Tegnap eszembe jutott, hogy gyerekkoromban mennyire szerettem a Nagymama lekváros buktáját. Most is érzem az ízét és az illatát, de azóta sem találom ezt az ízemléket sehol. Talán az alapanyagok voltak mások, a friss házi tojás, a helyi malomban őrölt liszt, a finom ikrás zsír, a sűrűre főzött édes, zamatos lekvár adta azt a visszahozhatatlan ízt. Belül foszlósan puha, a teteje kérgesen ropogós volt, még szinte ki sem vette a sütőből, mi gyerekek már kapkodtuk is le a tepsiről. A forró lekvár mindig megégette a nyelvünket, de minket ez akkor cseppet sem érdekelt, már szaladtunk is vele tovább. Mindig utánunk kiáltott: ne egyétek forrón, mert beleül a gyomrotokba! Ez a recept nem az övé, egy régebbi Príma Konyha magazinban találtam. Ott csokoládéval volt készítve, de én most a maradék nutellámat használtam fel tölteléknek. Nem jött vissza ugyanaz az íz, de jó volt nosztalgiázni kicsit. Ha előkerül a Nagymama féltve őrzött receptje, mert meg van valahol, az biztos, akkor újra megpróbálom reprodukálni a legfinomabb buktát, amit valaha is kóstoltam.
Elkészítési idő: 20 perc
Pihentetés: 60 perc
Nutellás bukta
Hozzávalók:
tészta:
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg rétesliszt
- 10 dkg olvasztott margarin
- 5 ek cukor
- 1 tojás
- 3,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 mk só
- 1/2 üveg nutella
forgatáshoz:
- 12 dkg olvasztott margarin
Elkészítése:
- A tejet meglangyosítjuk, a felét átöntjük egy pohárba.
- Hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, 15 perc alatt fölfuttatjuk.
- A margarint felolvasztjuk.
- A kétféle lisztet tálba öntjük, hozzáadjuk a maradék langyos tejet, cukrot, sót, felfuttatott élesztőt és tojást, elkezdjük dagasztani, közben beledolgozzuk az olvasztott margarint is.
- A tészta eleinte nagyon ragacsos, kb 5 perc dagasztás után elválik az edény falától, de továbbra is lágy marad.
- A tészta tetejét meghintjük kevés liszttel, letakarva langyos helyen 15 percig kelesztjük.
- Ezután a tésztát finoman átgyúrjuk az edényben, ismét lelisztezzük a tetejét és újabb 35 percet kelesztjük.
- Erősen belisztezett felületre borítjuk, kb 1 cm vastagságúra és 28 x 42 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk, éles késsel 7x7 cm-es négyzetekre szabjuk.
- Mindegyik tészta közepére teáskanálnyi nutellát teszünk, feltekerjük, széleit benyomkodjuk.
- Felolvasztjuk a 12 dkg margarint, a buktákat egyesével megforgatjuk benne és egy 25x35 cm-es tepsibe rakjuk szorosan egymás mellé őket, a hajtással lefelé.
- Meleg helyen további 15 percet kelesztjük.
- Előmelegített sütőben 180°C-on kb 25 percet sütjük.
- Porcukorral meghintve tálaljuk.
- Tölthetjük lekvárral, túróval, gesztenyével is.