cm magas / 33 cm széles) nyújtjuk a tésztát.
  7. A tészta alsó felét 1 centiméterenként csíkokra vágjuk, 3 szálanként összefonjuk. 
  8. A tészta felső részén egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket, majd fentről hajtogatva elkezdjük összetekerni a tésztát, mint a bejglit szokás.
  9. Addig tekerjük, míg elérünk a fonott részhez.
  10. A fonatokat ráhajtogatjuk tésztatekercsre, ügyelve arra, hogy a fonatok vége a tésztatekercs alja alá kerüljön, így nem tudnak majd sütésnél "összeugrani".
  11. A tésztát koszorúvá formázzuk, sütőpapíros tepsire téve, letakarva kelni hagyjuk, míg bemelegszik a sütő.
  12. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  13. A megkelt tésztát lekenjük 1 tojássárgája + kevéske tej keverékével.
  14. Kicsit megszurkáljuk, hogy süléskor távozhasson belőle a gőz, ne repedjen meg.
  15. Kb 30-35 perc alatt (sütőfüggő!) szép pirosas barnára sütjük.      


Inspiráció



2017. március 22., szerda

Tavaszi vitaminos tojáskrém












Egy klasszikus kenőke, mely ezerféleképpen variálható. Nálunk nem csak húsvétkor, hanem az év bármely szakában közkedvelt reggeli vagy vacsora étel. Ha szinte üres a hűtő, tojás akkor is akad otthon mindenkinél, némi zöldség, pár szelet pirítós és máris elkészült a fehérjedús, tápláló, energiát adó harapnivaló. Most a zöldséget nem kísérőnek kínáltam mellé, hanem a harmat zsenge újhagyma és a harsogóan ropogós piros retek magába a krémbe került bele. Mi a frissen kisült medvehagymás gyökérkenyérre kenve ettük, de pirított zsemleszeletekre vagy kiflikarikákra kenve még vendégvárónak is igen kitűnő.   


Tavaszi vitaminos tojáskrém

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 8 dkg puha vaj
  • 2 ek sűrű tejföl
  • 2 tk mustár
  • 1 késhegynyi őrölt fehérbors
  • 1 cs piros retek
  • 1 cs újhagyma
  • csipetnyi pirospaprika

Elkészítése:

  1. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, kihűtjük, meghámozzuk, majd finom reszelőn lereszeljük.
  2. Amíg a tojások főnek, a vajat habosra keverjük a tejföllel, mustárral, fűszerekkel.
  3. A retket és a zöldhagymát megtisztítjuk, előbbit a reszelő durva fokán lereszeljük, a hagymát vékony karikákra vágjuk.
  4. A reszelt tojást összekeverjük a fűszeres vajjal, hozzáadjuk a retket és a hagymát.
  5. Az egészet alaposan összedolgozzuk.
  6. Lefedve hűtőbe tesszük néhány órára, hogy az ízek kiteljesedjenek.
  7. Pirított zsemle vagy kifliszeletekre kenve fogyasztjuk.    






2017. március 21., kedd

Medvehagymás gyökérkenyér












Gyakran és már elég régóta sütöm ezt a rusztikusan kinéző, istenien ropogós kérgű, de puha bélzetű kenyeret, nem is tudom miért nem került fel eddig a blogra. Most pótolom a mulasztást és mivel ismét itt a medvehagyma szezon, így ma az is került bele. Gyakorlatilag 5 perc munka van vele, viszont lassú kelesztéssel készül, így bizony ki kell várni az időt a megfelelő eredmény eléréséhez. Én mindig előző este készítem el a tésztát és rögtön egy zárható fedelű műanyag dobozban dolgozom össze az alapanyagokat, így nem kell még egy külön edényt összekoszolni hozzá. Készítettem már sima lisztből, kenyérlisztből és keverve is, de az a tapasztalatom, - és a család véleménye is- hogy akkor a legfinomabb ízű, ha csak kenyérlisztet használok. Tölthetjük bármivel, amit szeretünk, pl: olajbogyóval, aszalt paradicsommal, pirított hagymával, zöld fűszerekkel, különböző magvakkal, dióval is, de ha csak a töltetlen alap változatot készítjük el, azért is rajongani fognak, akik megkóstolják. Frissen, langymelegen, jó ropogósan fogyasztva az igazi.      


