Húsvétkor kihagyhatatlan az édességek sorából egy finom répatorta. Azoknak is ajánlom akik nem kedvelik annyira ezt a zöldségfélét, mert igazi kora tavaszi vitamin forrás, egyáltalán nincs tömény répa íze és az elkészítése is nagyon egyszerű. Bizonyára mindenkinek meg van a kedvenc receptje, hisz ez is olyan desszert, mely jól variálható. Sok olyan leírással találkoztam a neten, ahol a tésztájába kókuszt és ananászt vagy almát is kevernek, hogy jó szaftos legyen, de nekem ez az egyszerű Rachel Allen recept évek óta a megunhatatlan kedvenc. Ha már répatortáról van szó, akkor én szeretem, ha az adott zöldség íze érződik inkább és nem nyomják el azt más, eltérő ízvilágú összetevők, viszont a dió tényleg remek párost alkot vele. Én most egy formabontó, tavaszi répás kertre hasonlító tortát készítettem saját gyártású marcipán répácskákkal, a földet keserű kakaóporral mintáztam. A torta hagyományos kerek formában is elkészíthető.
"Tavaszi kert" répatorta
Hozzávalók:
20-22 cm-es tortaformához vagy
20x20 cm-es sütőtálhoz
torta:
- 30 dkg sárgarépa (tisztán mérve)
- 2 tojás
- 15 dkg cukor (nálam fele barnacukor)
- 140 ml olaj
- 7,5 dkg dió
- 10 dkg mazsola (opcionális)
- 17,5 dkg liszt
- 1,5 kk sütőpor
- 0,5 kk szódabikarbóna
- 1 kk őrölt fahéj
- csipet só
máz:
- 20 dkg mascarpone
- 5 dkg porcukor
- 1 narancs reszelt héja
Elkészítése:
- A megpucolt sárgarépát lereszeljük, a diót durvára aprítjuk.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- Egy tálban habverővel jól kikeverjük a tojásokat a cukorral, ha már kifehéredett hozzáadjuk a répát, olajat, diót, mazsolát.
- Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat.
- Összevegyítjük a két tál tartalmát és sütőpapírral bélelt formába öntjük. (így könnyebb lesz kiemelni a formából a tésztát, különösen a kocka forma sütése esetén)
- Kb 35-40 perc alatt (sütőfüggő!) készre sütjük. (tűpróba!)
- Rácsra téve teljesen kihűtjük a tortát.
- Közben elkészítjük a mázat: a lágy mascarponét kikeverjük a cukorral és a reszelt narancshéjjal, egyenletesen elkenjük a torta tetején.
- Díszíthetjük marcipán figurákkal is.
TIPPEK:
- a répa legyen lédús, mert akkor nem szárad ki a tészta.
- a répát nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, így nem enged levet.
- tegyünk bele barnacukrot is, attól enyhén karamellás ízű lesz a sütemény.
- a mascarponét lazíthatjuk 2-2,5 dl felvert tejszínnel, lazább és kiadósabb lesz a máz.