2011. október 9., vasárnap

Nutella házilag









Kicsik és nagyok számára is ellenállhatatlan finomság a mogyorókrém.
Kukkants be a Büfé-be, megtudhatod hogyan készül házilag.






2011. október 5., szerda

Kókuszos sütőtök golyók




Imádom az aranyló sütőtököt, amikor a sütőből kivéve az illata belengi az egész házat. Nem csak fejedelmi őszi csemege, de jó kis vitamin forrás is. Ha megsütve már unjuk egy kicsit, készíthetünk belőle falatnyi golyócskákat. A kókusz-narancs-dió összhangja teszi ellenállhatatlanná. A gyerekek is imádni fogják.  

Elkészítési idő:  60 perc

Kókuszos sütőtök golyók

Hozzávalók:

  • 50 dkg sült sütőtök
  • 20 dkg darált keksz
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg darált dió
  • kókuszreszelék

Elkészítése:

  1. A sütőtököt megsütjük, ha kihűlt pépesítjük.
  2. Hozzáadjuk a darált kekszet, cukrot, a narancs reszelt héját és levét, darált diót.
  3. Golyókat formálunk belőle, majd megforgatjuk a kókuszreszelékben.




2011. október 4., kedd

A legédesebb ölelés - ma van az állatok világnapja




Rónay György:

MONDD, SZERETED AZ ÁLLATOKAT?

Mondd, szereted az állatokat?
A kutyát, macskát, csacsit, lovat,
s a madarakat: a verebeket,
rigót, galambot, pintyeket,
akik a Földön veled élnek,
s bundájuk, tolluk melegében
nekik is van szívük, csak éppen
nem beszélnek?
Mondd, szereted az állatokat,
s figyelted őket néhanap:
hogy mit csinálnak, hogyan élnek,
s a maguk nyelvén mit mesélnek,
vagy miről hallgatnak, mikor komor
csöndjükbe burkolódzva ülnek,
és titokzatos, hallgatag
külön világukba merülnek?
Én szeretem az állatokat.
Elnézem őket,
ha játszanak, alszanak vagy tűnődnek
titkaikon és a világon.
Hidd meg, barátom,
nekik is vannak titkaik,
s csak annál nehezebb talán
számukra ez a sok talány,
mert nincsenek rá szavaik.
Tégy próbát, hisz ember vagy: értsd meg
a bennük szorongó miértet;
segíts nekik, mondd ki helyettük
azt, ami ott ködlik testük
vaksi lelkében - vidd közelebb
az állatokhoz az embereket,
hogy megértsenek végre minket.
S mi is őket, kisebb testvéreinket.




2011. október 3., hétfő

Teriyaki csirkeszárny by Nea




A csirkeszárny véleményem szerint egy igazi ínyenc fogás. Mivel nagy rajongói vagyunk sokat kísérletezem azzal, hogy minél változatosabb formában kerüljön terítékre. Házi készítésű pácokat is gyakran készítek hozzá, mert kedveljük az intenzívebb, keleties ízhatást. Kétszer ugyanúgy szinte sohasem készül, mert mindig variálok valamit a fűszerezésen vagy a pác összetevőin. Ez a recept is saját kísérletezés, az ismétlés azt hiszem nem várat majd túl sokat magára.

Elkészítési idő: 60 perc

Teriyaki csirkeszárny by Nea 

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkeszárny
  • 2 ek olaj

pác:

  • 1 dl  Teriyaki szósz
  • 3 ek  ketchup
  • 3 ek  szójaszósz
  • 1 ek  chiliszósz
  • 1 kk  gyömbérpor vagy diónyi friss reszelt gyömbér
  • 2 ek  barnacukor
  • 2 ek  méz
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kevés frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. A pác hozzávalóit egynemű marináddá keverjük, majd beleforgatjuk a megmosott, leszárított csirke szárnyakat. 1 éjszakán át a hűtőben érleljük, ennyi idő alatt az ízek finoman beszivárognak a húsba.
  2. A csirkeszárnyakat egymás mellé helyezzük a sütőtálban, ráöntjük a pácot, meglocsoljuk az olajjal, fóliával letakarva puhára pároljuk.
  3. Mikor a hús puha (kb 45 perc) levesszük róla a fóliát és a mártással sűrűn locsolgatva ropogósra sütjük. Friss salátával azonnal tálaljuk.