Medvehagymás gyökérkenyér
2 darab


Hozzávalók:


  • 50 dkg BL80 kenyérliszt (lehet sima (BL-55) liszt is vagy vegyesen 1/2-1/2 arányban)
  • 5 gramm(!) porélesztő (vagy 20 gramm friss)
  • 2 tk só (kb 12-16 gramm, ízlés szerint)
  • 1 kk cukor
  • 1-2 ek olívaolaj
  • 4 dl langyos víz
  • 10-12 medvehagyma levél 

Elkészítése:



  1. Egy mély tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, porélesztőt, cukrot és az olívaolajat.
  2. A vizet is hozzáöntjük, de egy keveset visszatartunk belőle, lehet, hogy nem fog kelleni az egész, annyit öntünk hozzá, hogy elkeverve a lisztszemek mindenütt jól átnedvesedjenek, ne legyen benne száraz rész.
  3. Sűrű, ragacsos, galuskaszerű tésztát kapunk, amit nem kell kidolgozni.
  4. Letakarva, huzatmentes helyen - én a hideg sütőbe szoktam betenni - 10-12 órát kelesztjük.
  5. A tésztát alaposan lisztezett felületre öntjük, a tetejét is jócskán meglisztezzük, mert nagyon ragad, nehéz vele dolgozni, kicsit átgyúrjuk, majd ketté osztjuk.
  6. Mindkét darab tésztát kézzel téglalap alakúra egyengetjük, megszórjuk a felcsíkozott medvehagymával.
  7. A téglalap sarkait behajtogatjuk a tészta közepe felé, majd hosszabbik felénél feltekerjük, mint a bejglit szokás.
  8. A két végét ellentétes irányba néhányszor megcsavarjuk, ekkor kapja meg jellegzetes formáját, amit hagyhatunk csak egyenesen is vagy gyökérszerűen girbe-gurbára formázzuk.
  9. Óvatosan átemeljük szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire, letakarva addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik.
  10. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra.
  11. Amikor a sütő bemelegedett betoljuk a tepsit és a sütő aljába 5-6 darab nagyobb jégkockát dobunk, hogy gőz keletkezzen és a párában szépen feljöjjenek a kenyerek.
  12. A sütési idő kb 40-50 perc, de sütőfüggő! 
  13. Félidőben nézzünk rá és ha nagyon pirulna a külseje, akkor mérsékeljük a tüzet 190-200°C-ra.
  14. Rácsra tesszük, tetejét megspricceljük kevés hideg vízzel, hogy még ropogósabb legyen, hagyjuk langyosra hűlni.





2017. március 17., péntek

Citromkrémes virágok















Még pont egy hónap és viharos gyorsasággal érkezik is a húsvét. Lassan kezdem számba venni, hogy milyen édességek kerüljenek majd a finom ízes sonka mellé az ünnepi asztalra. Idén kicsit újítani is szeretnék, elképzeléseim már vannak, aztán, hogy mi valósul meg belőlük, az közvetlen az ünnepek előtt fog kiderülni, mikor véglegesen összeállt a menüsor. Húsvéti desszert ötletként hozom ezeket a mutatós kis virágkosárkákat, melyeket én most fanyar citromkrémmel töltöttem - még a napokban sikerült meyer citromot vásárolnom - de akár mogyorókrémmel, lekvárral is elkészíthető, ha valakinek nincs kedve a citromkrémmel foglalatoskodni, bár szerintem nagy hiba lenne kihagyni, mert annyira finom. Apró, falatnyi kis ízbombák és ráadásul nagyon mutatósak is. Kicsit pepecselős, de mindenképpen megéri a fáradozást. Elkészítésnél ügyeljünk arra, hogy a már kiszaggatott tésztát kisebb átmérőjű, nem túl mély lyukú muffin formába tegyük, különben nem tartja meg majd a formáját. Nekem nem volt megfelelő méretű muffin tepsim, ezért kosárka formákba nyomkodtam a tésztát és így még a külseje is szép mintát kapott. Meyer citrom helyett sima citromból is elkészíthető.      

