2023. szeptember 14., csütörtök

Paradicsomlé télire tartósítószer nélkül

 













Paradicsomlé télire tartósítószer nélkül

Idén is sok savanyúságot és lekvárt sikerült eltennem a téli időszakra, és most sorra került a házi paradicsomlé is. Úgy írom le, ahogy én készítem, de ez biztosan eltér mindenkinél egy kicsit. Én nem rakok bele sem sót, sem cukrot, sem egyéb fűszereket, csak natúron teszem el, úgyis attól függ majd a fűszerezés, hogy mihez használjuk fel. Paradicsom passzírozó hiányában botmixerrel turmixolom a zöldséget és ezért előzőleg a héjától is megszabadítom, majd a folyamat során át is passzírozom, mert nem szeretem benne a magokat. Nálam évek óta nem kerül bele tartósítószer, ha a tisztasági szabályokat betartjuk és jól kidunsztoljuk, esélye sincs megromlani, de ha valaki biztosra szeret menni, a végén keverjen bele kevéske Na-benzoátot. Nehéz megmondani, hogy hány liter lesz belőle, mert az attól függ, hogy milyen sűrűre szeretnénk főzni. Nagyjából a tisztán mért súlynak a felére lehet számítani. Fontos, hogy jó érett paradicsomokat vegyünk, különben savanykás lesz a végeredmény. Én a fóti fodrosra esküszöm. A házi paradicsomlét nem lehet egy lapon említeni a bolti változatokkal, a nyár zamatai, illatai a háziban sokkal konzentráltabban vannak jelen. Sokrétűen felhasználható, kiváló alap pizzákhoz, szószokhoz, levesnek, mártásnak vagy csak ivólének, de én nagyon szeretem belőle a paradicsomos káposztát is. Felbontás után, ha nem fogy el hűtőben tárolandó, de annak kivédésére, hogy ne maradjon meg felesleg különböző, kisebb-nagyobb méretű üvegekben szoktam eltenni. A receptben megadott mennyiségből nekem kb 3 liter paradicsomlé lett.

Hozzávalók:

  • 5 kg érett befőző paradicsom

választható:

  • cukor

Elkészítése:

  1. A paradicsomot átmossuk, hibás részeket eltávolítjuk.
  2. A paradicsomok héját az alsó felén kereszt alakban bemetsszük.
  3. Néhány percre forró, majd hideg vízbe tesszük, így könnyen el tudjuk távolítani a héját.
  4. A paradicsomokat félbe vágjuk, csumáját kivágjuk, nagyobb darabokra felapírtjuk.
  5. Egy fazékba tesszük, felforraljuk, közepes lángon néha megkevergetve kb 1/2 órát főzzük.
  6. Botmixerrel vagy turmixgépben leturmixoljuk, egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magok ne maradjanak benne.
  7. A levet visszatesszük a tűzre, addig főzzük tovább, míg a kívánt állagúra besűrűsödik.
  8. Ha valaki ízesíteni, fűszerezni szeretné, adja hozzá azokat.
  9. Tisztára mosott, csírátlanított üvegekbe töltjük, szorosan lezárjuk a tetejét.
  10. Fejre állítjuk 10 percre, száraz dunszban hagyjuk kihűlni 2 nap alatt.




2023. szeptember 1., péntek

Őszibarack krémleves vajban párolt fehérboros nektarinnal

 













Ma a naptár szerint is hivatalosan elkezdődött az ősz, sokak szomorúságára vége a nyárnak. Az ezerszínű lombkoronákra és a dércsípte csipkebogyókra még kicsit várni kell, de a reggelek már érezhetően hűvösebbek. A nyár búcsúztatójára és az ősz köszöntésére főztem ma ezt a finom gyümölcslevest. Nem csak a színe csodás, de az íze is mennyei. A vajban-borban fürösztött levesbetét pedig még ínycsiklandóbbá teszi a levest. A bor íze egyáltalán nem tolakodó, mert elpárolog, mire megfő a gyümölcs. Aki egy hideg krémes, zamatos, üdítő gyümölcslevesre vágyik, kóstolja meg ezt a barackos változatot.       


Őszibarack krémleves vajban párolt fehérboros nektarinnal

Hozzávalók:

  • 1 kg (magvaváló) őszibarack
  • 1-2 ek méz vagy ízlés szerint
  • 1-2 ek cukor vagy ízlés szerint
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 4-5 db szegfűszeg
  • 1 citrom
  • 2 dl habtejszín
  • 1/2 cs vaníliás pudingpor
  • csipet só

levesbetét:

  • 2 nagyobb nektarin
  • 1-2 ek cukor
  • darabka vaj
  • 0,5 dl fehérbor

Elkészítése:

  1. Az őszibarackok héját, magját eltávolítjuk, nagyobb darabokra felkockázzuk.
  2. Annyi vízben, amennyi ellepi a mézzel, cukrokkal, csipet sóval, fűszerekkel, citrom levágott héjával felfőzzük.
  3. Mikor puha a fűszereket és citromhéjat kivesszük, leturmixoljuk.
  4. A pudingport simára keverjük a tejszínnel, tűzre visszatéve behabarjuk a levest, hagyjuk újra felfőni.
  5. Ha szükséges még ízesítjük mézzel, citromlével.
  6. Hűtőbe téve jól behűtjük.
  7. A levesbetétet tálalás előtt készítjük el. 
  8. A nektarint felkockázzuk, kevéske vajon a cukorral megszórva megpároljuk, felöntjük a borral, majd puhára főzzük.
  9. Tálaláskor a hideg levesre halmozzuk a vajas-boros barack betétet.

TIPP:

- tejszínhabbal és pirított mandulapehellyel megszórva is kínálhatjuk a levest.