Van nekem egy nagy becsben tartott szakácskönyvem, a Váncza-féle süteményes könyv: A mi süteményes könyvünk. Szerintem páratlan a maga nemében, igazi békebeli, nosztalgikus sütirecepteket tartalmaz. Először 1936-ban adták ki, de azóta is töretlen a népszerűsége. Nagyon szeretem lapozgatni, patinás a külseje, belseje. 465 remek recept leírása szerepel benne, melyeket a kézzel rajzolt sütemény-képek tesznek egészen egyedivé. Ezt a sütit minden évben elsőként sütöm meg belőle, mikor már érik a sárgabarack. A korszerűség jegyében csak annyit változtattam rajta, hogy a tetejét sima kristálycukor helyett fahéjas barna cukorral szórtam meg, mely talán még egy szinttel megemelte az amúgy is pompás süti élvezeti értékét.
Elkészítési idő: 45 perc
Baracklepény
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 3 tojás
- 18 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 12 dkg kristálycukor
- 1 cs vaníliáscukor
- 1 cs sütőpor
- 1-1,25 kg nem túl érett sárgabarack
Elkészítése:
- A porcukrot a vajjal és a tojások sárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
- Közepes méretű vajazott-lisztezett tepsibe öntjük a tésztát és a tetejét kirakjuk a meghámozott, félbevágott sárgabarackokkal, melyet megszórunk a 12 dkg cukor és 1 csomag vaníliáscukor keverékével.
- Előmelegített sütőben közepes tűznél kb 30 percig sütjük tűpróbáig.
- Kihűlés után négyzetes darabokra vágjuk.