Citromkrémes virágok

Hozzávalók:
kb 25-30 db-hoz

tészta:
  • 20 dkg liszt
  • 12,5 dkg hideg vaj (nem margarin!)
  • 60 ml hideg (jeges) víz
  • 1 tk porcukor
  • csipet só

citromkrém:
  • 3 meyer citrom 
  • 20-25 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj(!)
  • 4 nagy tojás
  • csipet só
A lemon curd (angol citromkrém) receptje ITT található.







szóráshoz:

  • porcukor


Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A liszthez hozzáadjuk a cukrot és a sót, a felkockázott hideg vajjal gyorsan összemorzsoljuk  - vagy késes aprítógépben összedolgozzuk - hozzáadjuk a vizet, tésztává gyúrjuk.
  3. A  tésztagombócot fóliába csomagoljuk, legalább 2 óra hosszára hűtőbe tesszük.
  4. Lisztezett felületen kb 3 mm vastagra kinyújtjuk, virág alakú kiszúróval kiszaggatjuk, a leeső tésztarészeket újra gyúrjuk és szaggatjuk.
  5. Vajazott, lisztezett muffin forma mélyedéseibe igazítjuk a tésztát, alját villával megszurkáljuk.
  6. A virágokra egyenként méretre vágott sütőpapírt terítünk, majd szárazbabot, lencsét vagy sütőgolyót szórunk az üregükbe és kb 10 perc alatt így, "vakon" sütjük a tésztát. Erre azért van szükség, hogy a tészta alja ne púposodjon fel sütés közben, mert akkor nem fog beleférni a krém.
  7. A "nehezéket" sütőpapírostól eltávolítjuk és további 5-8 percre - sütőfüggő!- visszatoljuk a tésztát, hogy át tudjon sülni.
  8. Ne süssük túl, szép világos maradjon!
  9. Sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni!
  10. Közben elkészítjük a krémet, kihűtjük.
  11. A tésztakosarakat porcukorral meghintjük, beletöltjük a citromkrémet.






2017. március 14., kedd

Krémes szószban sült karfiol baconnal, cheddarral











Lassan érkeznek a tavaszi zsengék, és a téli, laktatóbb ételek után időnként jól esik már egy-egy húsmentes fogás is. A hófehér karfiol egész barátságos áron kapható, így vettem egy szép nagy fejet a napokban, "majd lesz belőle valami" alapon. Szeretem minden formájában, levesnek, rántva, krémnek kenyérre kenve, pirított morzsával megszórva, de még pogácsának kisütve is. A  karfiol kissé jellegtelen ízét karakteres ízek hozzáadásával lehet ellensúlyozni, így most egy olyan egytálétel készült belőle nálam, amely bizony nem nélkülözi a finom alapanyagokat. Először krémes sajtszószban megsütjük a zöldséget, majd ráolvasztjuk a sajtot és ropogósra sült szalonnával, zsenge snidlinggel meghintve tesszük ellenállhatatlanná. Annak ellenére, hogy húsmentes, mégis nagyon laktató, önálló fogás.
   
Krémes szószban sült karfiol baconnal, cheddarral

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiol
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 dl habtejszín
  • 2 dkg olvasztott vaj (nem margarin!)
  • 4-5 szelet bacon
  • 15 dkg cheddar sajt
  • 1 cs snidling
  • bors

Elkészítése:

  1. A karfiolt rózsáira szedjük, enyhén sós, lobogó vízben majdnem puhára főzzük.
  2. Leszűrjük, lecsepegtetjük.
  3. Egy edényben összeöntjük a tejfölt a tejszínnel és az olvasztott vajjal, belereszeljük a sajt felét, hozzáadunk 2-3 evőkanálnyi apróra vágott snidlinget, sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük.
  4. A tejfölös szószt ráöntjük a főtt karfiolra, óvatosan átkeverjük, hogy mindenhol bevonja a mártás a zöldségeket.
  5. Enyhén kivajazott sütőtálba simítjuk.
  6. Előmelegített 180°C-os sütőben addig sütjük, míg a karfiol felszívja a mártást.
  7. Ráreszeljük a maradék sajtot és visszatoljuk annyi időre a sütőbe, míg ráolvad a tetejére.
  8. Közben felcsíkozzuk a bacont és kevés olajon pörcösre sütjük.
  9. A sajtos karfiolt megszórjuk a szalonnapörccel, meghintjük apróra vágott snidlinggel.
  10. Azonnal, forrón tálaljuk.    




2017. március 2., csütörtök

Fokhagymás csomó











Annyira finomak ezek a falatnyi sós péksütemények. Pihe-puha tésztájukat a sütés után tetejükre kent fűszeres, aromás olvasztott vaj teszi tökéletessé. Ahogy ráolvad a frissen kisült tészta tetejére, mennyei illatokat árasztva és felébresztve az érzékszerveinket, az leírhatatlan. Nem a gyorsan elkészülő kategória, de a képzeletbeli kedvencek listájára azonnal felkerült nálam. Az alapja egy egyszerű pizza tészta, amit ha házilag készítünk, - mint most én is - bizony kicsit időigényes, de szerintem kész bolti tésztával is remekül működik. Mi csak magában ettük egy csupor tej kíséretében, de sonkával, szalámival, sajttal talán még finomabb.

Fokhagymás csomó
kb 30-40 db-hoz 

Hozzávalók:

tészta:


  • 70 dkg liszt (nálam pizza liszt)
  • 415 ml meleg víz
  • 17 gramm száraz élesztő
  • 60 ml olívaolaj
  • 1,5 dkg cukor
  • 5 gr só

fokhagymás-petrezselymes vaj:


  • 2 ek olívaolaj
  • 3 dkg olvasztott vaj (nem margarin!)
  • 4 g zúzott fokhagyma
  • 1 cs petrezselyem
  • csipet só

Elkészítése:


  1. Az meleg vizet összekeverjük az olívaolajjal, cukorral, beleszórjuk az élesztőt, megkeverjük és felfuttatjuk.
  2. A liszthez hozzáadjuk a sót, deszkára szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, amelybe beleöntjük a felfuttatott élesztőt.
  3. Egy villa segítségével, belülről körkörösen haladva a folyadékba beledolgozzuk a lisztet.
  4. Mikor a tészta összeállt megdagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, - elfelezzük, így könnyebb vele dolgozni - kb 1/2 cm vastagra kinyújtjuk.
  6. Tésztacsíkokat vágunk belőle, megsodorjuk, csomót kötünk rájuk.
  7. Sütőpapíros tepsibe tesszük, helyet hagyva közöttük, mert sütés közben még nőni fognak.
  8. Letakarva újra kelesztjük, amíg bemelegszik a sütő. 
  9. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
  10. A csomókat kb 12-15 perc alatt megsütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!)   
  11. Még forrón lekenjük a fokhagymás petrezselymes vajjal, melyhez összeolvasztjuk az olívaolajat a vajjal, belekeverjük a zúzott fokhagymát és finomra vágott petrezselymet, sózzuk.


Forrás: itt